$110 miljard. Dat is vandaag de dag de omvang van de totale crypto valuta bij elkaar opgeteld. Enigszins een vertekend beeld daar de eerste bezitters van bitcoins nooit aan de huidige koers van $2.600 hebben gekocht. Of wat te denken van miners die enkel hebben geïnvesteerd in hardware om een veelvoud aan cryptocurrency te produceren.

crypto

Als de koers zal dalen door bijvoorbeeld een nieuwsbericht, zal een hoop virtueel bezit plotseling verdampen. In dit opzicht moet er geconcludeerd worden dat cryptogeld zoals bitcoin, litecoin of ethereum nog lang geen geld genoemd kan worden.

Kijken we nog een stap verder, en gaan we de altcoins nader beschouwen, dan komt er bizar veel speculatie om de hoek kijken. Grote exchanges verhandelen diverse altcoins zoals ethereum, litecoin, dash, iconomi of cofound.it, om er enkele te noemen. De meest volwassen munt, de bitcoin beweegt niet meer zoveel, en word stabieler. Degene die de boot gemist hebben kijken dan liever naar alternatieven. Maar liefst honderden altcoins staan cryptobeleggers toe te schreeuwen: ‘Koop mij!’.

Tussen de vele virtuele munten die als ‘trash’ afgedaan kunnen worden, begeven zich enkele juweeltjes die wel degelijks iets gaan bijdragen aan de herbouw van het internet.

Geen hype, maar een trend

En precies dat is waarom deze crypto-ontwikkeling geen hype is, maar een trend. Het grote publiek ziet cryptovaluta zoals ik het in de eerste alinea’s beschreef. Maar weinigen zien dat het huidige internet achterhaald is en herbouwd wordt met nieuwe technologie. Het tijdperk van servers die data centraal opslaan zoals het hosten van een website, de verwerking van geldtransacties of de uitwisseling van DNS gegevens, om slechts enkele toepassingen te noemen, is achterhaald. Blockchain is ‘de’ nieuwe vorm van dataverwerking, een technologie dat met de huidige internetsnelheden en, noem het maar ‘eindeloze opslag’, veel efficiënter, betrouwbaarder en sneller kan.

Heel veel startups springen als paddenstoelen uit de grond met een eigen blockchain waar zij hun diensten op bouwen. Daarbij hoort natuurlijk een cryptomunt waar tokenhouders recht op hebben die ze hebben verworden door deel te nemen aan de ‘Initial Coin Offering’. Deze coins worden vervolgens verhandeld op diverse exchanges.

Hoewel veel cryptomunten de markt op zijn gekomen door initiatiefnemers om maar een cryptomunt de wereld in te helpen, zijn er wel degelijk cryptomunten die een blockchain voeden waar serieuze diensten op worden aangeboden. Diensten met een toekomst. Deze crypto ’s zijn de reden waarom cryptocurrency geen hype zal zijn, maar een
trend – een niet te missen trend zelfs.

18 reacties

      1. Pas na een tijdje kwamen we erachter dat het eigenlijk niet over biflatie mocht gaan, wat we slechts als jammer konden inkaderen. Doch leerzaam, de situatie is wel degelijk ernstig te noemen.

  1. Wel ….hetzelfde zal gebeuren als met de tulp mania in het verleden….de grote jongens pompen de prijs op en dan als ze genoeg hebben dan verkopen / verzilveren ze de bende..en de rest ziet zn vermogen verdwijnen als sneeuw voor de zon…en zelf heeft btc geen enkele vorm van waarde zoals bijv goud en silver…wat je niet fysiek bezit heb je niet…koop goud…staat nu lekker laag door manipulatie dmv het dumpen van papieren futures door de corrupte elite…we moeten immers blijven geloven in het papieren fiat geldsysteem.

    1. Of zo Manuel Castells hierover zei?

      Het eindresultaat van het proces van financiële mondialisering zal misschien zijn dat we in de kern van onze economieën een automaat hebben gecreëerd die in beslissende mate ons leven conditioneert. De grote nachtmerrie van de mensheid – er getuige van zijn hoe machines onze wereld gaan beheersen – lijkt op elk ogenblik werkelijkheid te kunnen worden, niet in de vorm van robots die banen overbodig maken, of grote regeringscomputers die ons dag en nacht bewaken, maar als een elektronisch systeem van financiële transacties. Deze automaat functioneert volgens een eigen logica die niet de logica is van de regels van onze traditionele markt.

      Overheden, ondernemingen en financiële instellingen hebben vrijwel geen greep op de dynamiek van de door de automaat in beweging gebrachte geldstromen, ondanks hun rijkdom en macht. Toch is een effectieve regulering van de wereldeconomie technisch denkbaar. Het schort niet aan technologie, maar het draait om menselijke (en dus ook om politieke) waarden. Deze menselijke waarden kunnen veranderen, het zijn geen natuurwetten. Dezelfde elektronische netwerken van informationele en financiële stromen kunnen worden afgestemd op andere waarden.

    2. Ik bezit goud sinds 2011 en cryptocurrencies sinds mei 2013. Op goud heb ik tot nu toe alleen maar verloren. Met cryptocurrencies heb ik ongeëvenaarde winsten gemaakt.

      Ik ben blij dat ik in de groeimarkt van cryptocurrencies zit. Natuurlijk moet je bij dit soort pieken wel wat winst nemen.

      Ook geloof ik nog steeds in goud. Goud zal over 10 jaar wel minimaal boven de $5000 staan.

      Ik denk dat je Bitcoin onderschat door dit met de tulpenbubbel te vergelijken. Tulpen zijn niet schaars. Deze kan je kweken. Tulpen kan ik niet door mijn smartphone delen in 100 miljoen stukjes en via een communicatiekanaal naar de andere kant van de wereld sturen.

      Je vergelijk met een tulpenmanie heeft aan de andere kant ook wel weer een kern van waarheid. Er zijn een aantal fases geweest waarbij de prijs overdreven stijgt, omdat mensen kopen vanwege de stijgende prijs. Er zijn een aantal duidelijke bubbels geweest sinds bitcoin wordt verhandeld (sinds 2010). De tulpenmanie was echter één bubbel en toen was het afgelopen. Vanwege de schaarste en de groeiende vraag naar bitcoin heeft de prijs na elke bubbel weer een bodem neergezet die hoger ligt dan de voorgaande bodem.

      Er zijn ook fases geweest, waarin het tegenovergestelde van een bubbel van toepassing was. Bitcoin is in sommige fases doodverklaard en compleet afgemaakt in de media. Je had echt ballen van staal nodig en een flink geloof in de technologie om in dat soort fases je bitcoins niet van de hand te doen.

      Wat je ook moet begrijpen is dat er altijd vraag blijft bestaan naar cryptocurrencies. Ze zijn bruikbaar en schaars. Alles wat bruikbaar is en schaars is heeft een waarde.

      Goud is bruikbaar als grondstof voor juwelen en heeft een aantal andere toepassingen. Het grootste gedeelte van de waarde van goud is ook gewoon afkomstig van de vraag naar goud als geldmiddel. Goud kan nooit naar €0 gaan, maar als de vraag naar goud als geldmiddel volledig wegvalt dan blijft er vrij weinig over van de huidige prijs van $1250/oz.

      Bitcoin is het meest veilige crypto-netwerk met ongeveer 5.000.000.000.000.000.000 hashes per seconde. Het is een wereldwijd openbaar grootboek met een schaarste van maximaal 21 miljoen coins. Er worden jaarlijks 100 miljoenen geinvesteerd in bitcoin gerelateerde projecten om bitcoin bruikbaarder te maken. Het is net als het internet een platform, waar iedereen zonder toestemming diensten en producten op kan bouwen. Niemand kan je de toegang ontzeggen. Het netwerk-effect is ongeëvenaard.

      Dit is nog steeds de beste investeringskans in ons mensenleven. Het is bijzonder dat we in een tijdperk leven dat er een nieuwe vorm van geld is ontstaan die op een aantal punten de concurrentie overtreft. Natuurlijk is bitcoin niet op alle punten het beste vorm van geld, maar dat hoeft ook niet. Bitcoin is het beste deelbaar, het is programmeerbaar, het meest schaars en het makkelijkst draagbaar.

      Goud en zilver hebben ook eigenschappen die het tot een goede vorm van geld maken, maar heeft op een aantal punten in vergelijking met bitcoin een flink aantal beperkingen. Het is zwaar en het is moeilijk te delen.

      Vraag aan iemand van de marketing wat een succesvol product nodig heeft. Je hebt een USP nodig, een unique selling point. Je product moet ergens het beste in zijn om een flink marktaandeel te veroveren. Je moet de snelste, de mooiste, de grootste, de kleinste of de lekkerste zijn. Bitcoin is de snelste, het lichtste, het best programeerbare en de schaarste.

      De totale geldmarkt is enorm, vele biljoenen (duizenden miljarden) groot en bitcoin zal een deel van deze markt veroveren. Geld heeft vertrouwen nodig en dit proces zal daarom met pieken en dalen gaan, waarbij veel mensen inderdaad worden afgeslacht die zich te veel laten leiden door de waan van de dag. Er zijn mensen die het presteren op de pieken te kopen en op de dalen te verkopen, maar ga naar https://bitcoinwisdom.com/markets/bitstamp/btcusd, zoom uit en kijk hoe de mensen het hebben gedaan die inkopen en gewoon vasthouden.

      1. Beste Jos,
        Bedankt voor je heldere uitleg…echter wat ik niet begrijp is:
        1. waarom wordt bijv. BTC niet geaccepteerd in winkels als betaalmiddel?
        2. hoe kan je digitale munten verzilveren in euro’s bijvoorbeeld? Is dat hetzelfde dan als je aandelen koopt en weer verkoopt..???
        Ik sta er echt van te kijken hoe hard de koers van BTC is opgelopen…kan t nog steeds niet geloven..maar wel goed van je dat je rendement heb gehaald op cryptocurrencies…je zal wel een flinke klapper gemaakt hebben !!! Ik koop alleen fysiek goud en silver en mijn rendement is KUT om het zo maar te zeggen. Echter ben ik ervan overtuigt dat goud weer naar 1800/1900 USD gaat en misschien wel hoger…maar als ie weer naar 1800/1900 gaat ,dan ben ik al blij. Maar zolang er nog steeds papieren futures op de markt wordt gedumpt uit het niets en zonder enige aanleiding, alleen maar om de goudprijs laag te houden, dan zal t voorlopig wel zo blijven. Als je in TA gelooft en naar de 10 jaars grafiek van goud kijkt dan zie je een kop/schouder patroon …ik hoop dat de goudprijs nu aan t begin staat ve grote stijging naar 1500 USD troy ounce. Hoop doet leven..

      2. Interessant, in hoeverre hebben overheidsinstanties een hand in deze tendensen? Met andere woorden, de bitcoin werd als een bedreiging gezien voor hedendaagse monetaire beleidsmakers, door de bitcoin te transformeren naar een speculatief element wordt deze bedreiging geneutraliseerd waardoor het originele idee of doelstelling in het geheel opgaat, om niet te zeggen verdonkeremaand. Wordt hiermee niet het averechtse effect gecreëerd, zich uitend in van hetzelfde nog veel meer. Zeer bijzonder om waar te nemen, niet? Of zoals je terecht stelt, de waan van de dag kabbelt onverminderd verder.

  2. De cryptomunten kunnen interssant worden, voor snelle en anonieme betalingen. Maar, je moet opletten. Er zijn nu al meer dan 750 munten, of beter gezegd, 750 software programma’s die een bepaalde waarde voorspiegelen. Het is geld maar direct ook een investerings- en startup plan van vaak beginnende bedrijfjes.
    Er is geen sprake van rendement of enige inkomsten.
    De websites van al die munten spreken over techniek, over mogelijkheden en potentiele producten en diensten die gemaakt KUNNEN worden. Maar, vaak is het gewoon een betaalsysteem em meer niet. Het geld wat een munt ophaalt is bizar.
    Er is geen onderliggende waarde van deze munten, behalve dan dat je geen extra geld kunt creëren.
    Stel een cryptomunt valt om. Het pand is gehuurd, de kantoorautomatisering is geleasd etc. Feitelijk is het een lege huls. De exploitatie van deze bedrijven is het zelfde als de oude dotcom bedrijven, veel uitgaven en geen inkomsten.
    Neem ethereum, een vooraf bepaalde ‘geldhoeveelheid’ van 100.000.000.000 munten, en in omloop ongeveer 38.790.000.000 munten, met marktwaarde van 0,25 ct per munt. Stel, dat stijgt naar 1 euro, dan kan het bedrijf haar munten in voorraad gaan verkopen, voor maximaal 61 a 62 miljard euro. Niet slecht voor een softwarepakket, wat deze cryptomunt feitelijk is. Met andere woorden, wat is de achterliggende waarde van dat bedrag, en dat is lucht, het idee dat je niet afhankelijk bent van faitgeld of banken. Maar, het bedrijf ethereum wilt graag in dollars of euro’s betaald worden, terwijl zij een product promoten welke hun klanten onafhankelijk maakt van fiatgeld. Waarom fiatgeld vragen, als je kunt betalen met je eigen gecreëerde munt?

  3. Het is pas net begonnen. Leuk dat biflatie hier wat meer over schrijft de laatste tijd. Ik zit ook al anderhalf jaar in bitcoin, niet zonder succes. Wel is het lastig om alle andere cryptocurrencies te leren kennen, er zijn er al zo veel!! Ethereum lijkt nu de nieuwe trend, daar worden nu de meeste woorden over geschreven. Zelfs in mijn eigen omgeving zijn er nu personen, die echt niets met crypto hebben, die toch ethereum hebben gekocht. Dat is wel een beetje een hype, maar dat is nodig voor een sterke lange termijn trend.

  4. Bij cryptomunten gaat het om de blockchain, een uiterst betrouwbaar en anoniem verificatie proces door meerdere computers, nodes. Het muntje is niet zo van belang, het is meestal een fee voor het verificatie proces, mining. Dat er speculatie omheen hangt is begrijpelijk maar niet van belang voor de blockchain. Degene met het beste platform tbv consumenten en business heeft de meeste kansen.Het is goedkoop en gaat buiten de banksters om, en niet meer reguleerbaar,het regelt zichzelf.De toekomst dus.

    1. De blockchain is de techniek, die afgeleid is van bitcoin. Maar, het gaat niet om de techniek of dat je anoniem kunt betalen, of dat je wereldwijd over je wallet kan beschikken. Als je een munt koopt, koop je een digitale code. Maar, het bedrijf wilt graag daarvoor in dollars of euro’s betaalt worden terwijl zij hun eigen munt promoten als alternatief voor de dollars en euro’s. Begrijp je de ironie erachter.
      Het tweede punt is, dat bijna alle coins een investeringsidee achter zit. En bij de meeste coin is dat slechts als idee of als mogelijkheid aanwezig. Het zijn niet alle coins of tokens, maar de cryptomunten het zijn heel vaak investeringsmodellen of het biedt een mogelijkheid ervoor. Solarcoin, wilt handelen in zonne-energie etc.
      Het zijn geen muntbedrijven maar heel veel zijn gewone startup’s die geld zoeken om hun idee uit te voeren. De ICO’s moeten wel renderen, anders zullen de investeerders zich terug trekken of te wel, iedereen doet de coin/token van de hand.
      Ik zie het als handel in aandelen, zonder stemrecht, met de mogelijkheid dat de investering faalt.
      De cryptocoin rush begint te lijken op de dotcom affaire. Er ging toen 5 biljoen dollar door het putje heen, en waarom, iedereen dacht dat de normale economische regels niet golden. Viel dat tegen. En nu start het weer. Waar is het rendement, hoe wordt de winst gemaakt. De meeste coinbedrijven hebben een gelikte website met een heleboel technisch geleuter, maar rendement of daadwerkelijke nuttige investeringen zie ik niet.
      Ik ben al een paar maanden bezig dit te leren kennen, maar ik verbaas mij over deze bizarre wereld. Ik denk dat over een paar jaar, de investeerders, de bezitters van de munt of tokens, de uitgevers gaan toetsen over de geleverde resultaten. Ik denk dat heel veel munten zullen omvallen, heel veel ICO’s zullen lucht zijn.
      Als laatste, de overheid bezit het wetsmonopoly. Als de cryptomunten groot worden, verbieden zij die gewoon. Bedrijven zullen deze niet meer accepteren.

      1. Er zijn plenty overheden die inmiddels blockchain omarmd hebben.Die muntjes zijn leuk en speculatief, dus waarde kun je inderdaad snel kwijtraken. Dat betekent echter niet dat de blockchain geen waarde meer heeft, integendeel! Het platform van een coin is van grote waarde, goedkoop, snel, zeker en zonder tussenkomst van derden, die in de huidige economie de welvaart bepalen van de burger. De blockchain gaat als enig idee overleven, de Fiat munten niet meer. Niet meteen, maar wel over 10 a 20 jaar. Zo gaat de grootste reder ter wereld, maersk, over op blockchain, het spaart ze miljarden uit en vooral de vrachtbrieven via de douane gaat ze de helft van de tijd uitsparen. De implementatie wordt geschat op 10 jaar.Alleen cryptocoins met een goed platform gaan overleven en de economie vernieuwen.

      2. Blockchain =bitcoin(Genesis blok) , niet een afgeleide ervan.De meeste altcoins zijn er van afgeleid en voegen weinig toe. Nxt coin is bijvoorbeeld van Java scratch opnieuw geschreven, en compleet vernieuwend, heel weinig energie en zeer snelle tps(transacties per seconde). Ethereum heeft dat gekopieerd bijvoorbeeld en voegt er services aan toe, wel interessant voor banken, maar gecompliceerd voor consumenten. Nxt en ardor hebben die functie ingebouwd en uiterst simpel gemaakt. Ik doe geen reclame maar wijs op het onderscheid in bit en alt coin en hun toepassingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: