De Nederlandse consument, u en wij dus, blijft geld uitgeven. En gelukkig maar dat we de vinger niet op de knip houden. In het derde kwartaal van 2019 groeide de Nederlandse economie met 0,4 procent. We hebben met z’n allen 1,6 procent meer uitgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. En dit voornamelijk aan ‘uitjes in de horeca, elektrische apparaten, woninginrichting, dranken en tabak liepen de bestedingen op. Aan auto’s werd wel minder uitgegeven, net als in voorgaande kwartalen.’ 

Nederland topland

Nederland is nog steeds een van de meest competitieve economieën ter wereld. Daarvoor moeten we slechts drie landen voor laten gaan in de top tien. Dat zijn dan respectievelijk op één, twee en drie: Singapore, de VS en Hong Kong. Of deze laatste regio die plaats nog lang zal houden is twijfelachtig. De oproer en sociale onlusten tonen geen tekenen van afzwakken in de herfst van 2019. Het World Economic Forum toont zich wel ongerust over de wereldeconomie. De organisatie spreekt van een ‘lost decade of productivity’. En dit ondanks ’the injection of more than $10 trillion by central banks.’

Wanneer stimuleren niet meer helpt

Dan zitten we met een probleem. Dat zegt de ECB ook met zoveel woorden. Wat alle landen moeten doen volgens de gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank, is jonge, vernieuwende ondernemingen steunen in hun ontwikkeling. Terwijl de oude verdwijnen. Onderwijs, investeringen moeten meer aandacht krijgen; alles wat gericht is op de groei te stimuleren. Fiscale maatregelen dus in plaats van monetaire, aldus Robert Holzmann. Want nog lager gaan met negatieve rente heeft geen zin: de effecten nemen langzaam maar zeker af.

4 reacties

  1. Dit is dan ook niets meer dan de normale gang van zaken als met die snelkookpan waar onder ze het vuurtje niet temperen en/of de pannenlappen niet kunnen vinden om het pannetje van het vuur te sodemieteren en rustig te laten afkoelen!

    Hiep hiep en lang leve Ruttes 4e economie van de wereld te zijn en wellicht binnenkort zelfs de 3e!

    En dat allemaal onder het toeziend oog van een koninklijk financieel deskundige afkomstig uit een failliet Argentinië

  2. Biflatie beantwoordt de eigen vraag niet? Moeten lezers het maar proberen.

    Welke ‘shitstorm’, trouwens?
    Voorlopig nog niet de moraal van het verhaal. Die schuiven we op naar later.
    Het gaat puur om money en daarvan hebben we genoeg om de eerste horde te overleven.

    Natuurlijk kan een enkele lawine voor waaghalzen die zich buiten de piste hebben begeven, fataal zijn.
    Maar voorlopig zijn ‘schuivende schuldenbergen’ vakkundig geneutraliseerd.

    De geldwolven die elkaar naar het leven staan willen méér, ook als QE niet meet werkt
    De arme miljardair Mike Bloomberg moet met een advertentiecampagne van 100 miljoen proberen om Trump van zijn troon te schieten. En ook de ‘mega-hedgers’ mogen niet zonder kruit komen te zitten. Dus kruipt het bloed waar het niet gaan kan: naar consument en belastingbetaler.

    Briljant en logisch tegelijk. Monetair beleid en stimulering in handen van onnozele politici, and the show goes on. Laat die storm maar komen!

    En Nederland? Met de status van Zwitserland en de reputatie van de Bahama’s (geen palmbomen, wel brievenbussen) blijven ook wij voorlopig (dankzij Rutte) uit de wind.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: