dit of dat

Stel dat vanavond opeens regen en storm de kop opsteken en het KNMI waarschuwt voor harde rukwinden en onweer. Waarschijnlijk niet iets waar u zich zorgen om maakt. Na drie dagen is er nog geen verandering op komst. Er waait meer en meer kapot, in beken en rivieren begint het waterpeil te stijgen.

Na een week beginnen ze zich bij het KNMI flink op hun hoofd te krabben. Dit hebben ze niet eerder meegemaakt en er lijkt nog geen verbetering in zicht. Inmiddels  zijn er diverse beken en rivieren buiten hun oevers getreden, duizenden bomen omgewaaid, al heel wat ruiten gesneuveld. Het verkeer staat in lange files. De onrust neemt toe en er vinden toenemend discussies plaats tussen bestuurders, deskundigen en het gewone volk. Men is het er over eens dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. De meningen over de oorzaak en de duur van het probleem, zijn echter verdeeld. Een hele grote groep roept dat het een tijdelijk fenomeen is, een crisis, anderen, nog ver in de minderheid, spreken van de voorbodes van een grootschalige wereldwijde klimaatverandering.

Door schulden geregeerd

De meeste of misschien wel alle westerse staten hebben inmiddels zulke hoge schulden opgebouwd dat we, feitelijk gezien, worden geregeerd door de kredietverleners en schuldeisers. Burgers hebben niets meer te vertellen. Regeringen heffen in onmacht hun handen ten hemel en roepen steeds weer: “We kunnen niet anders dan de lasten verhogen, bezuinigen en hopen dat het goed komt”. De financiële-, krediet- en economisch crises duren nu al meer dan vijf jaar. Volgens Kanzler Angela Merkel zullen daar nog zeker vijf jaren bijkomen. Als echter één ding zeker is dan is het wel dat politici, bestuurders , zogenaamde economische deskundigen, organisaties als het IMF, de ECB, de FED en anderen geen enkel idee hebben welke maatregelen met zekerheid tot verbeteringen zullen leiden.

Loslaten goudstandaard

Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw is de koppeling tussen de beschikbare hoeveelheid geld en de goudreserves van een land losgelaten. Sinds die tijd is de geldhoeveelheid in een razend tempo gestegen. Schulden maken was in. Met het geleende geld konden staten en burgers de economie doen groeien. Hoe meer je leende, hoe meer er geconsumeerd kon worden en hoe meer belastingen er binnen kwamen. Het begrip economische groei werd het gouden kalf van de westerse samenleving, en wat later, van de hele wereld.

Zwakte van een democratie

In een democratisch geregeerde samenleving zijn er altijd wel verkiezingen. In gemeenten, provincies of het hele land. In de Verenigde staten worden ook rechters, sheriffs, burgemeesters, senatoren en de president gekozen. Om campagnegelden binnen te halen en stemmen te winnen wordt er heel wat beloofd. Eén maal gekozen wil men natuurlijk graag op het pluche blijven zitten. Het principe van de ene hand wast de ander gaat steeds meer opgeld doen. Regeren betekent voortdurend balanceren tussen de belangen van de gekozenen en degenen die vanuit een machtsprincipe gezien voor de gekozenen van  belang zijn.

In probleemtijden maakt dit belangenafwegingsprincipe adequaat handelen in een democratie onmogelijk. Ingaan tegen de belangen van je belangrijkste en machtigste kiezers betekent immers dat betrokkenen niet gekozen of herkozen zal worden. Op deze wijze ontstaat er een situatie waarin regeerders en politici praktisch gezien handelingsonbekwaam worden, alleen nog tot kleine stapjes in staat zijn en meer en meer naar zogenaamde technocratische oplossingen zoeken. Daarmee zeggende: “ik moest wel, het lag niet aan mij”.

Opkomst van de ECB, het IMF, de FED en EU-bonzen

Omdat de regeerders niet durven te regeren krijgen technocraten steeds meer macht. In Europa heeft de ECB, ten aanzien van het hele schulden en bankengebeuren, een groot deel van het regeren=beslissen wat te doen, van de regeringen overgenomen. Politiek gezien houden de bestuurders daardoor speelruimte, hoeven zelf niet echt te beslissen en kunnen bij problemen altijd een ander de schuld geven.

Beschermen van de belangen der machtigen

Door de torenhoog opgelopen schulden zijn de staten en banken als het ware versmolten. Beiden mogen niet failliet gaan, doen er alles aan om elkaar in leven te houden. De bankiers willen gewoon dat de schulden – met rente- worden afgelost en dat ze kunnen profiteren van economische groei. De bevolking wil werk, welvaart lage lasten en zekerheid. In de machtsafweging tussen banken en volk zijn de eersten duidelijk aan de winnende hand. Staatsschulden moeten omlaag, begrotingen naar een evenwicht tussen inkomsten en uitgaven.

Probleem van de economische groei

Voor het omlaag brengen van staatsschulden is geld nodig. Dit kan worden verkregen:
1.    Door economische groei waardoor er meer geld verdiend wordt;
2.    Door als staat minder geld uit te gaan geven, dus te bezuinigen;
3.    Door als staat de inkomsten te verhoging middels lastenverhoging voor de burgers en bedrijven;
4.    Door inflatie;
5.    Door het geheel of gedeeltelijk niet meer terugbetalen van de schulden.

Het lastige is dat voor economische groei vertrouwen en zekerheid nodig is bij de bevolking van een land. In een schuldensituatie met de nadruk op afbetaling en het terugbrengen van de schulden raakt dit vertrouwen al snel zoek. De groei gaat stokken, burgers en bedrijven trappen op uitgavenrem, de regering verhoogt de lasten, burgers kunnen en gaan nog minder uitgeven, de werkloosheid gaat groeien, de staatsuitgaven nemen toe in plaats van dat ze afnemen en zo voort.

Toepassing van het inflatie-instrument blijkt in Europa met één gezamenlijke munt nauwelijks mogelijk omdat dit directe gevolgen heeft voor alle landen en naast schulden ook alle pensioenen en spaartegoeden gaan verdampen. Ook het gewoon niet terugbetalen van de gemaakte schulden blijkt geen optie, omdat daardoor het vertrouwen in het hele systeem zou wegvallen

Gevangen in het economische- en machtssysteem

Wie geld en daarmee macht heeft wil dit behouden en daar veel, zo niet alles, voor doen. Banken, politici, instituten, miljonairs en miljardairs willen dan ook koste wat het kost het opgebouwde systeem in leven te houden. Gezamenlijk is men daartoe bezig om tijd te rekken en geld te zoeken. Geld dat door de gewone burgers, vooral de middenklasse, moet worden opgebracht. Aan deze stroom geld van laag naar hoog gaat natuurlijk van zelf een eind komen. Daar is weinig fantasie voor nodig.

Wat als – Crisis of niet?

Terug naar de titel van de opening. Wat als er helemaal geen sprake is van een crisis? Wat als het niet gaat om een tijdelijke dip in ons op economische groei en exploitatie van de aarde gebaseerde systeem? Wat als het maken van schulden niet langer werkt om de economie aan te zwengelen? Wat als het niet om een regen, storm en onweersfront gaat maar om het begin van een economische klimaatverandering? Wat als het tijdrekken en het verzinnen van vele listen ons niet verder voert dan het steeds verder richting ravijn geduwd worden?

Duidelijk en controleerbaar is dat de schuldenberg nog steeds toeneemt. Dat de werkloosheid in de westerse landen in een rap tempo groeit, zeker wat de jeugd betreft. Spanje 55%, Griekenland 58%, Portugal 36%, Italië 35% en Frankrijk 25%. Wie denkt dat deze werkloosheid alleen het gevolg is van tijdelijke inzinkingen en niet samenhangt met diepgaande structurele veranderingen,  die kon het wel eens goed fout hebben. Daarover in een later artikel meer.

Tot besluit

Er zijn vele spreekwoorden. Bijvoorbeeld: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen en wat niet weet wat niet deert. We kunnen nog kiezen waarvoor we willen leven. Dromen of wakker worden, leven of geleefd worden, ieder voor zich of allen samen. Wat denkt Ú dat het is, een tijdelijke crisis? Of het begin van een transformatie naar dit óf dat, naar het licht of verder in het donker?

47 reacties

  1. Mensen zijn zeer flexibel en voegen zich altijd weer snel naar een nieuwe werkelijkheid, zeker jongeren weten vaak niet beter en denken dat het allemaal heel normaal is wat ze meemaken. Daardoor ontstaat weer een nieuwe werkelijkheid, kijk naar de beurzen die zich allemaal alweer aanpassen en waar minder goed nieuws al een reden is voor stijgende koersen. Als je maar oud genoeg zou kunnen worden, zou je kunnen zeggen ,,jullie zijn allemaal knotsknetter gek geworden” en dan zou nog iedereen het van je aan moeten nemen maar helaas………….

  2. Overigens Ben, hier gaat m.i. wel iets moois uit komen. Ik zit niet te wachten op een grote Europese kolonie van eenheidsworst schuldslaven in dienst van multinationals en hun politieke lakeien. Doe mij maar regionale economieen die samenwerken op vlakken waar iedereen beter van wordt. Vraaggestuurd, milieubewust, duurzaam, zelfvoorzienende kleinere eenheden waar cultuur weer een rol gaat spelen.

    Geen pepernoten in de winkel op 6 september, geen kerstballen in het tuincentrum op 14 oktober. Weg met de consumentenwaanzin. Weg met Brussel, weg met de kleptocraten, de woekerbestuurders, weg met het socialiseren van verliezen. Weg met het Verraad van Lissabon. Weg met multinationals, voorrang voor het MKB. Geen ketens in de winkelstraten maar kleine zelfstandige ondernemers.

    Kom maar op met de nieuwe vrijheid

  3. @3 Houtskool
    Zo denk ik er ook over. Er komt een nieuwe wending in onze maatschappij en als de mensen maar genoeg geinformeerd zijn over de misstanden in het huidige systeem dan komt er echt wel wat moois na de klapper die de komende jaren gaat komen.

    Aan de andere kant ben ik uitermate bang voor de zombies die voor iedere scheet die hen dwars zit naar de overheid kijkt of die het op zullen lossen. Slap volk is dat wat niet eens zelf een klein probleem kan oplossen of niet eens probeert.

  4. Prachtig artikel.
    Deze crisis zal net zo lang duren als dat het mogelijk zal zijn om het pyramidespel in stand te houden. Terugkeren naar een tijd van voor de crisis is onmogelijk. Voor de ouderen (babyboomers) is het te hopen dat de einddatum van ons systeem zo ver mogelijk in de toekomst kan worden geschoven. Voor de jongeren onder ons kan het einde van dit systeem niet snel genoeg komen. Weg met het door de jongeren laten afbetalen van schulden van de Babyboomers die voor tijdelijke welvaart alle economische werkgelegenheid en technologische voorsprong hebben verkwanseld.

    Babyboomers : hebben de afgelopen 40 jaar relatief weinig premie betaald voor hun pensioen (want relatief weinig ouderen die uit de collectieve pensioenpotten aten ).
    Grote voordelen van hypotheken met aftrek en deels daardoor stijging van de huizenprijs die nu ook grotendeels schuldenvrij zijn. Prettig leven door het aangaan van 4 decenia lang van schulden door de overheden.(= leven op de kosten van een ander, de jongeren in dit geval en de aziaten natuurlijk die met waardeloze weserse obligaties achterblijven, maar in ruil ook onze technologische kennis, fabrieken en werkgelegenheid hebben gekregen)

    De jongeren: Al hun pensioenpremie in een bodemloze put.
    Afschaffing van het voordeel van de hypotheekrente aftrek en vele te hoge huizenprijzen. Hoge vaste lasten door allerlei belastingen en op termijn ook nog de lasten van hoge inflatie om de schulden van hun ouders en grootouders af te betalen.

  5. @4 hah, die zombies ja…. Een maatschappij waar 35% werkt en de rest meelift, gaat niet werken. Maar die kunnen straks mooi schoffelen op de akkers van de boer, anders geen vreten. Communicatie adviseurs hebben we al genoeg. En zeker die in overheidsdienst a raison van € 70k bruto.

  6. Zou Biflatie niet eens een discussie avond willen organiseren voor de forum leden en de schrijvers maar dan wel graag ook met andere geluiden erbij, ik stel mn bedrijf graag hiervoor bereid.

  7. Chapeau Ben voor dit zeer lezenswaardige artikel!!
    Naar mijn overtuiging is de maatschappij al ergens in de zestiger of zeventiger jaren besmet geraakt met het welvaartvirus.
    Toen was dat nog niet zo evident herkenbaar, de wederopbouw was net afgerond en we hadden het voor het eerst sinds hele lange tijd weer goed.
    Ga maar eens na wat we allemaal achter de rug hadden : In omgekeerde volgorde: naooorlogse armoede, W.O II, diepste economische depressie ooit in de jaren dertig, W.O I, Armoede als gevolg van uitbuiting van arbeiders in de hele negentiende eeuw, enz.
    Het is duidelijk dat eindjaren zestig uniek waren, en het begin van de welvaartsmaatschappij inluidde.
    Maar in die periode zijn we, eerst in kleine kring, in de ban geraakt van het consumeren, van veel, meer en het meest.
    Later kwam de welvaart ook meer binnen het bereik van ‘gewone’ mensen, iedereen een televisie, auto etc.
    De economie vaarde er wel bij, de winsten van bedrijven bleven maar stijgen, en gaandeweg zijn we gewend en verslaafd geraakt aan groei. Het werd vanzelfsprekend dat je het volgend jaar beter zou hebben dan dit jaar, het werd een recht.
    Twintig jaar ging alles perfect, die hele periode was één grote welvaartsexplosie. Vanaf beginjaren tachtig kwamen er weleens kinken in de kabel, maar die crises waren wel verklaarbaar en gingen vanzelf weer over ( alhoewel die van beginjaren tachtig wel hardnekkig was ) , en we groeiden weer verder.
    Echter vanaf die tijd was de groei minder, en verdween een steeds groter deel daarvan in de zakken van steeds minder mensen. Het aantal miljonairs groeide enorm in die tijd.
    En nu komt het: Eigenlijk was de groei sindsdien kunstmatig, en gebaseerd op het ‘boven je stand leven’. De elite dacht: We moeten onze winsten veiligstellen, dus de consumptiemaatchappij moet gered worden. Overheid en burgers kunnen lenen, en blijven consumeren, en zo raakten we verstrikt in het kortetermijn denken.
    De winsten bleven, en de elite kon zich daar in harde valuta mee verrijken en kapitalen doorsluizen naar zwitserse bankrekeningen en naar bv’s in belastingparadijzen.
    Kijk, met winst maken met geleend geld is niet per se iets mis, maar wel als toekomstige generaties het moeten terugbetalen.
    Samenvattend: De elite verdient schandalig veel geld doordat ze overheid en burgers bereid hebben gevonden zich diep in de schulden steken. En de geldhonger van de elite gaat inmiddels zelfs zover dat er zelfs van toekomstige generaties geleend moet worden teneinde hùn winsten veilig te stellen.
    Zo groeide een onschuldig welvaartsvirusje uit tot een serieuze consumptieziekte, hetgeen door de elite medogenloos is uitgebuit door van overheid en burgers schuldslaven te maken.
    Vergelijk het maar met pooiers die hoertjes verslaafd maken en vervolgens uitbuiten. Komt op hetzelfde neer.
    De oplossing van de schuldencrisis zal van punt 2 ( bezuinigen ) en punt 3 ( verhoging van belastigen ) moeten komen.
    En het moge duidelijk zijn dat punt 3 wat mij betreft voor een heel groot deel voor rekening van de elite moet komen.
    Voor de mensen die van mening zijn dat dat te ver gaat, wil ik graag nog even voorhouden dat in de VS in de afgelopen dertig jaar tachtig procent van de toegenomen welvaart ten goede is gekomen aan slechts twee procent van de bevolking.
    Die kant dreigen wij ook op te gaan als we niet DIRECT maatregelen treffen om te voorkomen dat er een regentenklasse ontstaat die alles voor zichzelf opeist en de rest onderwerpt.
    De keus is aan ons allen.

  8. @11:
    [quote]Vanaf beginjaren tachtig kwamen er weleens kinken in de kabel, maar die crises waren wel verklaarbaar en gingen vanzelf weer over ( alhoewel die van beginjaren tachtig welmh was ) , en we groeiden weer verder.[/quote]

    Hoe kwam het dat de diepe crisis van de begin jaren ’80 wel overging en deze crisis maar niet over wil gaan? Heeft dat nu ook te maken met oprakende olie t.g.v. PeakOil?

  9. @11 Moin,
    Ik denk dat decennialang de symptomen van de welvaartsziekte beheersbaar leken.
    De problemen zijn nu zo groot dat het niet meer met wat kunstmatige groei op te lossen is.
    Het is moeilijke materie, en ik denk dat niemand het precies weet.
    Maar ik denk dat als niemand ( behalve de elite ) beseft dat we verkeerd bezig zijn (overheidsschulden zijn niet nieuw ) , het vertrouwen nog niet weg is, verkeerd gedrag heel lang onbestraft kan blijven.
    Tot het moment dat ….. BOEM.
    Van alles heeft er mee te maken.
    Maar in essentie denk ik dat de maatschappij al heel lang ziek is, nooit de juiste diagnose is gesteld, en dat het wellicht nu te laat is om met een eenvoudig medicijn de maatschappij weer op de been te krijgen.
    Er moet nu stevig geopereerd worden, en het nodige weggesneden worden.
    Zachte heelmeesters gaan nu echte stinkende wonden maken.
    Dus weg met de zwakke heelmeesters.

  10. Oke,prima, we gaan als Nederlanders hard bezuinigen, de terug naar de nering zetten, we gaan zelf een hoge eigen bijdrage betalen voor zorg, we gaan meer netto betalen voor huur en hypotheek.
    Onder 1 voorwaarde.
    Het complete kabinet en 2e kamer komen onder curatele, geen cent meer naar welke instelling dan ook die geen rendement uit het gestorte geld kan aantonen ( Brussel, zorgmanagers, Griekenland etc ).
    Alleen noodzakelijke uitgaven en geen elite ego projecten zoals kunst huizen en ander nutteloze culturele onnodige bouwsels.

    In dat geval in we binnen 5 jaar geheel uit onze schuldenpolitiek.

    Maar helaas, ik wordt wakker uit mijn utopische droom, en moet weer verder met de werkelijkheid.

  11. Wat we (inmiddels onvermijdelijk) te zien gaan krijgen is klassenstrijd en nog eens klassenstrijd; de door de Kaatjes voorgehouden ‘oplossing’ voor de (komende!) ellende.

    Er zijn in het leven maar twee objectieve filosofiën die gelijkheid tussen de mensen onderling beogen ; het Christendom en het marxisme.

    Eén van de twee is enkel en alleen voortgekomen uit, en dus gebouwd op het materialisme.

    Mag u raden welke filosofie de mensheid (nog veel meer) in de handen van de wereldse (=financiële) machten gaat drukken dan nù al het geval is, alhoewel voor de ‘afgedwongen omwenteling’ aan het volk natuurlijk totale gelijkheid en vrijheid is beloofd.

  12. Citaat:
    “Sinds die tijd is de geldhoeveelheid in een razend tempo gestegen. Schulden maken was in.”

    En dus kan je stellen: deze hele shitzooi is met voorbedachte raden opgezet. Dit heeft men toen al aan kunnen zien komen.

  13. Tja… democratie…

    Wat ik nou niet snap. Er bestaat zo’n uitdrukking:
    “Wie betaalt, die bepaalt”
    Is niet eens zo’n gekke uitdrukking toch ? Mijn eventuele ‘baas’ betaalt mij en daar wil hij/zij o.a. iets voor terug. Uren verantwoording. voortgang, Evaluatie gesprekjes, noem het allemaal maar op.

    Bij de belastingbetaler gelden deze regeltjes blijkbaar niet. De overheid (de ontvanger) bepaalt wat wij moeten betalen en als dat nou niet genoeg is dan wil het dat wij meer betalen. En ze hoeven ook nog eens nauwelijks verantwoording af te leggen.

    Dus ik kan tegen mijn eventuele baas zeggen:
    Je geeft mij een hoger salaris. Vraag me niet waarom.
    Die verantwoording afleggen, dat doen we vanaf nu maar niet meer. Want je hoeft helemaal niet te weten OF ik het werk doe en HOE ik het werk doe.

    En let wel he, De werkende betaalt in zijn hele leven veeeel meer belasting dan de prijs van de woning die hij/zij wil kopen.

    Nee…

    Daar moet je je voor in de…

    …Schulden…

    …werken.

    Politici en banken hebben elkaar in hun greep en hun hebben met elkaar ons in de greep.

    Tja… een democratische samenleving… het is net judo he ?

  14. @16 gangpad, dit systeem is ontworpen om de elite voor enige decennia te dienen en vervolgens te imploderen. Schuld is het naar voren halen van activiteit aka interen op de toekomst. Dit geldt echter alleen voor bezit/schuld in fiat iou’s. De infra blijft bestaan. Net als de woningen, de kennis bij de chirurg, de aardappelvelden in Groningen die voldoende piepers genereren om 30 miljoen mensen te voorzien ‘van’. Keynes werkt niet bij politici. Democratie, opgepompte derivaten en psychopatische ‘ambitieuzen’ is een smakeloze en eindige cocktail.

  15. @15 ktm
    De Amerikanen is het niet gelukt om Vietnam onder de knie te krijgen. Hitler had moeite met het veroveren van de wereld, Rusland verslikte zich in Afghanistan, net als de ‘geallieerde’ strijdkrachten vandaag de dag. Rusland stuurt oorlogsbodems naar de kust van Syrie terwijl Israel de Gaza strook bezet. Catalonie gaat zich morgen afscheiden van Spanje (met een beetje mazzel).

    De kracht zit in de regio’s, families, culturen. De enige optie om dat te verslaan is totale vernietiging van de wereld. De door jou geschetste Kazaren hebben geen schijn van kans.

    Schaalvergroting en machtsgeilheid is slechts een ordinaire herhaling van een herhaling waar de nog steeds niet rijpe mensenhersentjes voor vallen. Helaas. Indoctrinatie en afhankelijkheid, hospitalisatie in optima forma.

  16. Moin
    Dit is een antichristelijke site en tijd waarin we leven dus alleen meningen van wereld beschouwing worden kennelijk getolereerd,jammer ook nederland is al diep gezonken,maar dat is al een hele tijd gaande. let op dit valt ook onder censuur.

  17. @nico en moin

    Ter zake bitchez!!!

    Dit is een website waar al veel wordt getolereerd, ik heb geen behoefte aan gezever van politici en nep economen, en al helemaal niet aan eindtijd profeten met achterstallig onderhoud.

  18. Houtskool
    Nee jij niet maar een ander wellicht wel, tja als je vol zit van jezelf kan het zo zijn dat je alleen jezelf belangrijk vind,ik leef in een vrij land dus zou je denken dat ieder zijn mening gerespecteerd word dat is dus niet zo blijkt nu wel.

  19. @22
    Geen probleem. Maar niet hier. Zoek een site met geloofsgenoten, de zwaartekracht zet het hele financiele systeem onder druk en jij komt met gezever over een ‘antichrist’ website. Kom eens met ideeen i.p.v. met Ebenezer 14 vers 23.

    Opzouten. Met alle respect….

  20. Ha nee met alle respect dat gaat niet, de problemen zijn juist van geestelijke aard vandaar dat wij een zoutend zout moeten zijn dus opzouten, mwa wel leuk gevonden maar gaat niet op.

  21. “Want wat als het zout zijn kracht verliest ?”

    “Het zal nergens meer toe dienen, en vertrapt worden door de mensen”

    Ongeveer dan, hè ?

    En je mag hier echt véél zeggen, neem dat van mij maar aan, maar ja, enkel en alleen Bijbelse citaten en gedachtengangen redden het hier niet, waarvoor ik begrip heb omdat dit een economische site is natuurlijk.

  22. De enige oplossing van deze “systeemcrisis”, want dat mogen we inmiddels wel zo stellen, is het inventariseren en wegstrepen van schulden. Dit zal niet zo gauw gebeuren omdat de elite kost wat het kost z’n macht en geld wil behouden. Dat heb ik vorige week al eerder elders bij een reactie op een ander artikel al gemeld. Een revolutie zou een eerste aanzet kunnen zijn maar daar heb je heel veel aanhangers voor nodig. De meeste mensen zullen daar veel te huiverig voor zijn en kiezen in eerste instantie voor doormodderen. Alles kan dus ook het geleidelijke afbouwen naar kleinschaligheid. En reken maar dat dat veel tijd zal gaan kosten.
    Ben: je hebt wellicht het beste artikel van het jaar geschreven

  23. [i]Do you believe, in the day that you were born
    Tell me do you believe?

    Do you know, that every day’s the first
    of the rest of your life?

    Do you dream that the world will know your name?
    So tell me your name

    Do you care about all the little things
    or anything at all?

    If so let’s change the world and our mood
    ride to dawn and breath the smell of spring

    Don’t wake me ‘cause I’m dreaming
    of a better world, the sky and stars
    of love, compassion and the light behind the shadows
    [/i]

  24. @Houtskool …

    Zet die Eric Sprott maar in de krant, maak er een poster van.

    Dank je voor de link. Klasse

    Het sluit perfect aan bij de weggeven van 1000 Ton Wim Kok 500 ton en 103 ton periode 1998 -2003 W Vermeend J Zalm en Duisenberg.
    De oude Ned centrale Bank gaf even 1553 ton weg tenminste de prijs was als die voor een zak aardappelen .

    Goed dat hij groot is en zoveel onder zijn beheer heeft anders was dit zijn einde.

    Welk een ruggegraat en moed heeft deze man.

  25. Ik lees deze site vaak.
    Reageren is vaak te moeilijk voor mij.
    Nu toch eens een poging.
    Ik ben van mening dat economische groei door de schulden nauwelijks nog haalbaar is.
    Economische groei die belangrijk is voor werkgelegenheid en welvaart.
    Daarom is voor mij saneren van schulden een eerste voorwaarde om economische groei te verwezenlijken.
    Saneren van schulden lijdt echter wel tot de val van banken en pensioenen zullen weggevaagd worden, omdat het systeem gaat vallen.
    Daarom ben ik voor uitbetalen van pensioengelden.
    Laat vervolgens het systeem maar klappen.
    Hoe sneller hoe beter, zodat we weer kunnen gaan opbouwen.
    Beter de enorme pijn nu nemen, dat iedere keer een beetje pijn .
    Ik ben voor een systeem zonder rente, in de geest van Sylvio Gesell.

  26. Wat denkt Ú dat het is, een tijdelijke crisis?

    Ik denk, net als W. Middelkoop, dat het een permanente crisis is. (want er is geen geldproductie meer in de vorm van leningen door banken)
    De leningen van banken werden altijd kwantitatief verstrekt tot het najaar van 2008.
    Anno 2012 worden er nog amper leningen verstrekt. En als ze al verstrekt worden is het bijvoorbeeld om stukjes land van boeren voor dezelfde boekwaarde in de boeken te houden.
    Het idee om pensioenfonden gedeeltelijk de bankfunctie over te laten nemen, is op zich een goed idee. Als een pensioenfonds hypotheekleningen in de markt gaat zetten, dan vloeit er weer geld vanuit de irreeele economie naar de reeele economie. Alhoewel de banken gister in een reactie te kennen gaven dat ze dit liever niet willen.

    Volgens mij ontkomen we er niet aan om de lonen met 5 % op jaarbasis te laten stijgen. Dan komen we vanzelf uit de crisis.
    Maar er zijn krachten bezig om dit tegen te houden.

  27. Goed verhaal. Met dank.

    Onze leiders hebben al aangegeven om voor “alles of niets” te gaan. Dit is natuurlijk “alles of niets” voor de gevestigde orde en de baantjes van iedereen in de FIRE industrie. Reken er dus maar op dat ze ons in een heel donker diep gat gaan trekken.

    Alsof dit nieuw is?! Goud wordt al 5000 jaar gebruikt als beschermmiddel tegen de faillante stupiditeit van politieke en financiele leiders. Nu dus ook. Geen verschil.

  28. @Dave…dat kan, maar hopenlijk komt er eerder een massale zelfredzaamheid van mensen op gang… simpelweg omdat de nood aan de man gaat komen bij de gewone mensen…Ruilen, eten verbouwen.. enz.

    Dat ze eigenlijk gewoon niet meer willen vechten voor het behoud van het huidige systeem…ik hoop daar maar op…want anders zal alles weer van voren af aan beginnen.
    Dat betekent dus wel dat ieder voor zich meehelpt aan de toekomst van de mensheid..
    De machthebbers willen ons waarschijnlijk laten vechten , mens tegen mens, natie tegen natie…Maar wanneer dit niet gedaan word, staan ze mooi in hun onderbroek.

    Zoals Albert Einstein zei:
    Je kan een probleem wat veroorzaakt is met een bepaald bewustzijn niet oplossen binnen datzelfde bewustzijn.

    Ik heb ik mijn leven fouten gemaakt, en stom genoeg vaak dezelfde fout meerdere keren achter elkaar…in een andere situatie, dat wel…maar totdat ik dat doorhad leerde ik er niks van en deed ik het weer.
    En ik geloof ook dat dat met de mensheid ook zo is…Er is een stapje hoger nodig om de situatie van de gemaakte fouten te overzien en te voorkomen in de toekomst.

    Dat noemen we leren, maar in principe is dat bewustwording. Denk ik dan toch.

  29. .
    Ik ben blij dat het hier in de richting van de @houtskool gedachten gaat.

    En niet meer zo de slachtofferrol van de NWO Nieuwe Wereld Orde gedoe en dat we de lul zijn.

    Het besef dat de elite hun kaarten verspeeld hebben en de globalisatie en schuldenpiramide zal falen wordt sterker.

    Ik roep het al jaren. Als IKEA vertrekt uit Nederland gaan we de goede kant op.

    We kunnen zelf ook wel kastjes bouwen en gordijntjes naaien. Dat geeft voldoening en kunnen veel mensen hun abbonnement met de therapeut en psycholoog opzeggen.

  30. Ik heb 2 spreekwoorden voor de schrijver van dat stukje:
    ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’.
    En ‘steek de hand in eigen boezem’ in plaats van populistische stukjes proza schrijven.

    Volgens deze econoom ‘schrijver’ zijn de schuldeisers de boosdoeners.
    En regeringen, de banken en de elite zouden de crisis in stand houden.
    De burger zou daarbij het slachtoffer zijn.

    Klein foutje.
    De regering = de staat = de bevolking = de burger.
    De burger is dus 1 van de schuldeisers.

    Verder heeft de burger spaargeld op de bank staan.
    Dus de burger is tevens schuldeiser bij de bank.
    Het geld is door de bank uitgeleend aan diverse landen.
    Als de burger een vordering heeft op de bank, heeft hij dus indirect een vordering op landen.

    En de burger heeft gespaard voor een pensioen;
    deels zelf en deels via zijn werkgever.
    Dus de burger is ook nog eens schuldeiser bij het pensioenfonds.
    Pensioenfondsen hebben dit geld uitgeleend aan landen.
    Als de burger een vordering heeft op het pensioenfonds,
    dan heeft hij dus tevens indirect een vordering op landen.

    Verder heeft de burger geld geleend van de bank voor een hypotheek.
    En vaak heeft die burger hij ook geld geleend voor een verbouwing van zijn woning.
    De bank heeft op zijn beurt dit geld weer moeten lenen van landen.
    Dus de burger is deels verantwoordelijk voor de schuld van de bank nu hij daar zelf geld van heeft geleend.

    Kortom heren economen: hou op met piepen!

    Want we zijn allemaal schuldenaar en schuldeiser.
    We zijn allemaal schuldig aan het grote graaien.
    Allemaal wilden we 3 TV’s, mobielen, computers en exotische vakanties.

    En Griekenland moest en zou bij de EU.
    Kostte wat het kost.
    Op aanraden van diverse ministers.
    Ministers die democratisch waren gekozen door de burger.

    En welke specialisten adviseren deze ministers?
    Welke experts adviseren banken en regeringen?
    Juist: macro economen.
    En wie bedacht al die rare woekerpolis constructies?
    Juist: econometristen.

    En wie schreef dit stukje waarop ik reageerde?
    Juist: een econoom.

    Oplossing: stop met piepen en zet de schouders er onder.
    We hebben met zijn allen de crisis veroorzaakt.
    En die shit moeten we met zijn allen opruimen.

    En als het KNMI ons waarschuwt voor het stijgen der rivieren,
    dan is dat 9 van de tien keer veroorzaakt door global warming.
    Opwarming dus van al onze computers, cv ketels en auto’s.

    Michelle

  31. @9 Ronnie: Daar heb ik al wel een aantal keer over nagedacht. In 2013 wil ik daar wel wat mee gaan doen. Stuur eens een mailtje (–> info{at}biflatie.nl) dan praten we nog even verder hierover.

  32. @Michelle #39:

    Dag Michelle, dank voor je uitvoerige reactie. Ik ga er even op in. Je zegt:

    [quote]Volgens deze econoom ‘schrijver’ zijn de schuldeisers de boosdoeners. En regeringen, de banken en de elite zouden de crisis in stand houden. De burger zou daarbij het slachtoffer zijn.[/quote]

    Feit is dat in ons huidige systeem banken van de ondergang worden gered als ze het te bont maken. Dan worden ze genationaliseerd, ofwel ongevraagd deel van iedere burger. Natuurlijk, het kan niet anders, want op een bank run zit niemand te wachten en ruilhandel anno 2012 is wellicht toch niet zo makkelijk als dat het lijkt. Enfin, de burger is uiteindelijk wel weer de klos als het er op aankomt en er weer een bailout moet komen voor bank of land. Ons wordt door politici voorgehouden dat A gaat gebeuren, maar indien de stemmen binnen zijn, wordt B uitgevoerd. Net zoals nu met Griekenland, We krijgen echt echt echt de gelden gewoon terug werd gezegd, maar nu verliezen we waarschijnlijk miljarden euro’s door de eventuele kwijtschelding.

    Tevens schreef je:

    [quote]Verder heeft de burger spaargeld op de bank staan.
    Dus de burger is tevens schuldeiser bij de bank.
    Het geld is door de bank uitgeleend aan diverse landen.
    Als de burger een vordering heeft op de bank, heeft hij dus indirect een vordering op landen.[/quote]

    Het feit dat je vindt dat de burger ook een aandeel heeft in de bankencrisis vind ik niet juist. We kunnen ervoor kiezen geld op een bank te zetten, daar krijgen we dan een kleine vergoeding voor in de vorm van rente. De bank heeft echter een zeer aparte manier van bankieren. Deze manier heet Fractional-reserve banking. http://nl.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking WE gaan er als burger vanuit dat de bank ethisch en eerlijk handelt, ze beheren ten slotte jouw geld. Wat kan je er als burger aan doen als de bank er een zooitje van maakt? Als burger heb je geen keuze om daar niet aan het fractioneel bankieren mee te doen, dat is nu eenmaal het systeem. Alternatief is; doe je geld in een sok of zet het om in goederen.
    [quote]
    En Griekenland moest en zou bij de EU.
    Kostte wat het kost.
    Op aanraden van diverse ministers.
    Ministers die democratisch waren gekozen door de burger.[/quote]

    Het gaat niet meer om ministers, alhoewel die een meester zijn in het voorliegen van de burger. Je kan politici heden te dage toch niet meer serieus nemen? Kijk alleen al naar de vorige verkiezingen. Enfin, het draait in dit systeem om de banken, die hebben dan ook de macht. Ook in de politiek, zie bijvoorbeeld eens dit overzicht van ZeroHedge: http://www.zerohedge.com/news/2012-11-26/goldmans-global-domination-now-complete-its-mark-carney-takes-over-bank-england

    [quote]En wie schreef dit stukje waarop ik reageerde?
    Juist: een econoom.[/quote]

    Dat is feitelijk gezien niet juist. Ben is een schrijver, soms een dichter, een wo-bestuurskundige met specialisaties als argumentatiekunde en overheidsfinanciën, iemand die graag analyseert hoe wij als burger in de luren worden gelegd door de machthebbers, de bankieren de politici.
    Maar geen econoom, geen eens een zelfbenoemd econoom. Maar dat maakt ook helemaal niet uit. Hij kan mijns inziens uitermate goed de economische processen beschrijven en ook goed inzien welke maatschappelijke impact en gevolgen bepaalde maatregelen hebben die worden doorgevoerd door onze bestuurders.

    Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden dat we hier op Biflatie.nl kritische kijken naar wat er gedaan wordt door de politici, bankiers en economen (en niet te veel luisteren naar wat ze zeggen) en welke effecten deze acties hebben op de economie, maar ook welke effecten het heeft voor de gemiddelde burger in Nederland.

  33. #19 Ook wat mij betreft bedankt voor jouw reactie.

    [quote]De regering = de staat = de bevolking = de burger. Verder heeft de burger geld geleend van de bank voor een hypotheek. En vaak heeft die burger hij ook geld geleend voor een verbouwing van zijn woning. De bank heeft op zijn beurt dit geld weer moeten lenen van landen. Dus de burger is deels verantwoordelijk voor de schuld van de bank nu hij daar zelf geld van heeft geleend.[/quote]

    Je gaat echter wel een heel erg grove bijl door het bos. In een democratie mag de burger alleen indirect meepraten. Als er eenmaal gestemd is dan is de inbreng bijna nul. Je weet niet welke coalitie er aan de macht komt , wie er gaat regeren en wat het regeringsprogramma zal gaan worden. Door de waan van de dag kan het alle kanten opgaan en we horen regelmatig dat in éénmaal ingeslagen weg gevolgd moet blijven worden omdat het anders nog erger kan worden. Alternatieve mogelijkheden blijven buiten beschouwing omdat de belangen van banken, landen, bedrijven en overige machthebbers het groots zijn.

    Niemand zal betwisten dat burgers de schulden die ze maken moet terugbetalen en dat velen meer hebben gegeten dan goed voor hun was. Wat raar is dat dit kennelijk niet geldt voor banken en landen. Zij hoeven de schuld niet terug te betalen als ze te gulzig zijn geweest. Dán wordt de rekening bij het volk gelegd.

    Wat je schrijft dat banken geld moeten lenen van landen werkt ook niet op die manier. Eerder is het andersom namelijk dat landen geld lenen van banken middels obligatie-uitgiftes. Banken kunnen in principe geld maken uit niets. Als ze tien euro spaargeld binnenhalen mogen ze er honderd uitlenen. Ze komen in de problemen als ze dat te grootschalig doen, te weinig geld in kas hebben en dan met lege handen staan als mensen het gespaarde op willen nemen.

    De schouders onder iets zetten is een prima principe. Maar dan moet het wel zijn nut af werpen. Sisyphus deed het elke dag en schoot er niets mee op. Wat nodig blijft is een systeemverandering. Er is in principe maar één oorzaak van het probleem en dat is hebberigheid al het andere is daarvan afgeleid.

    Wat de economen betreft. Zij hebben de problemen niet veroorzaakt en kunnen ze ook niet oplossen. In principe zijn het onze regeringen die het moeten doen. Wij burgers moeten daarbij blijven helpen. Door te kiezen en in de huidige tijd vooral door aan de bel trekken en te toeteren.

    Op Biflatie doen velen hun best om hun gedachten te vormen, ze te delen met anderen en hopelijk in de toekomst ook om tot echte acties te komen.

  34. @Koen en Ben
    Echt een geweldige tegenreactie. Ik blijf, nu weet ik het zeker ! Ik ga Michelle niet lopen minnen. Ik zou zeggen, Michelle. Lees, herlees Koen en Ben 1, 2, 10 keer voor mijn part honderd keer.

  35. Beste Koen en Ben,

    Wat ik jullie geprobeerd heb te schrijven is dat je voorzichtig moet zijn om het volk als slachtoffer te zien en de banken en regeringen als boze slechteriken. Op zo’n manier wordt het namelijk een Walt Disney verhaal: goed versus slecht.

    Bij de banken en politiek werken immers gewone mensen uit dezelfde maatschappij als waar jullie en ik – en iedereen – vandaan komen.
    De politiek is slechts een afspiegeling van de maatschappij.
    Als de algehele mentaliteit van mensen negatief veranderd door hebzucht, egoïsme en non empathische gevoelens, dan zie
    je dit dus terug in alle lagen van de samenleving. Binnen banken en regeringen…

    Als de banken in Nederland niet waren gered, dan zou elke Nederlander pas echt flink de sigaar geweest:
    spaargeld weg. Hypotheken die zouden zijn opgekocht door een buitenlandse bank waarbij contracten werden opengebroken en de rente enorm zou worden opgeschroefd. En bedrijven die hun volledige kapitaal zouden zijn kwijtgeraakt.

    Er was dus feitelijk geen andere keus dan de banken enerzijds financieel te injecteren en anderzijds te nationaliseren. Met gemeenschapsgeld. Het kon simpelweg niet anders.

    Dat de banken er een janboel van hebben gemaakt is waar.
    Maar de toezichthouders (ook weer gewone mensen) zijn minstens net zo ‘schuldig’.

    Want het ‘gewone’ volk heeft er net zo’n janboel van gemaakt.
    Het grote graaien is begonnen bij de babyboomer generatie.
    Eerst lekker links en sociaal doen in de jaren 60.
    En dan lekker rechts graaien in de jaren 80, 90 en nu.

    Het ‘gewone’ volk leende kapitalen bij de bank. Van veel te hoge hypotheken, mee-gefinancierde verbouwingen, badkamers en keukens tot aan exorbitante persoonlijke leningen tbv vakanties en te grote auto’s.

    En da’s mijn boodschap:
    verbeter de wereld maar begin bij jezelf. Of ‘wie zonder schuld is werpe de eerste steen’. Tegeltjes wijsheid wellicht, maar nog steeds actueel en ter zake doende.

    Dus wees kritisch, maar ook ten aanzien van je eigen teksten. Commentaar geven is prima, maar kom ook met oplossingen.

    Ik ben bepaalde zaken best met jullie eens. Maar jullie stukjes zijn wel veelal geschreven vanuit de slachtoffer rol en conspiracy theory. Sorry heren, maar ben ik een beetje allergisch voor.

    Banken kunnen overigens geen geld maken uit niets. Daar steken juist de nieuwe verordeningen een stokje voor. Maar regeringen kunnen dat wel. In de USA staat de geldpers 24/7 aan.

    In tegenstelling tot wat jullie schrijven betalen de banken betaalden de banken wel degelijk het geleende geld terug.
    SNS Reaal heeft 185 miljoen afgelost en moet nog 848 miljoen aflossen. ING betaalde 7 miljard terug en moet nog 3 miljard. Alleen ABN AMRO heeft de geleende 30 miljard nog niet kunnen terugbetalen.

    Op dit moment zijn ze dus een gemeenschapsbank. Daarom wil de staat – zodra het economisch klimaat beter is (en dat duurt nog wel even) – ABN AMRO naar de beurs brengen om daarmee het uitgeleende kapitaal alsnog terug te krijgen.

    De schouders er onder zetten werpt altijd vruchten af. Door met elkaar hard te werken krijg je juist een mentaliteit verandering.
    Luiheid maakt hebberigheid.
    Dus geen babyboomers meer die op hun 56e met de VUT mogen gaan omdat ze menen daar exclusief recht op te hebben. Maar gewoon met z’n allen doorwerken samen met de jongeren. Dezelfde rechten voor jong en oud.

    Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden dat jullie Biflatie lezers ook kritisch kijken naar wat jullie heren zelf schrijven.

    Michelle

  36. @Michelle
    Als je een beetje een biflatie-volger bent zul je begrijpen dat dit voor biflatie.nl begrippen een verouderd ‘draadje’ is. Voornamelijk roepen in de woestijn dus.

    Wat ik nou zo mooi vind aan biflatie is dat ‘ze’ juist [u]niet[/u] in de conspiracy theory zitten maar gewoon realistisch zijn en met feiten komen en met dingen komen wat je in de msm soms niet of te weinig hoort. Met realistische dingen komen wil dus niet per definitie zeggen dat het dus allemaal vrolijk moet zijn, het zijn gewoon feiten en het weerspiegelt de stand van zaken. We leven momenteel simpel weg niet in een mooie tijd.

    Wat je zegt over de banken, ik ben het waarschijnlijk voor een deel met je eens. Waarschijnlijk een terechte actie dat die banken geholpen zijn maar ik heb er nu nog te weinig vertrouwen in dat de cultuur binnen die banken nog te weinig veranderd is. Banken helpen is een symptoom bestrijding, toch ligt de kern van de fout bij die banken zelf.

    En nee, ik heb helemaal niet mee gedaan aan ‘keukentje en dakkapelletje’ maar even mee financieren. Ik heb altijd gehuurd om ellende zoals tijden waarin we nu leven te kunnen vermijden.

    Ik weet niet of je mij hebt lopen minnen in mijn vorige reactie. Ik ga in elk geval jou wederom niet minnen. Je bent positief dat siert je maar wees ook alsjeblieft een beetje realistisch.

  37. Ik had verwacht dat als deze crisis een gezicht zou krijgen (hij is al minstens 25 jaar bezig)de overheid zich wat minder met het bedrijfsleven zou kunnen bemoeien ,dan bedoel ik het echte bedrijfsleven niet financieel sector .
    Ook had ik gedacht dat geld weer een waarde zou krijgen maar dat alles blijkt niet zo te lopen als ik verwacht had.
    Dus mijn idee om een bedrijf te beginnen met zelf gespaard geld kan weer de ijskast in .Ik heb geen zin om te moeten concurreren met cowboys met geleend geld of met bedrijven met subsidie aan gratis geld kunnen komen maar wel .
    Moet ik bang zijn dat mijn spaarcentjes worden afgepakt opdat de bodemloze put van het gratis geld intand moet worden gehouden ?
    Moet ik emigreren of komt het nog wel goed ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: