15 miljard weggooien en nog stoer doen ook

77

We zijn al bijna een week verder, maar de soap duurt maar voort. Nadat de top zichzelf even een salarisverhoging van 100.000 euro beloofde stond Nederland op zijn kop. Graaiers, liegende ministers en een bestuursvoorzitter (Gerrit Zalm) die zogenaamd de onschuld zelve aan het spelen is een topman die opstapt. Hoe kan het zo zijn dat een staatsbank zo zijn gang kan gaan en LET OP! snel naar de beurs wil en het maakt niet uit of dit de burger, JA WIJ GERRIT!, 17 miljard verliest als Gekke Joris Dijsselbloem maar een paar miljard terug heeft is dat allemaal okay.

Het aantal tegenstanders van een beursgang van ABN Amro groeit snel. Maar liefst 85 procent van de deelnemers aan Standpunt.nl wilde maandagochtend geen snelle beursgang van de bank. Dinsdag bleek 80 procent van de Telegraaflezers tegen een beursgang. In de Volkskrant pleitte dinsdagochtend een bont gezelschap -een financieel journalist, trendwatcher, futuroloog, vakbondsman en radiozendereigenaar- voor het omvormen van ABN Amro tot nutsbank. Ook de politiek laat zich steeds luider horen.

De Nederlandse overheid heeft in de afgelopen jaren ingegrepen bij een aantal financiële instellingen, waaronder Fortis Nederland en SNS REAAL. Zo werd de stabiliteit van het financiële stelsel geborgd. Door deze ingrepen is de Staat onder meer eigenaar geworden van de huidige ABN AMRO, ASR en SNS REAAL. Daarbij hadden zij de kans kunnen hebben, om al het vertrouwen dat sinds 2008 compleet verdwenen is terug te winnen om die mooi trotse ABN Amro tot nutsbank om te vormen een bank echt voor het volk zonder poespas zonder hoge lonen zonder riante bonussen.

Usual suspect SP-voorman Emile Roemer pleit voor de ABN Amro als staatsbank, maar ook de ChristenUnie wil geen beursgang meer. Tweede Kamerlid Carola Schouten wil een coöperatie van de ABN Amro maken, zei ze in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. CDA, SP en GroenLinks willen voorafgaand aan het debat over de beursgang, aanvullend de ABN Amro-bankbestuurders onder vuur nemen in een speciale hoorzitting. Dat wordt wellicht interessant spektakel. Aanleiding voor het rumoer rond ABN Amro is de loonsverhoging van een ton per bestuurslid. Het bleek een volstrekt verkeerde beslissing. Een dure ook.

Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend zegt in de Volkskrant: ‘Een bankentop die loonsverhoging nu goedkeurt, voelt de tijdsgeest niet aan en heeft dus zelf een groot probleem’. PvdA’er Vermeend: ‘Met hun opstelling roepen de bankiers de vraag op of het überhaupt wel zo verstandig is ABN Amro naar de beurs te brengen. Is dat wel zo in het belang van de klant? In het buitenland zijn talloze staatsbanken die prima functioneren’.

De PvdA-Kamerfractie roert zich eveneens. Eigenlijk moet die een bedankbriefje met een bosje bloemen naar de ABN Amro sturen. Wat een prachtige gelegenheid om zich weer eens ouderwets links te profileren! Fractie-woordvoerder financiën Henk Nijboer dreigt nu met extra strenge wetgeving voor beloningen van bankbestuurders. Hij is het sociaaldemocratische blaffen kennelijk niet verleerd.

Pikant detail: het zou volgens politiek commentator Paul Jansen van De Telegraaf door druk van de PvdA-fractie zijn geweest, dat Minister Dijsselbloem (Financiën) de beursgang van de bank uitstelde. Dijsselbloem wist al sinds vorig jaar van de loonverhoging, had het zelfs goedgekeurd. Pas toen de PvdA-fractie begon te foeteren, draaide Dijsselbloem om.

Hoe dan ook, een snelle beursgang voor ABN Amro zit er voorlopig niet in. En natuurlijk hopen wij dat de politiek hier echt eens zijn werk gaat doen en de beursgang helemaal tegen gaat.  Dat zal voor iedereen beter zijn, want het huidige bestuur mogen we afvinken als ongeschikt. (Bronnen: Radio 1, Standpunt.nl, de Volkskrant, De Telegraaf)

Via Stopdebankiers.eu