Het CBS kwam afgelopen week weer met een rits nieuwe cijfers. Het vertrouwen onder producenten in Nederland daalde in juni 2011. De vertrouwensindicator kwam uit op 2,0 tegen 3,1 in mei. Juni was de derde maand op rij waarin de stemming onder ondernemers in de industrie iets verslechterde. In maart bereikte het producentenvertrouwen met 5,8 nog het hoogste niveau in drie jaar tijd. Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de voorraden gereed product, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderpositie.
Het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde in juni. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden waren de ondernemers minder optimistisch dan in mei. Het oordeel over de orderpositie verbeterde daarentegen. Er waren minder ondernemers die dachten hun verkoopprijzen in de komende drie maanden te verhogen dan in mei. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers in juni iets optimistischer. Het aantal ondernemers dat een toename van de personeelsomvang verwachtte was iets groter dan het aantal dat een afname voorzag.
Ondanks het dalende vertrouwen van producenten in de industrie, spendeerden de Nederlandse consumenten wel meer. Door huishoudens werd in april 0,5% meer besteed aan goederen en diensten dan in april 2010. De bestedingen aan diensten namen met 0,9% toe. Aan goederen werd ongeveer evenveel besteed als een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.
Er werd voedings- en genotmiddelen nam toe met 2,8%. Aan duurzame goederen werd 2,7% meer besteed. Consumenten kochten vooral meer kleding en schoenen. Ook nieuwe auto’s bleven gewild. Aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten werd daarentegen minder besteed. Aan brandstoffen en met name aan energie gaven de huishoudens ook duidelijk minder uit dan in april 2010. De consumptiegroei was in de eerste maanden van 2011 heel gematigd.