Nou breekt m´n klomp: virtueel, dus op een scherm, denkbeeldig zeg maar, land dat duurder wordt dan écht land? Land waar we met onze voeten kunnen opstaan? Tjonge jonge, gaat het zo vlug; te vlug, en is dat dan een teken dat we oud zijn? Of zelfs ´out´? Of zitten sommige beleggers met het hoofd te hoog in de wolken. Cointelegraph.com meldt dit alvast: ´Digital land is breaking new ground in terms of the price it can fetch, sometimes beating out the real thing.´ ´t Klinkt in ieder geval als Chinees, vindt u niet? ´A non-fungible token, or NFT, representing digital plots of land has sold for a record $1.5 million in the crypto-tamagotchi virtual ecosystem, Axie Infinity..´ Een non-fungible token, of NFT, dat digitale stukken land voorstelt, is verkocht voor de recordprijs van 1,5 miljoen dollar! Waar dan? In het´crypto-tamagotchi virtual ecosystem, Axie Infinity.´ Heeft iemand hier te diep in het glas gekeken misschien?
Uniek…en duur
Maar alle gekheid op een spreekwoordelijk stokje. Non-fungible is ´niet-vervangbaar´, uniek. En een token is een bewijs, een soort pas, een digitaal teken, een recht-hebben-op. Het is en blijft moeilijk te vertalen. Dit specifieke, unieke token, bewijs, stelt een stuk land voor in een virtuele, digitale wereld. Axie Infinity is een gaming platform, voor spelers van online spellen, u weet wel, met honderden miljoenen zijn ze, over heel de wereld, en van jong tot oud. Het is een recordprijs die een gamer, Flying Falcon geheten betaalt, en wel voor 9 lots, percelen, namelijk 888.25 ETH, ether, ethereum. Want je betaalt en ontvangt in the digital space natuurlijk geen fiatmunten. De ontvanger is ene ´Danny´. Het ´crypto-tamagotchi virtual ecosystem´ is dan genoemd ecosysteem, geïnspireerd op de Pokémon speelkaarten.
Homo
Puike publiciteit natuurlijk voor het platform, dat dan ook publiek meldt: ´Axie is quickly becoming a country with its own citizens, its own economy, and national identity´. Blijkbaar willen nogal wat burgers, gamers, in een heel andere wereld leven dan de echte. Tja, kun je ze ongelijk geven. Ooit was de wereld, de aarde, de echte, ook een perfect ecologisch systeem, een ecosysteem. Dat is: tot de mens die kwam vervoegen. Met alle nare gevolgen vandien voor fauna, flora, en zijn medemens. Homo homini lupus, is het niet…?
Canadese primeur
Lang, jarenlang! is in de VS getracht een Bitcoin ETF op te zetten, een exchange traded fund. Dat is een soort van tracker van een onderliggende waarde. Die de koers dus nabootst één op één. Bedoeling was om vooral grote partijen, de zogenaamde institutionelen, toe te laten in de evolutie van de bitcoinkoers te participeren. De Amerikaanse administratie stond echter vier jaar lang…niet echt vijandig tegenover digitale munten, maar was nu ook niet uitgesproken voorstander. Op het baanbrekende OCC dan na, het Office of the Comptroller of the Currency, waar Brian Brooks puik werk heeft verricht en in heel korte tijd dan nog. Zo zie je maar weer – al wat het vaak vergt is één persoon met voldoende macht, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen. To get things done. Ondertussen zat men noordelijker dan de Verenigde Staten niet stil. En creëerde die dus nu als eerste, een primeur.
Fysiek afgerekend
´The Ontario Securities Commission has approved the launch of Purpose Bitcoin ETF, Toronto-based asset management company Purpose Investments Inc. “The ETF will be the first in the world to invest directly in physically settled Bitcoin, not derivatives, allowing investors easy and efficient access to the emerging asset class of cryptocurrency,” Purpose Investments said.´ Inderdaad, en dat is belangrijk: deze ETF is eveneens toegankelijk gemaakt voor de kleine belegger, de retail investor. Plus het heuglijke feit dat de afrekening niet op papier (scherm) gebeurt of theoretisch, maar in echte (nou ja), keiharde bitcoins. Niks virtueel of denkbeeldig hier hoor! Geen derivaten, niks geen afgeleide producten, want die kunnen de markt danig manipuleren, zoals we dat al decennialang zagen, zien in goud en zilver.