Sparen heeft geen zin meer; komt er een bankrun als negatieve rente daadwerkelijk wordt ingevoerd?

ABN Amro liet recent weten de spaarrente te verlagen tot 0,01%. Uit onderzoek van Radar onder consumenten bleek dat 53% van de Nederlandse hun spaargeld van de bank gaat halen, mocht de negatieve rente op spaarrekeningen daadwerkelijk een feit worden.

Wie nog van sparen houdt, zal verheugd zijn want er zijn toch nog een aantal alternatieven die niet zoals de grootbanken een rente van praktisch 0% hanteren. Zo krijg je bij de Nederlandse bunq bank 0,27% rente. Daarbij moet wel gezegd worden dat die 0,27% rente alleen geldig is tot een maximum van €10.000,-. Ook de Estlandse Bigbank heeft in Nederland een propositie met flink rentes. Haast nergens zijn hogere rentes te vangen op een spaarrekening. 

Anders

In de herfst van 2019 dient zowat de hele bankensector te schrapen voor marges en rentabiliteit. Stemmen gaan op om de bankcaire sector grondig aan te pakken. Want zeg zelf, sinds de kredietcrisis is er weinig fundamenteel veranderd, losgelaten van een Basel 3, 4 etc. Verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, ze wéten het gewoon niet meer. Net vanwege die algemene trend naar negatieve rentes.

Risico’s

Het is in het algemeen belangrijk heel voorzichtig te zijn aan wie of wat u uw zuurverdiende geldmiddelen toevertrouwt. Zeker wanneer iets wordt aangeboden uit het buitenland, en nogal ongewoon lijkt. Meestal loopt het risico gelijk op met de winstkansen. In het geval van Bigbank geldt het depositogarantiestelsel van Estland voor tegoeden. Dat zowat identiek is aan het Europese, ook tot € 100.000 gedekt is.

Depositogarantiestelsel

Gespaard wordt er in de eigen munt, de euro, vermits Estland lid is van de Europese Unie. In die zin is dat ‘buitenland’ nu ook weer niet zo ver weg. De plaatselijke economie is behoorlijk solide en Estland heeft slechts een relatief heel kleine staatsschuld, vergeleken met de andere landen van de EU.

Hoge rentes

Het online tool op de website van Bigbank, volledig in het Nederlands gesteld trouwens, geeft de rentes van het moment. U voert het bedrag in dat u beschikbaar heeft, en de looptijd. Dat gaat op moment van schrijven van 1 jaar tot 10 jaar voor depositorekeningen. Met rentes tussen 0,69% en 1,50%. Mijlenver dus van wat de meerderheid der banken in Nederland nog biedt. Weet wel dat u met een deposito dus een periode niet bij u geld kunt.

Wettelijke garantie

De inleggen voor deposito’s worden gebruikt voor de financiering van sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten in andere EU-landen waar de bank actief is. Waaronder de Baltische Staten, Zweden, Spanje en Finland. De kosten van Bigbank zijn laag doordat zij met haar klanten communiceert via de telefoon en internet, en geen duur kantorennetwerk in Nederland heeft. De procedure van het openen van een deposito is ook erg makkelijk.

Voordelen

De voordelen van een deposito bij Bigbank: Aantrekkelijke rentepercentages tot 1,50% over het spaartegoed;• Bigbank rekent geen beheer- of servicekosten;• Een deposito is veilig en het rendement staat vooraf vast;• De klant kan reeds een deposito openen met kleine bedragen;• Het kapitaal is gegarandeerd door het depositogarantiestelsel van Estland. Hierdoor zijn de deposito’s afgesloten bij Bigbank wettelijk voor 100% gegarandeerd tot € 100.000 per spaarder;• Professionele, hulpvaardige Nederlandstalige klantenservice.

Sparen is een must

Waarom sparen, dat is voor ons geen valabele vraag. Of je jouw appels voor de dorst en honger voor later nou hebt zitten in géld, obligaties, edelmetalen, aandelen of cryptomunten. Zij het dat elk zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. Met de bijbehorende risico’s van zeer laag tot zeer hoog en gegarandeerde tot speculatieve opbrengsten. Belangrijk vinden we wel dàt er gespaard wordt. Voor gevallen van nood, of om zonder veel financiële zorgen nog goed te leven na de pensioenleeftijd.

Een spaarzaam volk

Er wordt vanuit beleggerskringen vaak op gewezen dat spaargeld minder waard wordt met de tijd. Dat je een dief van je portemonnee zou zijn om geld alzo te laten ‘slapen’. In dit geval dus een spaar/depositorekening. Immers: de inflatie vreet aan je kapitaal en de eventuele (negatieve) rente. De inflatie is in oktober 019 uitgekomen op maarliefst 2,7%. Dat is pure geldontwaarding!! Maar: het is gekend dat Nederlanders graag sparen, en dat ze dat nog graag bij een bank doen. Is het behoudsgezindheid? Is het een aversie tegen beleggen dat ze dan zien als risico lopen? De aandelenmarkten hebben nieuwe records neergezet en niemand weet wanneer de bubbel knapt. Kan zomaar gebeuren, zie Argentinié, waar de aandelenmarkt in augustus in één dag met 35(!)% daalde!! Feit is dat de hoeveelheid geld die we met z’n allen in Nederland sparen, alzo opzij leggen, alvast de laatste twee decennia stelselmatig stijgt. In juli 2019 werd gemeten dat we met z’n allen € 370 miljard bijeen hebben gespaard. We blijven dus toch ‘sparen’ of beter gezegd ‘bewaren’. Maar de grote vraag is of de Nederlanders dat ook nog doen bij 0,7% negatiever rente of dat dan de gang naar de pinautomaten pas echt start.

8 reacties

 1. Het feit dat de rente 0 of negatief is betekent dat geld niets meer waard is. Je krijgt het immers gratis en wat je gratis krijgt is ook niet veel waard. Als de mensen dat gaan inzien krijg je de grootste vertrouwensbreuk in geld in de geschiedenis. Alleen goud heeft altijd zijn waarde behouden!

 2. Het zal wel net zo gaan als die slimmen meter die iedereen gratis kreeg.
  Daar na volgende de brief met de aanbieding voor zonnen panelen.
  Dat alles gesaldeerd zal worden is tot 2023 geagendeerd. Daar na ben je gewoon de lul.
  Eerst alleen betalen met pin contant er uit en negatief rente zo iets zal het wel worden.

 3. https://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND

  Zomaar op één dag een rentestijging op de kapitaalmarkt(10-jarige NL-staatslening) van 48 procent. Omhoog met 0,10, maar bij een negatieve rentestandaard is dat heel veel op één dag. Ook aandelen bewegen naar een toppositie. De rente beweegt al een paar weken langzaam omhoog. Als dit een stroomversnelling wordt dan eindigt het vaak in een waterval.

 4. Nee hoor, niemand weet waar ze hun geld werkelijk meer laten en geven hun eurotjes gratis weg aan de banken, waarna ze contractueel totaal geen zeggenschap meer hebben over hun eurotjes.

  Maar hoor, gewoon weer klagen over de rijken worden rijker en de armen worden armer om vervolgens de kijkcijfers weer bevredigen van Sjonny, Linda en Paps de Mol!

  Smijten met dwergen is niet toegestaan, maar het wegsmijten van je centjes naar de banken is “normaal”.

  Ach, is een keuze?

 5. Het gaat een keer mis natuurlijk. De financiele wereld is al meer dan 10 jaar gewend aan steeds lagere rentes en voeren daar ook beleid op. Meer risico nemen onder andere, want dat is de enige manier om de redementen op peil te houden. Totdat er één portefeuiklklie zich terugtrekt en daarna nog een, en dan rent iedereen naar de uitgang. Dan kan het hard gaan met de rentes en is de schuldenberg niet meer houdbaar. Een crisis is zo ontstaan.

 6. Niet (alleen) de banken, maar de algemene westerse geldmoraal is aan een fundamentele sanering toe.
  (Islamitisch) Halalbankoeren is niet voor niets wereldwijd booming, ook in westerse landen, bij niet-moslims.

  In de basisprincipes bij Islamitisch bankieren (o.a. niet investeren in wapens, seks en gokken, verantwoordelijkheid en geen onverantwoorde risico’s nemen, geen geld op geld (rente) verdienen, want geld hoort slechts een ruilmiddel te zijn
  voor tastbare transacties in een relatie tot de reële economie), zullen veel
  mensen zich in beginsel zeker kunnen vinden.

  Helaas is de grote meerderheid te zeer verknocht aan de Mammonwet, zoveel mogelijk geld te verdienen ten koste (van het verlies) van een ander (‘moral hazard’), om gewetensvol bankieren tot gemeengoed te maken.
  We hebben toch de ‘bankierseed’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: