2013: de beste en slechtste belegging tot nu toe wereldwijd

De eerste zes maanden van dit jaar was een goede tijd voor elektrische auto fabrikanten en oliemagnaten en een waardeloze periode voor goudmijnen. Tevens was het een beroerd halfjaar voor Spaanse bankiers, ten minste, als we kijken naar de prestaties op de wereldwijde beurzen.

Applaus voor Tesla Motors

Het best presterende  fonds in de Verenigde Staten is Tesla Motors, een bedrijf met grote ambities in elektrische voertuigen. Tot en met Juni dit jaar presteerde het een koersverbetering van maar liefst 217 procent met een enorme stijging van 12 procent in de eerste week van Juli.

Goud en zilver doen het erg slecht

Het slechtst presterende fonds in de Verenigde Staten is Newmont Mining Corporation, de koers van het bedrijf dat belegt in het delven van goud daalde van 46,8 dollar begin dit jaar naar een waarde van 27,5 dollar per aandeel tot dit moment. Logisch, gezien de daling van de koers van goud met een dikke 26 procent. Toch was goud dit jaar niet het slechts presterende commodity, dat is zilver gebleken met een daling van 34 procent. De beste belegging in grondstoffen is olie met een stijging van 14 procent.

De Fukushima ramp blijkt alweer vergeten

De beste belegging buiten de Verenigde Staten is letterlijk uit het as gekropen en met 149 procent gestegen: the Tokyo Electric Power Company, beter bekend als Tepco. Het bedrijf dat de ontplofte kerncentrale Fukushima in eigendom had, wil nu een doorstart maken met nieuwe centrales.

De rode lantaarn gaat wederom naar: Bankia SA

Het wereldwijd slechtst presterende aandeel is dat van de Spaanse bank Bankia SA, de koers heeft een daling meegemaakt van maar liefst 88 procent. Dit nadat het in 2012 ook al het slechtste aandeel was na de ineenstorting van de Spaanse vastgoedmarkt.

Apple en HP

Het is zeldzaam te noemen hoe consequent Bankia SA blijkt te zijn in de trend van de koers twee jaar achter elkaar. Weinig aandelen wisten aan de top te blijven, Apple bijvoorbeeld, had een stijging in 2012 van 31 procent en een daling dit jaar van maar liefst 20 procent. Tevens bleek Hewlett-Packard ook niet consequent te zijn met een stijging van 86 procent dit jaar, terwijl het vorig jaar het slechts presterende aandeel wist te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: