De ideale afstand om niet door anderen, mogelijke dragers van het Coronavirus, besmet te worden? Anderhalve kilometer! (Flauw grapje natuurlijk.) In principe zo ver mogelijk, toch, maar dat is in de praktijk niet vaak doenbaar. We moeten nog altijd uit winkelen voor de levensnoodzakelijke producten als voeding. We werken samen met collega’s en voor klanten. Mondkapjes geven ook al geen 100 procent garantie op veiligheid. Dus hoe ver blijven we nu best weg van onze medemens? Zeker omdat een nieuwe kwalijke trend her en der opduikt: coronaspugen!
Kwaad waart rond
Je houdt het niet voor mogelijk, wat voor soort lieden er rondloopt op de wereld. In het bijzonder in Nederland maar ook bijvoorbeeld in buurland België, en in China. Kwaad doen omwille van het kwaad zelf. Spugen en opzettelijk hoesten of niezen in iemands aangezicht, richting anderen, zelfs politiemensen? Waar is het respect gebleven? Het fatsoen? De normaliteit? De menselijkheid? Zijn het alle witte raven geworden; kijk, daar vliegt er één? Ach neen, toch niet, jammer. Met hoeveel boosheid, kwaad, frustratie, verveling of gewoon sléchtheid moet je wel rondlopen, als ‘coronaspuger’? Joop.bnnvara.nl: ‘Een nieuwe vorm van geweld steekt de kop op: corona-spugen. In Amsterdam gebeurde het afgelopen week tweemaal. Verdachten spuugden agenten in het gezicht en zeiden daarbij het coronavirus te dragen. Beiden zitten vast in afwachting van het oordeel van de onderzoeksrechter. Maar de incidenten staan niet op zichzelf. Sinds de uitbraak van het virus zijn er meerdere zogenaamde corona-spugers geweest. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de zaken hoog op’.
Kwaad bestaat
In buurland België vraagt een politievakbond om betere bescherming, afweeruitrusting. Mondkapjes van de hoogste kwaliteit in het bijzonder. Want ook daar ondervinden politiemensen de gevolgen van wat hopelijk geen nieuwe modetrend wordt. Ondergetekende trok grote ogen toen hij voor de eerste maal een bewijs onder ogen kreeg. Dat coronaspugen wel degelijk bestààt. Dat het bestààt dat iemand willens wetens anderen al dan niet het Coronavirus doorgeeft. Of tenminste de stuipen op het lijf wil jagen. Je moet maar op het idéé komen (of beter niet)…
‘A woman was caught on CCTV maliciously spreading the virus by putting water in her mouth and spitting it onto surfaces people touch and sit on’:
Sociale onthouding
Je zou op de duur zo’n dégoût van die ‘medemens’ krijgen dat je inderdààd wenste anderhalve kilometer afstand te kunnen houden! Dus: social distancing. ‘Het is hét credo nu het coronavirus rücksichtslos over de wereld trekt en daarbij duizenden ernstig zieken en doden in zijn spoor achterlaat: blijf binnen waar dat kan en houdt twee armlengten afstand tot elkaar, in epidemiologenjargon sociale onthouding genoemd.’ Op Volkskrant.nl staat een indrukwekkend visueel tijdsverloop, animatie, over dit nieuwe mantra. Een vergelijking van het effect wanneer we gewoon verder doen en leven alsof er niets aan de hand is. Het leven voor 30 december 2019, zeg maar in Coronaloze tijden. En wat wanneer 75 procent van een bevolking elk sociaal contact vermijdt. Tegenover wanneer 90 procent daarin participeert. Het is deze maatregel vooral die China erin deed slagen het virus zo snel mogelijk uit te roeien in Wuhan City. De oorspronkelijke brandhaard, daar waar het Coronavirus zich ontspon einde december 2019.
Leven
Het zou zelfs in extremis betekenen dat we ook niet meer buiten gaan om te werken. Niet meer het huis verlaten om eten te kopen. Want ook dat werd in China aldaar rondgebracht, aan huis. Alleen: is het hier in ons Westen doenlijk? Praktisch mogelijk? Wanneer Chinezen het kunnen, waarom dan Nederlanders niet? Nog De Volkskrant hier over: ‘Doe je niets en leef je je leven zoals je dat gewend bent, dan stapelen de catastrofale gevolgen zich op: de gezondheidszorg barst uit zijn voegen en ernstig zieken overlijden vaker − zeker ouderen en chronisch zieken die bij covid-19 het grootste overlijdensrisico hebben. Trek je de sociale broekriem echter flink aan, dan groeit de hoop dat we het aantal doden kunnen minimaliseren en dat onze ziekenhuizen toegankelijk blijven voor iedereen die hulp nodig heeft. Uiteindelijk is het simpel: wie sociale afstand houdt, redt mensenlevens.’ Een nieuwe studie van het MIT, Massachusetts Institute of Technology, in de VS, zegt naar verluid dat de afstand zelfs 8 meter moet zijn. Omdat bij warm weer de speekseldruppels van niezen en hoesten zich zo ver kunnen verspreiden! We zijn hoe dan ook allemaal gewaarschuwd. Laat ons dat afstand nemen, élke maatregel die wordt aangeraden door bevoegde instanties, heel ernstig nemen. Een gewaarschuwd Nederlander is er twee…lévenden waard…
Ook even meenemen: het is al de derde week dat de bevolking bv. van Spanje streng op afstand leeft. Het resultaat t.a.v. de verspreking van
het virus is omgekeerd evenredig. Sociale onthouding, zeggen nu ook de
officiëlen, heeft nauwelijks of geen effect. Heeft het westen te laks gereageerd op de uitbraak in China, of kiest het virus (alsmaar muterend) ook andere routes, zoals bv. onze voedselketens?
Zou dit virus zelfs verspreid kunnen worden via artikelen in open schappen in supermarkten? Vooral op de groente- en fruitafdeling liggen producten open en bloot, wanneer een coronapatiënt daar hoest of niest, komen virusdeeltjes op artikelen in het schap terecht. Hoe dan ook, is het heel verstandig om na het boodschappen doen al je boodschappen met een sopje schoon te maken, voordat je ze in de voorraadkast of in de koelkast zet.
Het lek is in ieder geval nog niet boven water. Apropos wat…?
Is minimaal 1,5 m afstand van elkaar houden in de buitenlucht wel voldoende om besmetting met het Coronavirus te voorkomen? In supermarkten heeft die afstandsregel maar weinig zin, omdat wanneer een besmet persoon daar niest of hoest, dit virus urenlang in de lucht rond kan hangen en kun je daardoor alsnog besmet raken. Om te voorkomen dat in supermarkten dit virus in de lucht blijft hangen, zouden daar alle ramen en deuren tegenover elkaar opengezet moeten worden om d.m.v. tocht het virus uit de supermarkt te blazen. En kan dit virus zich ook van woning op woning verspreiden via ventilatieroosters, openstaande ramen en afzuigsystemen?