Het economisch herstel in Amerika is verder aan het vertragen. In het 2e kwartaal van 2010 bleef de economische groei van de Verenigde Staten steken op 1,7%. Een kwartaal eerder bedroeg die groei nog 3,7%. Ben Bernanke en consorten van de Federal Reserve worden al weer zenuwachtig. Dit komt mede doordat de Amerikaanse kerninflatie nog steeds daalt. De index voor consumentenprijzen steeg in augustus met 0,3%, en de consumentenprijzen, zonder voedsel en benzine, stegen zelfs niet meer, maar bleven gelijk.

Je zou zeggen dat er zomaar deflatie zou kunnen ontstaan, maar daar wil de ‘centrale bank’ van Amerika niets van weten. Nee, dan liever nog een rondje QE. Sla de inkt en het papier alvast maar in, want we moeten geld gaan printen om de economie te stimuleren voordat het fout gaat. Bernanke, die een essay schreef over de grote depressie van de jaren 30, genaamd Essay on the Great Depression, staat met één been alweer in zijn helicopter, want een deflatoire spiraal zal hoe dan ook worden voorkomen. Tegelijkertijd weet natuurlijk niemand wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn van het langdurig laten openstaan van de geldkraan. Ook is nog niet zeker hoeveel dollar er precies uit de geldpersen komen rollen. Maar daar zit Amerikaanse overheid helemaal niet mee. Door alle geldcreatie zal de inflatie waarschijnlijk toenemen en dat komt natuurlijk ten goede van de immense schuld van de Amerikaanse overheid.

Naar verwachting zal de Fed op 3 november aankondigen dat het nog in 2010 met een nieuwe ronde van Quantitative Easing zal gaan beginnen, onder de noemer: QE2. Volgens Goldman Sachs zal de Federal Reserve wellicht tot zo’n 4 biljoen (4000 miljard) aan nieuwe dollars gaan bijdrukken. Het overgrote deel zal worden gebruikt om obligaties te kopen. Geen goed nieuws voor de waarde van de dollar zou je zeggen. Één euro is momenteel nog iets meer dan $1,40 waard, maar zal dit zo blijven met een extra $4.000.000.000.000,- in omloop? Het bedrag van 4 biljoen is volgens Goldman Sachs nodig om aan de zogenaamde Taylor-gap te voldoen, lees hier meer over in een artikel op zero hedge.

Volgens Jim Rogers zal het geld uiteindelijk terecht komen bij de banken die volgens hem nog grote gaten in hun balansen hebben. Hij heeft dan ook absoluut geen interesse om te beleggen in bankaandelen. Ook verwacht hij dat de nieuwe dollars hun weg vinden naar de grondstoffen. In een interview met CNBC gaf hij aan dat hij verwacht dat goud naar de $2000,- zal stijgen en dat ook zilver de opmars naar boven verder doorzet. Prijsstijgingen van commodities zullen alleen maar worden versterkt door QE2. Rogers staat zeer sceptisch tegenover het economisch herstel, omdat de groei sinds de kredietcrisis slechts de oorzaak is van de stimuleringen van de overheden. Volgens Rogers zal de economie in de Verenigde Staten in de komende jaren amper groeien.

Maar er is meer kritiek. Ook Duitsland heeft bezwaar tegen de eventuele nieuwe ronde van stimuleringen. Dat zei de Duitse minister van Economie, Rainer Bruederle, tijdens de G20. Volgens Bruederle is een constante uitbreiding van de geldhoeveelheid ook een soort van manipulatie van de wisselkoers. Toch lijkt het erop dat de Fed de plannen voor kwantitatieve maatregelen gaat doorzetten. Hoeveel miljard er precies uit het niets zal worden gecreëerd zal uiteindelijk wel afhangen van de cijfers over de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal, die aanstaande vrijdag bekend zullen worden gemaakt. Wat vindt u? Is Quantitative Easing 2 een goed idee? Zie ook de poll in het menu.

5 reacties

  1. Wat heeft de eerste QE geholpen? De economie is gewoon te zwak om op eigen benen te staan en moet overeind gehouden worden door nieuwe kredieten, waarvan niemand eigenlijk weet of die echt zullen helpen. One big game.

  2. Jim Rogers heeft wel gelijk, QE2 kan en zal ook niet werken. Maar hij legt de vinger niet op de zere plek.
    Celente en Peter Schiff doen dat wel. Amerikaanse producten worden in China gemaakt. Dat maakt VS (en ook UK) tot een importland. DAAR zou je iets aan moeten doen. Kan gemakkelijk want VS is een flexiebel land. Kijk naar Japan. Japan gaat ook niet ten onder aan de schulden en deflatie. Verre van dat!
    Voor zulk groot importland als de VS is QE2 fataal.
    Maar Obama hoor je daar niet over. Hij drijft de VS regelrecht de afgrond in.

  3. Iedereen weet onderhand toch wel dat goldman altijd de foute analyses de groep in gooit? Maw, die hele QE2 gaat een heel stuk lager zijn dan ze hier roepen. Buy the rumor, sell the news. In concreto, short de Dow, long USD

  4. En hoe meer QE, des te eerder het vertrouwen in de USD kan worden opgezegd. Kunnen we eindelijk overgaan tot een wereldwijde schuldsanering, de teller op 0 zetten, en hetzelfde spelletje weer van vooraf aan beginnen. Beter een snelle dood door een overdosis QE dan 10-15 jaar aanmodderen met steeds meer bezuinigingen die uiteindelijk tot hetzelfde resultaat leiden.

  5. En van dat geld wordt zeker aandelen gekocht, dat zal de aandelenbeurzen opdrijven en zolang de aandelenbeurzen niet te veel dalen, lijkt het allemaal goed te gaan. En de grondstoffen worden natuurlijk duurder, of er moeten in ieder geval meer dollars voor worden betaald, omdat die waarde daarvan afneemt. En als dan volgend jaar blijkt dat het wederom niet geholpen heeft worden er weer wat miljarden gecreeerd. Een oplossing van nog schulden en niemand heeft het erover wanneer die allemaal eens worden terugbetaald. Zoals Q al zei, uiteindelijk gaat het waarschijnlijk toch wel mis, dus waarom niet meteen in een klap, zijn we er vanaf en kunnen we overnieuw beginnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: