De goudstandaard in de blockchain

4

Cryptomunten worden weleens het digitale goud genoemd. Het gele edelmetaal zal wel altijd blijven schijnen, glitter uitstralen en een zeker teken van welvaart en zelfs vertrouwen. Good as gold, is een oud Engelstalig gezegde. Iemand moet gedacht hebben: waarom de twee niet koppelen? De munt van de toekomst (terwijl die toekomst misschien wel nù is, moment van schrijven in maart 2019). Met goud dat een duizendjarige geschiedenis meedraagt. En jawel hoor, ze zijn er. Digitale munten gedekt door goud. U heeft er misschien nog niet van gehoord, maar de goudwereld én de blockchainwereld hebben niet stil gezeten. We nemen een van die ‘gouden crypto’s’ als voorbeeld: Ekon Gold.

Ekon Gold (EKG)

‘Bitcoin and other cryptocurrencies do not have any backing, their price is determined by the demand. After the so-called gold standard has been abolished, there are no fiat currencies that are 100% backed. Ekon’s goal is to repristinate the gold standard but on the blockchain.’ Zo stelt Ekon Gold zich voor. EKG is een zogenaamd ERC20 token. ERC20 is een standaard voor tokens die gecreëerd worden in de ethereum blokketen. De afkorting staat voor Ethereum Request Comment. 1 EKG is gelijk aan 1 gam goud. Het is dus een stablecoin, wat staat voor stabiele munt omdat de waarde ergens aan gekoppeld is. Meestal de Amerikaanse dollar, maar het kan dus ook aan goud. Dat goud wordt naar verluid om de 90 dagen geaudit.

Voordelen

EKG belooft de laagste transactiekosten ter wereld voor het gele edelmetaal. De stablecoin is inwisselbaar tegen andere tokens, cryptomunten en natuurlijk goud zelf. Voordeel is dat er niets van waarde getransporteerd hoeft te worden, met alle kosten en risico vandien anders. Terwijl u wel volop profiteert van de eventuele waardetoename van het gele edelmetaal. Met de wallet of app van uw smartphone heeft u ook overal en altijd beschikking over uw eigen cryptogoud, zullen we maar zeggen. Pre orders tegen flinke korting worden reeds aangenomen en de lancering van ETK is voorzien voor ergens in 2019 (geen nader genoemde datum). De prijs van de munt is altijd inclusief de opslagkosten voor het goud.

En verschillende andere

We willen geen reclame maken voor deze specifieke munt van Zwitserse oorsprong. Er bestaan of komen er nog verschillende andere. Golden Currency (PGCT) uit Singapore bijvoorbeeld. Er komen er zelfs in omloop die gedekt zullen worden door goud…dat nog gemijnd moet worden. GoldfinX bijvoorbeeld. Hiervan eindigt de pre sale, de verkoop vooraleer in omloop te raken, in april 2019. Dat is tevens de periode waarin het eerste goud van de Artisanal Small Gold Mines (ASGM) naar boven moet komen, naar verluid. Airgead Coin vanuit Dublin, Ierland, laat u dan weer zelf toe goud te ‘mengen’ met zilver, platina en palladium. Bij wijze van spreken dan, maar u kan zelf de samenstelling kiezen die de waarde van uw Airgead Coin vertegenwoordigt. De verkoop van deze laatste is trouwens net live sinds 13 maart 2019. Er bestaan er ook tientallen die reeds in omloop zijn. Met vele variaties zelfs, zoals Hello Gold dat ‘compliant with the Shari’ah Standard’ is. Kijkt u hier zo uw wilt voor de volledige lijst.