De Venezolaanse overheid stapt in bitcoin. In het mijnen van bitcoin. En hoe! Het Zuid-Amerikaanse land is overenthousiast zou je kunnen zeggen. Maar ook: hoe gedecentraliseerd is een digitale munt nog wanneer zij helemaal ingepalmd wordt door het centrale orgaan bij uitstek – een overheid. Jakkes! De hele business van mijnen, invoer van apparatuur, vergunningen verstrekken tot en met het verdelen van de winsten – de regering wil de hele hap.

Populair

Venezuela is het derde land in de populariteitsranglijst van 154 landen. De overheid heeft lange tijd geprobeerd de eigen cryptomunt te doen inburgeren, de Petro, maar dat is nooit gelukt. Gebrek aan vertrouwen bij de burgers, weet u. Ales staat en valt met vertrouwen. Met deze zet – en een overheid kan zich ongeveer alles permitteren – koopt zij als het ware de concurrentie op. Lijft ze in. Kan ze volledig controleren in ieder geval. Niet echt wat Satoshi Nakamoto voor ogen had, toen hij (of zij of ze) bitcoin in het leven riep in 2009. If you can´t beat them, buy them, moet de regering gedacht hebben. 

Crypto biedt raad

´Volgens Chainalysis heeft Venezuela een van de hoogste crypto adoptiecijfers, met een score van 0,80 op een schaal van tussen de 0 en 1. In Venezuela heeft crypto niet alleen de functie van een store of value door de hard devaluerende bolivar, maar het is voor de mensen ook een manier om geld te versturen en te ontvangen zonder te maken te krijgen met economische sancties die zijn opgelegd door de Amerikaanse overheid´. Dat is wat wel meer landen doen die te lijden hebben onder dergelijke sancties, zoals Cuba en Iran. 

Crypto adoptie

Waar bitcoin et al. het meest welkom is, daarover bestaat een zogenaamde Global Crypto Adoption Index. Die kunt u hier zien, met een wereldkaart waarin de verschillende landen een cijfer krijgen tussen 0 en 1. 1 Staat dan voor volledige adoptie, uitgesproken welkom, helemaal geïntegreerd. Welk land denk u dat een 1 in deze verdient? Zuid-Korea misschien? Of Japan? Maleisië dan? Omdat in de Aziatische regio de meeste mensen en overheden méé zijn in digitale munten en blockchain technologie, zou je denken, toch? Fout, want het is Oekraïne dat op de eerste plaats staat en op eenzame hoogte. Oekraïne ligt in Oost-Europa, grenzend aan o.m. Rusland. Het land telt 44 miljoen inwoners en is het grootste van Europa na Rusland. In september 2020 staat dan Rusland op plaats twee (jawel, waar de overheid nochtans een ambigue houding aanneemt vis-à-vis). Op de derde plaats genoemd Venezuela. Vernoemen we nog even het land dat vroeger de number one was op technologische gebied. Dat is: tot het zelfgenoegzaam werd en niet veel meer innoveerde. Wat typisch is voor een land dat lang op de eerste plaats staat economisch. Tenslotte nog de positie van Nederland in deze: plaats 26 in de lijst van 154 landen. Toch niet slecht, dunkt ons. Got bitcoin? Got crypto?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: