Biljet van 500 euro kan veel geld waard worden

4

Eind 2018 zal het biljet van 500 euro niet meer worden geproduceerd door de Europese Centrale Bank. Het is een beslissing van de ECB, die reeds dateert uit 2016. Door deze beslissing lijkt het paarse biljet nu tevens een goede investering te kunnen worden. De coupure met de hoogste Europese waarde wordt ook wel ‘het criminelenbiljet’ genoemd. Dit omdat crimi’s, drugsbendes en belastingontduikers er graag gebruik van maken.

500 euro biljet blijft altijd legitiem betaalmiddel

De bestaande biljetten van 500 euro zullen altijd een wettelijk betaalmiddel blijven. De nominale waarde blijft ook voor altijd behouden (zo wordt nu gezegd). De vraag naar biljetten van 500 euro is hierdoor fors toegenomen. Er wordt inmiddels inmiddels zelfs meer dan 500 euro neergelegd voor een biljet van 500 euro. Dat komt omdat nu duidelijk is dat het aanbod van de biljetten enkel zal gaan dalen in de toekomst. Het 500 euro biljet kan dus in de toekomst zomaar eens flink in waarde gaan stijgen.

500 euro

500 euro: graag gewild

In de Europa-serie van biljetten krijgen de biljetten van 100 en 200 euro een nieuwe look. Om valsmunters voor te blijven worden bankbiljetten in het algemeen van tijd tot tijd vernieuwd en extra beveiligd. Een nieuw biljet van 500 euro komt er dus niet. Dat het 500 euro briefje vooral voor illegale activiteiten gebruikt wordt is niet onlogisch. Praktisch past bijvoorbeeld een miljoen euro makkelijk in een klein koffertje, 1 miljoen euro in 500 biljetten weegt namelijk zo’n 2 kg. Zo’n 30% van de waarde van al het contante Europese geld wordt voor rekening genomen door het 500 euro biljet. Het is qua totale waarde dus een hele belangrijke drijfveer voor de euro an sich. De ECB zou het hierdoor ook nooit kunnen verbieden (en dus waardeloos maken). Dat zou grote financiële consequenties met zich meebrengen.

Grootgeld wordt uitgebannen?

In 2016 drong de Harvard Kennedy School (HKS) er reeds bij overheden op aan bepaalde grote nominaties uit de roulatie te nemen. In haar publicatie ‘Making it harder for the bad guys‘ stelt HKS voor zowel het 500 euro biljet te elimineren, net als het 100 dollar biljet en het biljet van 1000 Zwitserse frank. Er zal altijd vraag blijven naar grotere coupures. Eerste stelde Mario Draghi nog dat het belangrijk was dat de grotere eurobiljetten zouden blijven, voor mensen die geen bankrekening hadden in bepaalde landen. Op die manier kan worden gespaard. Maar inmiddels is Mario Draghi ook om en laat hij weten het toch een goed idee te vinden om het grootste biljet van Europa uit te bannen. Ligt er voor het 500euro biljet een hele langzame en stille dood in het verschiet?

Het einde van contant geld?

De vraag wordt steeds vaker gesteld: gaat al het contante geld ooit verdwijnen? Het einde van contant betalen? De war on cash duurt voort. Op steeds meer plekken is contant geld niet meer welkom, al is het gewoon legal tender. Contactloos pinnen is in opkomst. Alle banken kunnen zien wat iedereen doet en koopt. In Zweden wordt minder dan 2% van de betalingen nog contant gedaan en cashtransacties van meer dan €1.000,- zijn in Italië en Frankrijk inmiddels verboden bij de wet. Zover is het in Nederland nog niet, maar op steeds meer plaatsen verschijnt het bordje ‘Pin Only‘ bij de kassa. Bij de gemiddelde Nederlandse retailer worden inmiddels voor zo’n 70% van de betalingen pintransacties gedaan. We kunnen ons zelfs afvragen of e.e.a. niet bewust van overheidswege gestuurd wordt. Geldbewegingen op rekening zijn immers makkelijk te controleren. Met cash geld is dat veel moeilijker, of bijna onmogelijk, te traceren. Voor diegenen die op zijn financiële vrijheid gesteld is, blijft het gezegde ‘Cash is King‘ gewoon ‘gelden’. Helemaal voor het briefje van 500 euro.

Advertentie:

Lekkere verse vis bestellen? Koop online vis op Onlinevis.nl