10 mogelijke market-movers voor deze week

Dat is dan de week van 5 tot en met 9 april 2021. Investing.com vernoemt ´10 Fundamental Events´ die ´Could Drive Markets´. Gebeurtenissen en feiten die de richting van de financiële markten kunnen in deze of gene richting sturen. Dit zijn ze dan in willekeurige volgorde en ook wel gebundeld, samengevat:

Wie dacht zoals ondergetekende (mea culpa) dat de appetijt voor de Amerikaanse dollar verminderd is recent, in pakweg het laatste half jaar? De recentste data vanwege het IMF toont wel het tegenovergestelde. Nooit hielden buitenlandse (niet-Amerikaanse) centrale banken meer dollars aan in hun reserves. Daar zat ik alvast mis in, en het verrast me nog altijd, wanneer ik dit zelf lees. De verklaring kan dan zijn: alle schulden worden in Amerikaanse dollars genoteerd, dus de hoeveelheid schulden, of rente op die schulden is ook toegenomen? Dienen al die dollars om schuld en/of rente terug te betalen, of worden ze om een andere reden aangehouden? Misschien dat onze lezers hierin meer klaarheid zien?

Meer dollars in reserve

´The latest reserve data from the IMF shows that foreign central banks held more dollars in reserves than ever before at the end of last year, over $7 trillion. The more timely custodian holdings at the Federal Reserve show that Treasuries held for foreign central banks reached a new record high last month.´ Dollars worden ook nog wel aangehouden ingeval van verwachte financieel-economische calamiteiten. Is het dit soort omina dat aldus wordt aangekondigd, of verwacht? Misschien moet ik m´n brilglazen nog eens oppoetsen… 

Dollar Up

De USDollar is verstevigd in de laatste maanden. Investing.com wijt het aan de stimuli vanwege de Amerikaanse regering en de contracten binnengehaald voor vaccines tegen het Coronavirus.  Ook de 120 miljard dollar schulden die de centrale bank (´the Fed´) elke maand nog steeds opkoopt, is geld dat in de markten geïnjecteerd wordt. Tezamen met een aantrekkende terwerkstelling, zou dit alles de Amerikaanse economie moeten voortstuwen. 

Europa niet beter af

Europa doet het niet veel beter dan de VS, met budget deficieten in 2020 tot wel 9,3 procent. Er heerst ook heel wat tegenstand bij de bevolking, waar meer en meer burgers de Corona-beperkende maatregelen niet meer zien zitten. Zo zagen we fuivende Franse jongeren op Mallorca, en andere jongeren in treinstations die a.h.w. met opzet, in provocaties, met velen tezamen kwamen en dit zonder mondkapjes op. Daarbij wordt er wel veel hoop gesteld op het ´EU Recovery Fund´, maar de beruchte bureaucratie blijft een serieuze horde, en er is weinig cohesie tussen de lidstaten. (Je kunt dit een realistische zienswijze vanwege Investing.com noemen of niet – feit blijft dat het artikel in kwestie geschreven is vanuit een veelheid aan internationale bronnen, zij het dat ik een lichte pro-VS bias meen te zien. Wat daarom niet per definitie gekleurd of bevooroordeeld hoeft te zijn, want het is vaak leerrijk om te zien hoe het buitenland jouw land of continent beschouwt, nietwaar?)

De ECB koopt per week voor 20 miljard dollar obligaties op, dus een stuk minder dan de Amerikaanse centrale bank. 

Olie en rente

De olieprijs is bijna verdubbeld tussen november 2020 en maart 2021. 

De reële rentevoet is gestegen in de VS.

Derde grootste economie ter wereld in mineur

Japan is het jaar negatief gestart, in het afgelopen eerste kwartaal: ´A combination of the virus and the extended emergency in Tokyo and other areas, the earthquake, and fire at a semiconductor chip factory exacerbated the shortage experienced by automakers, point to a contraction in the world’s third-largest economy in Q1. A state-of-emergency has been declared for Osaka and a couple of nearby areas.´ Op 7 april rapporteert het land de stand van zijn handelsbalans, die zoals altijd al de laatste 20 jaar het geval, wel een verbetering zal tonen.

Elders ondertussen…

´China will report March inflation figures, and it looks as if headline CPI will rise out of deflation territory where it has been in three of the four months through February’ en ´The Reserve Bank of Australia meets on April 6. Its new A$100 mln bond-buying program will be launched on April 15. ´ Want inderdaad: ook daar wordt kunstmatig liquiditeit aan de markten verleend (lees: AUD printing). Tenslotte worden nog de werkgelegenheidscijfers uit Canada verwacht, die een verbetering zouden moeten vertonen. 

 

 

2 reacties

  1. ´The latest reserve data from the IMF shows that foreign central banks held more dollars in reserves than ever before at the end of last year, over $7 trillion. Dit klopt maar de procentuele groei van andere valuta in de reserves is nog groter. https://data.imf.org/?sk=E6A5F467-C14B-4AA8-9F6D-5A09EC4E62A4 Wat eigenlijk meer in het oog springt is welk landen het meeste goud en buitenlandse valuta in bezit hebben. https://www.indexmundi.com/g/r.aspx?v=144&l=nl Zoek de Verenigde Staten.

    1. Maar als we het over de Verenigde Staten hebben dan zijn de buitenlandse schuld https://www.indexmundi.com/g/r.aspx?t=0&v=94&l=nl en de lopende rekening van de betalingsbalans https://www.indexmundi.com/g/r.aspx?t=0&v=145&l=nl pas echt leuk om te bekijken. De Amerikaanse dollar zal het nog wel even goed doen vanwege het krachtige economische herstel. Maar dan gaat hij mogelijk naar af. “The dollar is our currency, but your problem” (John Connally)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: