Cryptomunten worden weleens het digitale goud genoemd. Het gele edelmetaal zal wel altijd blijven schijnen, glitter uitstralen en een zeker teken van welvaart en zelfs vertrouwen. Good as gold, is een oud Engelstalig gezegde. Iemand moet gedacht hebben: waarom de twee niet koppelen? De munt van de toekomst (terwijl die toekomst misschien wel nù is, moment van schrijven in maart 2019). Met goud dat een duizendjarige geschiedenis meedraagt. En jawel hoor, ze zijn er. Digitale munten gedekt door goud. U heeft er misschien nog niet van gehoord, maar de goudwereld én de blockchainwereld hebben niet stil gezeten. We nemen een van die ‘gouden crypto’s’ als voorbeeld: Ekon Gold.

Ekon Gold (EKG)

‘Bitcoin and other cryptocurrencies do not have any backing, their price is determined by the demand. After the so-called gold standard has been abolished, there are no fiat currencies that are 100% backed. Ekon’s goal is to repristinate the gold standard but on the blockchain.’ Zo stelt Ekon Gold zich voor. EKG is een zogenaamd ERC20 token. ERC20 is een standaard voor tokens die gecreëerd worden in de ethereum blokketen. De afkorting staat voor Ethereum Request Comment. 1 EKG is gelijk aan 1 gam goud. Het is dus een stablecoin, wat staat voor stabiele munt omdat de waarde ergens aan gekoppeld is. Meestal de Amerikaanse dollar, maar het kan dus ook aan goud. Dat goud wordt naar verluid om de 90 dagen geaudit.

Voordelen

EKG belooft de laagste transactiekosten ter wereld voor het gele edelmetaal. De stablecoin is inwisselbaar tegen andere tokens, cryptomunten en natuurlijk goud zelf. Voordeel is dat er niets van waarde getransporteerd hoeft te worden, met alle kosten en risico vandien anders. Terwijl u wel volop profiteert van de eventuele waardetoename van het gele edelmetaal. Met de wallet of app van uw smartphone heeft u ook overal en altijd beschikking over uw eigen cryptogoud, zullen we maar zeggen. Pre orders tegen flinke korting worden reeds aangenomen en de lancering van ETK is voorzien voor ergens in 2019 (geen nader genoemde datum). De prijs van de munt is altijd inclusief de opslagkosten voor het goud.

En verschillende andere

We willen geen reclame maken voor deze specifieke munt van Zwitserse oorsprong. Er bestaan of komen er nog verschillende andere. Golden Currency (PGCT) uit Singapore bijvoorbeeld. Er komen er zelfs in omloop die gedekt zullen worden door goud…dat nog gemijnd moet worden. GoldfinX bijvoorbeeld. Hiervan eindigt de pre sale, de verkoop vooraleer in omloop te raken, in april 2019. Dat is tevens de periode waarin het eerste goud van de Artisanal Small Gold Mines (ASGM) naar boven moet komen, naar verluid. Airgead Coin vanuit Dublin, Ierland, laat u dan weer zelf toe goud te ‘mengen’ met zilver, platina en palladium. Bij wijze van spreken dan, maar u kan zelf de samenstelling kiezen die de waarde van uw Airgead Coin vertegenwoordigt. De verkoop van deze laatste is trouwens net live sinds 13 maart 2019. Er bestaan er ook tientallen die reeds in omloop zijn. Met vele variaties zelfs, zoals Hello Gold dat ‘compliant with the Shari’ah Standard’ is. Kijkt u hier zo uw wilt voor de volledige lijst.

4 reacties

  1. Zijn goud, crypto en blockchain eetbaar? Zotte vraag natuurlijk,toch zou het daarom kunnen draaien als we weer in een barre economische winter terchtkomen.

    Mijn (over)grootouders kregen (in de jaren 30) hun loon uitbetaald in klontjes goud. Bij gebrek aan een ander ruilmiddel konden ze er amper genoeg eten van kopen.

    En dan die energhieslurpende, digitale speeltjes. Waar moeten we de elektrische stroom vandaan halen om de bits en de bytes massaal aan de praat te houden?
    Investeren in de klassieke boer lijkt mij verstandiger.

    1. Beste Sacha, helaas is die ‘klassieke boer’ een manager (moeten) worden. Op enkele uitzonderingen na. Van een fabriek die draaien moet, met de gekende overschotten in Europa vandien, en het voedseltekort in het arme Zuiden… Maar voor dat goud zul je altijd en overal een koper vinden vandaag hoor. Net als voor cryptomunten, die markt is zeker groeiend. No way dat de blockchain met alle toepassingen vandaag reeds, nog kan teruggedraaid worden. Blockchain betekent kosten verminderen, ook en zeker voor de eindgebruiker (u en ik). Dat stroomverbruik valt nog best mee hoor, zeker niet meer dan een klein landje zoals onze buren, België. In de business wordt massaal ingezet op groene stroom trouwens. Denk ook eens aan het deflatoire efffect van deze munten. Stel u voor dat we op een dag, bij massale adaptie, of gewoon al voor de bezitters/gebruikers, géén inflatie meer zullen zien, kennen? Onvoorstelbaar, en toch…

      1. In het kolentijdperk was er in Duirsland een reclameslogan: “Der
        nächste Winter kommt bestimmt!”
        Onze ‘superieure technische maakbaarheid’ figuurlijk onder een
        dikke laag sneeuw. We zijn er totaal niet op voorbereid. Benieuwd wie je dan een brood geeft of een kilo aardappelen in ruil voor een miljoen denkbeeldige cryptomunten of een stuk metaal.

        1. Wanneer de nood hoog is, keert in dat geval ruilhandel terug hoor. Wat leverden stadsmensen niet in tijdens WO II: kunst, juwelen, antiek, vrouwen zelfs het gebruik van hun lichaam… Véél slimme boeren (om bij die landbouwers nu te blijven) ruilden maar wat graag voedsel voor duurzame waarden, niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: