Broodinflatie, de prijs van tarwe rijst de pan uit! En dat merken de bakkers ook. Volgens Ton Baas, directeur van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) zal de prijsverhoging van brood dat in de supermarkt ligt kunnen oplopen tot 10%. Brood is het belangrijkste basisvoedsel van Nederlanders.
We geven bijna 4 keer zo veel geld uit aan brood als aan aardappelen, rijst en pasta samen. In de loop van 2008 is de prijs van brood iets duurder geworden, daarna bleef de prijs stabiel. Tot augustus 2010, toen de prijs van tarwe explodeerde.
CSM, een leverancier van bakkerij-ingrediënten, liet al weten dat het de hogere kosten voor grondstoffen zal gaan doorberekenen aan klanten, dus waarschijnlijk zullen de Nederlandse consumenten meer moeten gaan betalen voor een vers half wit of bruin. ‘In al onze divisies zien we de prijzen voor grondstoffen substantieel stijgen’, aldus topman Gerard Hoetmer in de persverklaring. De belangrijkste grondstoffen van het bedrijf stegen met 20 tot 30% in prijs. Grondstofinflatie, voedselinflatie, de basisvoorzieningen worden momenteel flink duurder. Henk-Jan van Maanen, eigenaar van Meesterbakker van Maanen, denkt dat de prijsstijging bij de warme bakkers echter beperkt zal blijven tot zo’n 2%. Dus een halfje brood van €1,25 bij de warme bakker zou dan eigenlijk maar 3 cent stijgen. Houdt u dus allemaal vanaf nu goed bij hoeveel u moet betalen voor een broodje bij de bakker.
Volgens Ton Baas van de VBZ wordt in de bakkerijsector vooral gewerkt met jaarcontracten en voelen bedrijven hogere grondstoffenprijzen dus met enige vertraging in hun portemonnee. Hoeveel de consument daarvan gaat merken, hangt af van de prijsonderhandelingen die de bakkerijen voeren met de ketens van supermarkten. ‘Het zijn voor ons spannende tijden’, zegt Baas daarover. Hij wijst op de prijsconcurrentie tussen supermarkten onderling. Baas denkt dat die terughoudend zullen zijn met prijsverhogingen nu de koopkracht van hun klanten onder druk staat.