In de eerste 9 maanden van 2012 werden er in Nederland 5539 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. In september 2012 gingen er 553 bedrijven failliet. Dit cijfer is exclusief eenmanszaken. Het zijn 40 faillissementen meer dan een maand eerder. Het aantal faillissementen was in september ook iets hoger dan in september 2011, toen er 527 faillissementen werden uitgesproken.

faillissementen 2012

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen. Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in september uit op 596, tegen 611 in augustus. September is de tweede maand op rij waarin het driemaandsgemiddelde afnam, zo blijkt uit de gegevens van het CBS.

Ook bij onze Zuiderburen gaat het slecht. Nooit eerder gingen meer Belgische bedrijven failliet dan in september. Met 1.190 faillissementen wordt het vorige record van 1.161 in september 2011 gebroken, volgens Graydon. Tevens is er weinig hoop op beterschap.

16 reacties

 1. Zeg luitjes, riepen jullie vorig jaar niet massaal dat het beter zou gaan? Het gaat alleen maar slechter. Vorig jaar hoorde ik mensen nog zeggen dat het kaf van het koren werd gescheiden. Dat de gezonde bedrijven zouden overleven…
  Nou? Nog steeds een grote mond of hebben we nog andere smoezen? Dit is toch volkomen kut???

 2. @moerstaal: Ik hoorde niet bij de jouw bedoelde luitjes. Ik volg hier op biflatie al een jaar of 2 de ontwikkelingen en kom er steeds beter achter dat dit systeem krampachtig vast wordt gehouden door politici met de angst voor het onbekende. De winsten van de bedrijven zullen blijven dalen en Griekenland krijgt gewoon weer de benodigde miljarden. De geldprinter staat aan maar heeft steeds minder effect. Door de problemen van de zuidelijke eurolanden, komen de noordelijke eurolanden natuurlijk ook in de problemen. Nu valt de werkloosheid nog mee, maar wacht nog 2 jaar en dan zal hier ook duidelijk worden wat het vasthouden aan dit schuldensysteem zal gaan betekenen voor onze maatschappij.

 3. Ik bedoelde natuurlijk de consensus nablatende schapen… Als eenling begin je daar niets tegen. Gek genoeg hoor je deze schapen naderhand geen excuses aanbieden. Dat doe ik wel als ik er naast zat… Wie is nou gek? Dat zal ik wel zijn, massa’s hebben altijd gelijk…

 4. Tja, en als ik het grafiekje zo bekijk piekt ie zelfs in 2012 in de periode vanaf 2008. Grappig is wel weer dat de ‘zeeman-etjes’ de ‘wibra-tjes’ de ‘C&A-tjes’ en ‘kringloopjes’ het juist goed doen in deze tijden. Als ik weer eens wat zou moeten kopen van de heren reclamemakers roep ik nu standaard ‘steek maar in je h.l !’ Maar goed dat ik geen papegaai als huisdier heb.

  Trouwens over papegaaien en nablaten gesproken… Volgens mij wordt biflatie nou niet echt overstroomd met positivo’s. Nou ja… misschien op een paar nieuwkommertjes na dan.

 5. @4R,
  Ik ben niet per se een negatief mens, ik heb niet te klagen,
  Maar, ik klaag voor anderen, ik zie dat we steeds verder afdrijven van een solidaire, sociale maatschappij.
  En dat doet pijn.
  Ik ben realistisch, en zie dat de superstaat Europa in weinig opzichten zal afwijken van de VS ( zie ook gesprek op twee afgelopen Zondag )
  Dan kun je wel een positivo zijn, maar als je geen fan bent van de VS, dan is er ook niet zoveel om positief over te zijn, lijkt me.
  Ik heb het dan nog niet eens over het feit dat we richting een financiële dictatuur van de haute finance bewegen. Laten we eerlijk zijn: wat stelt de democratie vandaag de dag nog voor?
  De haute finance ‘zegt’ VIA haar politieke handlangers gewoon: “Het moet afgelopen zijn met dat gelul van het volk, kan niet meer met de superstaat in aanbouw, we moeten belangrijke ‘zaken’ regelen en kunnen dat gejengel van het ‘gepeupel’ er niet bij hebben”.
  Ze zijn ons echt spuugzat !!!
  En uiteraard zijn die ‘zaken’ in het eigenbelang van de elite.
  En graag een beetje respect daarvoor. Ja, ze willen niet alleen je inzet, en volgzaamheid, maar ook je respect, ja ze willen zelfs ….
  Nee, als je over de ontwikkelingen in de economie (faillissementen ) en de samenleving ( verlies aan solidariteit en democratie ) nadenkt, waar kun je dan blij van worden?
  Weet jij het?
  Jij bent positief toch?
  Ik ben realistisch, vind ikzelf, en mij schiet zo gauw niet iets te binnen.

 6. @5 VB
  Het is simpeler dan dat. Het is zoals KTM schrijft.
  Meeste elite zit in USA. Die worden steeds rijker. Voor crisis had 50% inwoners USA 2% rijkdom, nu nog maar 1%. Cijfers liegen niet. Met geld maak je geld. Met geld koop je politiek. Vrijwel alle oorlogen van de afgelopen decennia zijn gevoerd vanuit economische belangen van de elite. Wie niet langer in dollar wil handelen en geen aderlating van IMF wil krijgt de NAVO op zijn dak. Ik doorzag dit al jaren maar jullie geven mij altijd DMS4 labels. Dan is deze man dus ook gek:
  EAT THIS BITCHEZZZ:
  http://www.veteranstoday.com/2012/10/07/nato-undermining-the-un-and-should-be-abolished-former-assistant-un-secretary-general-halliday-says/
  Hier draait het dus allemaal om.
  Alle theater in die poppenkast is hierop terug te voeren.
  Een steeds rijker en machtiger wordende elite krijgt steeds meer greep op onze levens. De onderdrukking wordt steeds duidelijker. China en Rusland zijn financieel al deel van NWO, rest alleen het neerhalen van hun militaire power nog. De NWO zal alles doen om deze regimes van binnenuit ten val te brengen door zoveel mogelijk chaos te creëren en een keiharde currency war te voeren. De plotselinge val van de Iraanse Rial komt ook niet uit de lucht vallen. Alles is zorgvuldig geplanned. De rest is maar ruis en commerciële bullshit!!!

 7. @5, Moerstaal, je hebt een beetje de neiging iederéén over één kam te scheren. Ik voel me niet aangesproken.
  Ik weet eerlijk gezegd niet eens wat een DMS4 label is.
  Ik denk dat ik behoorlijk consistent ben in mijn mening, en deel met jou de mening dat de elite steeds machtiger en gevaarlijker wordt.
  I am not your anemy.

 8. @7 Vb
  Ja, was int algemeen. Zat er wel beetje op te wachten. Weet je, op dit forum hanteren mensen nog het meest de nettiquette. Maar ik post echt overal en geloof me, ze duiken als horzels boven op jou. Verder is Google je beste vriend 😉
  En ja, dat was een beetje van mij en van Pavlov, vergeef het mij waarde vriend. hihihi

 9. @2, Bob, inderdaad, als de pleuris in het Zuiden niet uitbreekt , ergens in het komende jaar dan gaat het in het Noorden fout.
  Met het draagvlak voor verdere steun aan het Zuiden bedoel ik dan.
  Als de crisis zich verder verdiept en de mensen de gevolgen echt voelen dan komt er een keerpunt.
  ‘Europa’ met z’n niet aflatende gebedel om meer geld en meer macht gaat het dan ontgelden. Wordt de terechte zondebok voor alle aangedane frustraties en onrechtvaardigheid.
  Mmmm ben toch een beetje positief.

 10. @9 Vb, ik doe niks anders, ik heb dankzij Koen een heuse hotline Brazil – France hihihi… Kunnen ze in Washington DC nog puntje aan zuigen. Ik in de Amazone en hij op zijn boerderij…

 11. @12 Vb, vraag t em zelf, hij zal wel online komen… Ook zal hij wel druk zijn met het online brengen van zijn website.

 12. Typisch dat veel mensen zoals o.a. Moerstaal en KTM juist in het buitenland zitten. Ik ben pas achter de ellende/manipulatie van de westerse wereld gekomen toen ik 10 jaar geleden naar Azie verhuisde voor werk en mijn informatie via internet moest vergaren…gaat een hele andere wereld voor je open en dan pas zie je hoe die MSM iedereen voorliegt en betutteld.

 13. @14 Fluminis,
  Kijk dit lulletje rozenwater eens:
  http://www.youtube.com/watch?v=hAKCVT2FhOs
  Schandalige vertoning! Dat is jullie minister van buitenlandse zaken? Ik ben Braziliaan hoor…. pfffff
  Dan die NOS/ANP die al weken lopen te blaten dat Assad Turkije aanvalt.
  NEEEEHEEEE
  Natuurlijk doet ie dat niet.
  Die media van jullie zijn echt 100% kleuterklas niveau.
  Tenenkrommend. Of jullie zijn massaal hersendood of er zijn geen onafhankelijke media meer. Waar zijn de kritische denkers? De Rosenmollers en Halsema’s, waar zijn ze GVD? Theo en Pim deaud… Dat gebeurt er met kritische denkers… Sapje heeft GL ook verkocht aan de Kunduz Afbraakmissie….. Brazilianen vragen mij weleens waarom “wij” als een schoothondje achter die zelfverklaarde voortuin aanlopen… Tsja, als je het eenmaal gaat onderzoeken en begrijpen… Ik hoor er dus ook niet meer bij!

 14. @15 moerstaal
  Correct linkje.
  Ja… dat is inderdaad een lulletje rosenthal-water.

  Je kunt vinden van dat Bilderberg geneuzel wat je er van vinden kunt. Feit is dat o.a. VOLKSVERTEGENWOORDIGERS besloten gesprekken hebben. Dat is roepen om argwaan en het werkt ‘complotters’ in de hand.

  @5 Verontruste burger
  Eens met wat je schrijft maar je moet geen aannames verkondigen.

  @artikel
  Nog ff on topic dan…
  Zo lees je ook steeds vaker dat bedrijven ondanks dat ze (meer) winst maken er toch nog mensen uitgooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: