Eind 2018 zal het biljet van 500 euro niet meer worden geproduceerd door de Europese Centrale Bank. Het is een beslissing van de ECB, die reeds dateert uit 2016. Door deze beslissing lijkt het paarse biljet nu tevens een goede investering te kunnen worden. De coupure met de hoogste Europese waarde wordt ook wel ‘het criminelenbiljet’ genoemd. Dit omdat crimi’s, drugsbendes en belastingontduikers er graag gebruik van maken.

500 euro biljet blijft altijd legitiem betaalmiddel

De bestaande biljetten van 500 euro zullen altijd een wettelijk betaalmiddel blijven. De nominale waarde blijft ook voor altijd behouden (zo wordt nu gezegd). De vraag naar biljetten van 500 euro is hierdoor fors toegenomen. Er wordt inmiddels inmiddels zelfs meer dan 500 euro neergelegd voor een biljet van 500 euro. Dat komt omdat nu duidelijk is dat het aanbod van de biljetten enkel zal gaan dalen in de toekomst. Het 500 euro biljet kan dus in de toekomst zomaar eens flink in waarde gaan stijgen.

500 euro

500 euro: graag gewild

In de Europa-serie van biljetten krijgen de biljetten van 100 en 200 euro een nieuwe look. Om valsmunters voor te blijven worden bankbiljetten in het algemeen van tijd tot tijd vernieuwd en extra beveiligd. Een nieuw biljet van 500 euro komt er dus niet. Dat het 500 euro briefje vooral voor illegale activiteiten gebruikt wordt is niet onlogisch. Praktisch past bijvoorbeeld een miljoen euro makkelijk in een klein koffertje, 1 miljoen euro in 500 biljetten weegt namelijk zo’n 2 kg. Zo’n 30% van de waarde van al het contante Europese geld wordt voor rekening genomen door het 500 euro biljet. Het is qua totale waarde dus een hele belangrijke drijfveer voor de euro an sich. De ECB zou het hierdoor ook nooit kunnen verbieden (en dus waardeloos maken). Dat zou grote financiële consequenties met zich meebrengen.

Grootgeld wordt uitgebannen?

In 2016 drong de Harvard Kennedy School (HKS) er reeds bij overheden op aan bepaalde grote nominaties uit de roulatie te nemen. In haar publicatie ‘Making it harder for the bad guys‘ stelt HKS voor zowel het 500 euro biljet te elimineren, net als het 100 dollar biljet en het biljet van 1000 Zwitserse frank. Er zal altijd vraag blijven naar grotere coupures. Eerste stelde Mario Draghi nog dat het belangrijk was dat de grotere eurobiljetten zouden blijven, voor mensen die geen bankrekening hadden in bepaalde landen. Op die manier kan worden gespaard. Maar inmiddels is Mario Draghi ook om en laat hij weten het toch een goed idee te vinden om het grootste biljet van Europa uit te bannen. Ligt er voor het 500euro biljet een hele langzame en stille dood in het verschiet?

Het einde van contant geld?

De vraag wordt steeds vaker gesteld: gaat al het contante geld ooit verdwijnen? Het einde van contant betalen? De war on cash duurt voort. Op steeds meer plekken is contant geld niet meer welkom, al is het gewoon legal tender. Contactloos pinnen is in opkomst. Alle banken kunnen zien wat iedereen doet en koopt. In Zweden wordt minder dan 2% van de betalingen nog contant gedaan en cashtransacties van meer dan €1.000,- zijn in Italië en Frankrijk inmiddels verboden bij de wet. Zover is het in Nederland nog niet, maar op steeds meer plaatsen verschijnt het bordje ‘Pin Only‘ bij de kassa. Bij de gemiddelde Nederlandse retailer worden inmiddels voor zo’n 70% van de betalingen pintransacties gedaan. We kunnen ons zelfs afvragen of e.e.a. niet bewust van overheidswege gestuurd wordt. Geldbewegingen op rekening zijn immers makkelijk te controleren. Met cash geld is dat veel moeilijker, of bijna onmogelijk, te traceren. Voor diegenen die op zijn financiële vrijheid gesteld is, blijft het gezegde ‘Cash is King‘ gewoon ‘gelden’. Helemaal voor het briefje van 500 euro.

Advertentie:

Lekkere verse vis bestellen? Koop online vis op Onlinevis.nl

7 reacties

 1. Vorig jaar weer gestopt met ‘pinnen’. Heerlijk gevoel dat je precies weet hoeveel je bij je hebt. En echt niet meer uitgeeft dan je wil. Bij pinnen verlies je snel het overzicht. ik heb er ook nog het goede gevoel aan overgehouden dat ik een bijdrage lever aan de werkgelegenheid ( van cassieres en geldtransporteurs )

  1. Ja, GOED ZO Johan. Ik probeer al een paar jaar ieder ervan te overtuigen om gewoon flappen te pinnen en met CASH geld te betalen. Buiten dat het goed is voor de cassiere is het ook gewoon privacy vriendelijke, want namelijk alleen die ene cassieren weet dat jij je geld daar uitgeeft. Door te pinnen draag je al je financiele data over aan de banken! Zo heeft de ING al betalingsgegevens verkocht van klanten aan grote data partijen, die ze weer doorverkopen aan adverteerderd etcetera, want ze weten precies waar je koopt en wanneer!

   Gewoon dus een paar honderd euro pinnen en met contant geld betalen mensen!!! De status quo wil op termijn een cashless maatschappij, maar u kunt ervoor zorgen dat dat niet gaat lukken! Betaal contant!

   1. Zal dus tegenvallen als op zekere dag geldautomaten en
    loketten op slot gaan. Mag je gelimiteerd bedrag per dag/week via bankpas of creditcard van je tegoed spenderen.

    Je hebt geen potje met geld bij de bank staan, maar slechts
    een vordering op je bank, terwijl de bank een boekhoudkundige schuld heeft, die – onder bepaalde omstandigheden – kan worden gedecimeerd of zelfs geschrapt.

    Slimmeriken die hun spaargeld thuis onder de matras bewaren
    hebben ook het nakijken bij een mondiale ‘herschikking’ en het invoeren van een nieuwe munt.

    En de depositogarantie dan? Vul zelf maar in, voor alle situaties is aan een ontsnappingsclausule gedacht.

    Dat het, gezien het failliet van het monetaire en
    economische beleid, te gebeuren staat mag geen geheim meer worden genoemd, alleen wanneer? Dat zal het moment zijn waarop het iedereen – door een zeer ongewone gebeurtenis (een z.g. ‘zwarte zwaan’) – geloofwaardig kan worden voorgehouden dat een dergelijk radicale ingreep absoluut onvermijdelijk is.

 2. De overheid………..narigheid……

  Met talloze “nieuws” berichten over roof, terrorisme, drugs etc wordt de burger weer voor de gek gehouden en “bewust” gemaakt. Kontant geld= vrijheid en dat kan niet natuurlijk.

 3. Zo kan men de burger onder de knoet houden!
  En kunnen de banken beslissen en controleren hoeveel je mag uitgeven
  en kunnen zij beslissen.
  En de reden van geen kasgeld is niet zozeer om de criminelen te treffen,
  maar de gewone mens…

 4. Wat nu? Ik leef maar voel mij al jaren alleen vrij in mijn perceptie. En als ik als toeschouwer naar het wereld toneel kijk. Wat ik ook dagelijks doe. Op welk vlak dan ook, het maakt niet uit. Het maakt mij leven niet autonomer nog slechter nog beter. Ik ken verontwaardiging maar ook diep verdriet. Waarom, bestaat er ambities om wat ik of jij als hoop, geloof en de juiste wáárheid acht, dat te prediken op andere mede zielen? Waarom de ambitie een leefomgeving te creëren van gelijk gestemde zielen? Waarom is het zo ontzettend moeilijk om te leven in een atmosfeer die niet bij mij of jou temperamentvol levensritme en stijl past? Ik weet het, om deze reden hebben wij tig stromingen van allerlei basis fundamenten. Elke gedachtengang kent wel een groep gelijkgestemde vinden, dat dan weer een naampje schijnt te moeten krijgen. Weet je wat ik vreemd vind, dat je niet zomaar van het hokje mag veranderen. Mensenlijke gedachtengoed is zo merkwaardig. Een ding staat bij mij vast, behandeld een ander zoals jezelf behandeld zou willen worden….. Zo in de micro samenleving als in de Macro gemeenschap. Maar ook dat de natuurlijkerwijze de cycli kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: