5.539 bedrijven failliet in eerste 9 maanden

16

In de eerste 9 maanden van 2012 werden er in Nederland 5539 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. In september 2012 gingen er 553 bedrijven failliet. Dit cijfer is exclusief eenmanszaken. Het zijn 40 faillissementen meer dan een maand eerder. Het aantal faillissementen was in september ook iets hoger dan in september 2011, toen er 527 faillissementen werden uitgesproken.

faillissementen 2012

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen. Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in september uit op 596, tegen 611 in augustus. September is de tweede maand op rij waarin het driemaandsgemiddelde afnam, zo blijkt uit de gegevens van het CBS.

Ook bij onze Zuiderburen gaat het slecht. Nooit eerder gingen meer Belgische bedrijven failliet dan in september. Met 1.190 faillissementen wordt het vorige record van 1.161 in september 2011 gebroken, volgens Graydon. Tevens is er weinig hoop op beterschap.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie