42% van de Nederlanders staat rood

0

Ruim twee op de vijf Nederlanders stond het afgelopen jaar rood op de lopende rekening. Een kwart was wel eens te laat met het betalen van zijn rekeningen. Bijna één op de vijf Nederlanders heeft het afgelopen jaar wel eens zonder geld gezeten omdat hij geen geld meer kon opnemen.

Bijna 40% van de huishoudens in Nederland heeft geldproblemen. Één op de tien huishoudens komt zelfs moeilijk tot zeer moeilijk rond. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud.
Zo’n 13% heeft te maken gehad met een geweigerde automatische incasso en 8% kon de huur of hypotheek niet op tijd betalen. Het Nibud ziet dat er een duidelijke samenhang is tussen de verschillende soorten betalingsachterstanden. Mensen die de huur of hypotheek niet op tijd kunnen betalen hebben ook bijna allemaal problemen met het betalen van de andere rekeningen.

Uit het onderzoek bleek dat 20% van de Nederlanders het afgelopen jaar een inkomensdaling heeft meegemaakt. Meer dan de helft van de Nederlanders is wellicht mede daardoor zuiniger geworden. De economische crisis zorgt er duidelijk voor dat de Nederlander meer met zijn geld bezig is. Ruim 60% van de Nederlanders is prijsbewuster geworden. Daarnaast verwacht maar liefst 8% van de Nederlanders binnenkort geen of minder betaald werk te hebben. Maar ook Nederlanders die zich geen zorgen maken over hun baan, zijn wel met hun financiële toekomst bezig: een derde van hen maakt zich zorgen over zijn geld en toekomst.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.