Het is bijzonder cynisch, maar het is een correcte vaststelling, ze klopt. De uitstoot van vervuilende gassen in de lucht ligt op het laagste punt in drie decennia. Dit alvast bij de tweede grootste vervuiler ter wereld, de VS, en helemaal aan het Coronavirus te danken. Dit verwoestte wel meer levens dan tevoren in 100 jaar, maar de vertraging van de wereldeconomie deed baat aan de luchtkwaliteit, de natuur, de kwaliteit van leven en onze gezondheid in het algemeen. De een zijn dood is de ander zijn…u kent het spreekwoord wel. The New York Times: ´Emissions plunged more than 10 percent. If the trend can be sustained, it would put the United States within striking distance of one of its major goals under the Paris climate agreement.´ Het Klimaatakkoord van Parijs waar (binnenkort ex-) president Trump uitstapte, maar waar Joe Biden als opvolger Amerika vast terug in zal engageren. 

Amazonewoud wordt almaar kleiner

Op andere gebieden qua negatieve beïnvloeding van het milieu dan is de toestand wat experten noemen ´zorgwekkend´. Zoals de 8500 km2 aan Amazonewoud dat verloren ging afgelopen jaar. Ook dit arsenaal aan groen zuivert normaal de lucht die ook wij inademen, en verdwijnt beetje bij beetje. Om een idee te geven hoe snel en in welke mate: ´Het is alsof er vorig jaar meer dan twee voetbalvelden per minuut verdwenen in het Amazonegebied (1,2 miljoen in totaal). In december werd 216 km2 ontbost, tegen 190 km2 in 2019, een stijging van 14%. Maar de meest verwoestende maanden vielen, zoals elk jaar, in het droge seizoen, met 1.658 km2 ontbost in juli en 1.358 km2 in augustus. De ontbossing in het Amazonegebied brak alle records in 2019, het eerste jaar van het mandaat van president Jair Bolsonaro, met een verwoesting van 9.178 km2.´ 

Groene economie

Joe Biden heeft tijdens zijn verkiezingscampagne een groene(re) Amerikaanse economie beloofd. China als ´s werelds grootste vervuiler (met 1.439.323.776 inwoners die allengs rijker worden en anders, meer westers! gaan leven) haalde in 2020 reeds 40 procent van haar electriciteitsbehoeften uit hernieuwbare energiebronnen. En 26 procent van ´s lands totale energieverbruik was begin 2020 al hernieuwbaar. Voornamelijk van de zon en de wind, gratis natuurbronnen dus. Ook het IMF dringt als onderdeel van wat het de Grote Reset noemt, aan op een groenere wereld(economie). 

Een groene(re) economie en wereld kost misschien initieel veel geld en investeringen, maar kan zich later terugbetalen in bijkomende jobs, andersoortige banen. En niet te vergeten de heilzame effecten op onze gezondheid. Klimaatneutraal worden, dat lijkt een nuttig doel, wat u? Maar…hebben we het ervoor over om daar extra belastingen voor te gaan betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: