22 April is Dag van de Aarde. Een blijde dag en een droeve dag

Sinds 1970 is het een gebruik in zowat alle landen om extra aandacht te besteden aan Moeder Aarde. En tjonge jonge, wat hebben we haar bitter weinig respect getoond! De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april.  Deze dag in het zonnetje zetten heeft als doelstelling de bewustwording aan te wakkeren van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op die aarde. Een aarde die we beschouwen als onze eigendom, terwijl we slechts huurders zijn. En dan nog het soort huurders dat elke huisbaas stante pede, en al is het manu militari, zijn woning uit jaagt! Nochtans zijn zowat alle problemen van lucht- en landvervuiling, het uitputten van de natuurlijke hulpbronen en de almaar toenemende spanningen tussen volkeren en mensen onderling die te dicht opeen leven? Te wijten aan slechts één Hoofdprobleem. En het is een Gigantisch probleem dat niet één politicus durft aanpakken, en zelfs niet benoemen: de overbevolking van de aarde.

Trop is teveel

We-zijn-hier-met-tevéél!! Toen ik nog een scholier was, telde de wereld 4 miljoen bewoners. Vandaag, anno april 2021, zijn dat er 7,86 miljard geworden. Dit feit spreekt voor zichzelf. Geen idéé hoe deze overbevolking, dit probleem van met almaar meer op een gelijk blijvende oppervlakte te zitten, aan te pakken. Kijk, dáár zou de Politiek nu eens dringend iets aan moeten doen. Niet alle bijproblemen, symptomen trachten aan te pakken, maar de Ziekte zelf. Die ziekte heet niet Corona maar Overbevolking.

Klimaatverandering

Dan kom je toch al snel bij de klimaatverandering aan, de actualiteit, en eindelijk lijkt er een krachtdadig politiek bewustzijn te ontstaan. We berichtten al net over de Europese Klimaatwet die een feit is. Vandaag is de Amerikaanse president de gastheer van een virtuele summit, met 40 wereldleiders. Ook hij zet Earth Day centraal. Joe Biden wordt verwacht aan te kondigen dat zijn land tegen 2030, en dat is niet veraf meer, de schadelijke gasuitstoot zal halveren. We tonen u hier drie video´s. De twee schitterende docufilms die Leonardo Di Caprio op eigen kosten gemaakt heeft. Wie ze nog niet gezien heeft – beslist doen! De derde video toont president Biden en vice-president Harris live met een speech, al is de uitzending wel al begonnen.

Voor de zondvloed

Before the Flood is een Amerikaanse documentairefilm uit 2016 van Fisher Stevens en Leonardo DiCaprio. In de film uiten verschillende prominenten en wereldleiders, waaronder Ban Ki-moon, Bill Clinton, Barack Obama, John Kerry, Paus Franciscus, Elon Musk en Piers Sellers, zich over klimaatverandering. Wikipedia.org

Ice on Fire is een documentaire uit 2019 waarin het mogelijke uitstervingsniveau wordt onderzocht dat wordt veroorzaakt door het vrijkomen van arctisch methaan, en de nieuw ontwikkelde technologieën die de opwarming van de aarde kunnen omkeren door koolstof uit de atmosfeer te verwijderen. Wikipedia.org

3 reacties

 1. Al sinds 1970 Earth Day? “Wir haben is nicht gewusst!”
  Maar speechen en kletsen kunnen we als de besten!

  Vergeet de ‘overbevolking’ voor eens en altijd als hoofdoorzaak van vervuiling en klimaatverandering. Tweederde van de wereldbevolking heeft part noch deel aan de oorzaak van de problemen, maar zit wel het meest opgescheept met de gevolgen.

  Plek en natuurlijke bronnen zat voor allemaal. De arrogante en inhalige overconsumptie van de ‘welvarende’ minderheid heeft de aarde kaal gevreten en verschroeid als een permanent groeiende sprinkhanenplaag.

  Gaan we nu werkelijk voor ‘Fair Trade’ en een eerlijker verdeling? Of zijn we alleen geschrokken, omdat de terugslaande natuur ook het westen steeds harder raakt en WIJ toch graag ons eigen hachje willen redden?

  1. “Gaan we nu werkelijk voor ‘Fair Trade’ en een eerlijker verdeling? ”

   Nee, natuurlijk niet. Het Westen is al veel te lang bedorven om nog een omkering te kunnen maken. Niets is bederfelijker dan verwendheid, dat valt amper nog terug te draaien. Hoogmoed komt voor de val.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: