Die beide prominenten zijn dan: een Belg en een Nederlander. Om dicht bij huis te blijven en in de Nederlandse taal. Namelijk de gouverneur van de Nationale Bank van België, Pierre Wunsch. Als vertegenwoordiger van het establishment. We zouden dit ook de ‘oude financiële wereld’ kunnen noemen. Die van het fiatgeld. Fiatgeld of fiduciair geld is zoals verondersteld gekend, geld dat zijn waarde niet ontleent aan de ‘materie’ waaruit het gemaakt is. Maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. Nergens op gebaseerd dus (eertijds wel op fysiek goud) behalve op dat ‘vertrouwen’. Op geloof, op veronderstelling, op afspraken. Dat bijvoorbeeld een papiertje met 100 EURO op gedrukt ook die waarde heeft.
Eindig/oneindig
Als tweede prominent die we opvoeren nemen we iemand die het anti establishment kan ‘vertegenwoordigen’. Hijzelf zal dit vast als teveel eer vinden, want Didi Taihuttu vertegenwoordigt officieel niemand. Behalve zichzelf en zijn Bitcoin Familie. Toch kiezen we hem uit voor deze rol in dit artikel. Omdat niemand ter wereld nog zo ver gegaan is als The Bitcoin Family. Gaan leven van en voor Bitcoin zoals zij deed in 2017. Niemand die het deze familie al nadeed. Als onverkozen vertegenwoordiger dan van digitaal geld. Dit is ook in zeker zin alleen maar gebaseerd op vertrouwen, afspraken, geloof. Maar dan wel met een belangrijke twist. In tegenstelling tot fiatgeld is digitaal geld wèl ‘eindig’. Van het eerste soort geld kan letterlijk oneindig veel bijgemaakt worden. Wat ook gebeurt! Van cryptogeld zoals in de eerste plaats bitcoin niet. Eens alle 21 miljoen bitcoins gemijnd in 2140 is alles ‘op’.
‘In onontgonnen terrein’
Over dat geld printen (meest via computers natuurlijk) schrijft het Amerikaanse The Trumpet het volgende: ‘We’re in uncharted territory. Banks have never created money this quickly before. From 2009, and the aftermath of the global financial crisis, until the end of 2018, central banks created about $12 trillion. Now they’re creating half of that total—in a single year.’ Een vergelijking met de totale marktkapitalisatie van alle bestaande cryptomunten dan, dus inclusief bitcoin: nauwelijks 264 miljard dollar.
Geen ‘gewone’ centraal bankier
Pierre Wunsch als centraal bankier benoemen als ‘vertegenwoordiger’ van fiatgeld. Van het oude geld… Dat klopt eigenlijk niet helemaal. Het is in se niet echt fair. Omdat de man wel een ongewoon geluid laat horen vanuit zijn positie als centraal bankier. ‘Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch zet politici met voeten op de grond: “Zomaar geld uitdelen, dat is gevaarlijk”. En nog op hln.be : ‘“Wij hebben daar het geld niet voor.” Pierre Wunsch (52), gouverneur van de Nationale Bank, had geen gezwollen retoriek nodig om de droom van ambitieuze politici te doorprikken. Nee, in grote crisis kan je geen Sinterklaas spelen. Kapsones zijn Wunsch vreemd. Voor de man die overdag beslist over miljarden euro’s, volstaat ’s avonds een huisje zonder tuin in de Marollen. “Er zijn nog andere waarheden dan die van de economie.”’ Oei, een zuinig man, iemand die blijkbaar heel voorzichtig omgaat met het geld hem toevertrouwd? Beslist geen ‘gewone’ centraal bankier dus, inderdaad!
“Ik ben zeer bezorgd”
Wunsch nog in een prominente Duitse krant: ‘I am very concerned when I hear about Modern Monetary Theory or about “green deals” financed by the central banks. People are mixing up cheap money with free money. But we should not forget this distinction! The last sovereign debt crisis in Europe was not even ten years ago and there are already people who say that with zero and negative interest rates there are no limits to sovereign debt. I can only warn against testing the markets again. The point is to have enough fiscal leeway to face the next recession, whenever it comes.’ En nog: ‘If the impression is being created that there is unlimited money for green objectives, because these are important, and the next day for health care, because it is also important, and then for education and so on – then we would be in big trouble.‘
Fiatgeld? Hoe meer hoe liever
Hoe Didi Taihuttu over fiatgeld denkt dat letterlijk oneindig bijgemaakt kan worden? U hoort zijn mening in onderstaande videoboodschap. Om precies te zijn tussen vijftien minuten dertig en achttien minuten dertig. Hij roept onder meer op nog veel méér te printen. Opdat dit monetaire systeem dan des te sneller instort! De rest van de 21 minuten in totaal is eveneens interessant om te vernemen. Want het gaat ook over de bitcoin koers. Hoe die er technisch voorstaat. Hoeveel ook er effectief verhandeld worden en gehodl’d. U zult vast verbaasd worden! U kunt het allemaal horen en zién, vanuit het exotische Thailand gebracht: