In 2011 bedroegen de uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg 90 miljard euro. Dit is 3,2% meer dan in 2010. In de periode 2004-2008 stegen de uitgaven aan zorg steeds sneller, tot 6,8% in 2008. Daarna volgde een kentering met een groei van 5,2% in 2009 en van 3,9% in 2010. De 90 miljard euro komt overeen met 14,9% van het bruto binnenlands product. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Verreweg de grootste kostenpost van de meeste zorgaanbieders bestaat uit de loonkosten. Door een toenemend aantal banen en stijging van de lonen nam de loonsom in 2011 met ruim 3% toe. De uitgaven aan ziekenhuizen en specialistenpraktijken stegen in 2011 met 3,8%. In 2010 was dat nog 6%. De lagere groei komt grotendeels  door een eenmalige extra vergoeding die veel ziekenhuizen in 2010 kregen voor reeds gemaakte kosten van nieuwbouw. Daarnaast werkte het effect van  eerdere tariefdalingen bij medisch specialisten door. De uitgaven aan ziekenhuizen en specialistenpraktijken vormen ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg.

Na drie jaren met marginale uitgavengroei zijn de uitgaven aan huisartsenpraktijken in 2011 met ruim 8% toegenomen. Dit komt vooral door tariefverhogingen. De uitgaven aan de zogenaamde ketenzorg zijn hier niet bij inbegrepen. De uitgaven aan tandartsenpraktijken namen met slechts 0,8% toe. Deze beperkte toename komt vooral doordat de tandheelkundige zorg voor 18 tot 22-jarigen uit de basisverzekering is gehaald. Een deel van de zorgconsumptie van deze leeftijdscategorie wordt nu particulier betaald.

Aan via openbare apotheken en drogisten verstrekte geneesmiddelen is in 2011 bijna 2% meer uitgegeven. Vooral het gebruik van dure geneesmiddelen droeg bij aan die stijging. Daartegenover stonden prijs- en tariefdalingen en beperkingen in de aanspraken op grond van de basisverzekering (anticonceptiva voor vrouwen van 21 jaar en ouder en antidepressiva). Een deel van de consumptie van deze middelen wordt nu particulier betaald. Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat sprake is van een beperkte toename van de uitgaven aan geneesmiddelen.

De uitgaven aan de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg laten in 2011 een gematigde stijging zien van 2% tot 3%. Bij de ouderenzorg dalen de kosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), mede als gevolg van een door het rijk opgelegde korting op het voor de gemeenten beschikbare budget. Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product (bbp) is in 2011 licht gestegen tot 14,9%. De uitgaven per hoofd van de bevolking bedroegen €5.392,-. In 2010 was dat €5.247,-.

3 reacties

  1. En de staat maar klagen dat ze ieder jaar de zorg met 10 milard moet aanvullen.

    Maar even goed nadenken, van onze 80 miljard premie vloeit de helft via BTW en inkomstenbelasting rechtstreeks de staatskas in.

    Op alle medische middelen,van pilltetjes tot een kunstknie aan toe, zit BTW. Die 4 ton verdienende chirurgen betalen 50% belasting over hun loon.

    Van onze 80 miljard premie vloeit er dus bijne 40 miljard de staatskas in.
    SLim hè! Mensen gaan veel minder consumeren en dat weten ze hiermee goed op te vangen….

  2. Het aandeel dokterskosten van dit bedrag is slechts 4% voor de specialisten en 3% voor de huisartsen. Beide zijn het laatste jaar enorm uitgeknepen door de verzekeraar (het rondpompen van geld kost overigens ruim 10% van het hele budget!). Die chirurg heeft tegenwoordig nog geen 3 ton omzet. Na allerhande kosten o.a. voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering en praktijkkosten blijft daar 2 ton van over. Netto dus een ton en daar moet je 15 jaar voor studeren en incl. diensten 60uur per week voor werken.
    Nee, ik ben geen chirurg….
    De besparingen moeten komen uit snijden in de alles verstikkende bureaucratie en verhogen van de drempel om voor iedere scheet naar de dokter te gaan.

  3. En dat willen ze terugbrengen door het eigen risico te verhogen? ER komt een dag dat zorg is wordt voor de elite. De zwarte huisarts praktijken zijn in opkomst in Griekenland en als deze eurocrisis zo door blijft gaan, zullen steeds meer Nederlanders de kosten van zorg ook niet meer kunnen betalen. Ook al is een verzekering verplicht, ik verwacht dat er steeds meer mensen gewoonweg geen geld meer hebben om een zorgverzekering af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: