‘ €30 miljard nodig om niet failliet te gaan ‘

20

Griekenland zal tot 2016 nog 30 miljard euro EXTRA nodig hebben om niet failliet te gaan. Dat hebben de Europese ministers van Financiën laten weten. Via Dow Jones Newswire: “De extra financiering leidt ertoe dat de overheidsschuld van Griekenland nog steeds rond de 140% van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt in 2020, volgens twee Europese functionarissen. Dit is nog steeds ver boven de 120% van het bbp, dat beoogd werd toen het tweede steunpakket werd overeengekomen in februari. Hierdoor dringt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) continu aan bij eurozoneregeringen en de Europese Centrale Bank (ECB) om een verlies te nemen op de leningen die ze hebben verstrekt aan Griekenland. Dit is een optie die onacceptabel blijft voor de meeste regeringen, volgens de EU-functionarissen.”

“Tijdens de eerste gedetailleerde discussie over het vraagstuk hoe Griekenland in de eurozone te houden, waren topfunctionarissen van alle zeventien eurolanden aanwezig. De trojka, bestaande uit het IMF, de ECB en de Europese Commissie (EC) presenteerde zijn bevindingen tijdens de eerste uitvoerige bespreking in negen maanden. De discussie volgt op een lang traject van de trojka in Athene, waar EUR13,5 miljard aan nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen, evenals economische hervormingen, werden uitonderhandeld met de Griekse regering.”

“Het gebrek aan consensus onder Griekenlands kredietverstrekkers toont aan hoe moeilijk het in de komende weken zal worden om een oplossing te vinden voor het financiele dilemma van het land. Het verschaffen van meer financiele steun is onpopulair in schuldeisende landen als Duitsland en zou ook de schuld van Griekenland verder opdrijven, maar het afschrijven van een deel van de schuld ligt even gevoelig. Eurozone-beleidsmakers willen een antwoord vinden op deze vraagstukken, zodat aan de uitbetaling van de tranche van EUR31,5 miljard voor 16 november voldaan kan worden. Op die datum wordt Athene geconfronteerd met een omvangrijke aflossing op obligaties, wat het land zich niet kan permitteren zonder nieuwe financiele steun.” (Bron: DowJones)