Een overzicht van de top 5 gestegen prijzen en de top 5 gedaalde prijzen in het afgelopen jaar, in de afgelopen vijf jaar en in de afgelopen 14 jaar (verder gingen de stats van het CBS niet). Wat opvalt is dat voedsel en brandstoffen voornamelijk duurder zijn geworden. Computers, televisies en foto- en videoapparatuur zijn het meest gedaald in prijs. Biflatie in een tabel:
Lees ook: Het Biflatiespook
Bizar plaatje. Met name de prijsontwikkeling van de afgelopen 14 jaar!
En verse groenten en aardappelen beide levensnoodzaak dus iedereen.
De luxe goederen dalen in prijs doch die zijn geen levensnoodzaak… handig gedaan
Luxe voor de hogere inkomens lage inkomen geen luxe en geen aardappelen.
Zie hoe de bevolking in de EU uiteen getrokken wordt.
Doet mij denken aan het Bijbelboek Openbaringen.
Openbaring 6:5-6
5 Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik het derde wezen zeggen: ‘Kom!’ Ik zag dit: een zwart paard met een ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. 6 Te midden van de vier wezens hoorde ik iets als een stem zeggen: ‘Een dagloon voor een portie tarwe en hetzelfde bedrag voor drie porties gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.’
Het is een duidelijk patroon. Ze kunnen tegenwoordig sneller computers maken dan aardappels telen. De voedselprijzen kunnen, indien er geen nieuwe crisis uitbreekt, terug naar de prijsniveaus van 2 jaar geleden.
@#3: Ik ben niet gelovig, maar de prijs van tarwe is afgelopen maanden wel flink gestegen. Ik denk niet dat we ooit met ‘wezens’ gaan praten daarover trouwens.
Geld is de laatste 40 jaar 90% in waarde gedaald
Te berekenen om in een statestiek weer te geven.
De geldinjecties van de fEd ECB en bank of England o.a.zorgen voor inflatie en hyperinflatie.
Inflatie is 100% per 10 jaar, 7,5% per jaar. Sinds 1971. Officiele cijfers van CBS moet je altijd x3 vermenigvuldigen.
1,6% voor 2010 is in werkelijkheid 4,8%.
Lees maar eens hoe dat zit…
Een heel goed stuk van Aslander!
http://www.wallstreetweb.nl/nieuwsarchief/EklyllyVFEIkoPLpNO.shtml
Te hoge voedselinflatie is een belangrijk kenmerk van veel te hoge inflatie. Hyperinflatie vindt ook altijd z’n aanvang met voedselprijzen. Dat was ook zo in Mexico, Argentinie, Rusland en Zimbabwe.
Juist..Volgens analyse is elke hyperinflatie begonnen met voedselprijzen.
Na voeding volgen er een aantal andere elkaar sneller op
In dit verband is t goed dat Koen het bericht over Wereldbank…waarschuwt run op landbouwgrond… laat staan.
Velen zullen zelf…
Definitie o.a…
Hyperinflatie kan ontstaan wanneer de centrale bank van een land of de EU grote hoeveelheden geld creëert die niet in verhouding staan tot de daadwerkelijke economische groei van het betreffende land of regio..
De overheid van een land kan besluiten tot het creëren “bijdrukken” van geld om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen.
Andere mogelijke oorzaken van hyperinflatie zijn bijvoorbeeld speculatie en het wegvallen van vertrouwen in een munt.
Verleden …Duitsland en Zimbabwe meer als 100% per dag.Argentinie …meer als 100% per jaar…
Zie hoe de ecb de fed de wereldbanken Goldmans Sachs en de overheid enerzijds alles doen –in stilte– om t proces in gang te zetten…
Belangrijk nog om te weten is dat geldcreeren in groeiperiode niet gevaarlijk is. De banken mogen dat zelf doen, en wel onbeperkt!
In deflatie-tijd, zoals nu, is geld bijdrukken heel riskant. Te meer omdat FED en ECB helemaal geen andere keus hebben. Want staatsleningen worden niet meer door beleggers opgekocht. Dan MOET je wel bijdrukken, en wel steeds MEER, en meer en meer. Er komt een moment waar dit niet meer onder controle is. Het bijdrukken gaat dan keihard door terwijl de inflatie uit de hand loopt.
Dat moment is nu aardig dichtbij! Dat zien we aan de steeds sneller stijgende voedselprijzen.
Vroeger werd er 30% van het gehele inkomen aan eten uitgegeven, die richting gaat we nu weer op.
Die hele inflatie wordt omlaag gepraat met dalende computerprijzen. 92.6% nota bene, dat betekent dat als je vorig jaar een nieuwe computer kocht voor 500 euro, je er nu 1 kunt kopen voor 37 euro. Dat er nog mensen zijn die in die cijfers trappen, het is ongelofelijk, slikken alles van de overheid voor zoete koek. Zet er een paar decimalen achter en mensen denken nog dat het nauwkeurig is ook.
Voor wie het interesseert, hier een leuk overzicht met de prijsontwikkelingen gedurende de weimar hyperinflatie. 91% van het inkomen ging uiteindelijk naar voedsel.
Zie hier het overzicht:
http://www.nowandfutures.com/images/WeimarHouseholdExpenditures1912_1923.png