…en dat kan alleen maar positief werken voor de koersen. Ze verdwijnen dan van hot storage (op cryptoplatformen, in principe klaar voor verkoop) naar cold storage. Dat zijn dan privé ledgers, opslag, zoals on hardware wallets. De bekendste zijn Trezor en Ledger, met verschillende types als Ledger Nano en Ledger S. Cryptoanalist Willy Woo toont het ons plastisch met onderstaande grafieken:
The coins moved to strong hands (RED), those who buy without much history of selling. pic.twitter.com/R4I65kWsXQ
— Willy Woo (@woonomic) February 5, 2021
Looks like @michael_saylor is bringing https://t.co/tqMxWPvnGW to the corporate community.
— Willy Woo (@woonomic) February 5, 2021
Impacts are being seen already. Coins once again being scooped off exchanges. pic.twitter.com/Fmdbq1WXIq
Bitcoin 1 % Club
Behoort u soms tot deze club, van zij die (veel) bitcoin, BTC bezitten? Je bent daar automatisch lid van wanneer je niet alleen bitcoin in je wallet hebt. Maar ook nog eens bij de 1 procent hoort die het mééste bitcoin bezit. Afhankelijk van de berekening moet je daarvoor minstens 0,28 BTC of ook wel 15 BTC bezitten. Nogal een verschil want dan spreken we aan de koers van 5 februari 2021, 37.350 dollar, over respectievelijk 10.458 dollar en 560.250 dollar. In euro dus 8.728 en 467.625. Van waar dit enorme verschil? Reeds in 2018 en in 2020 werden er berekeningen over gemaakt. Eén daarvan was: wanneer je 21 miljoen BTC, het maximaal dat er ooit op de markt kan komen volgens het protocol, deelt door de (toenmalige) wereldbevolking, jn aan 0,28 BTC komt. 21 Miljoen coins gedeeld door 7,5 miljard mensen geeft 0,0028 BTC. En daar nam men 1 procent van.
Verloren is weg voor altijd
Het is een manier die natuurlijk niet foutloos is. Ten eerste: die 21 miljoen BTC zijn nog niet gemijnd, dat zal pas in het jaar 2140 zijn. In februari 2021 zijn er reeds 18,6 miljoen coins gemijnd, dat laat nog 2,4 miljoen over voor de komende 119 jaar. Een tijdstip dat u noch ik zullen meemaken, tenzij de wetenschap van de toekomst ons leven aanzienlijk verlengt (!) Er wordt ook geen rekening mee gehouden dat miljoenen BTC gewoon weg zijn, ontoegankelijk. Paswoorden vergeten, sleutels verloren; soms vergeten mensen zelfs dat ze jaren geleden iets gekocht hebben, zelfs wanneer het vandaag erg waardevol is geworden. Net zoals er bankrekeningen zijn geopend lang geleden, met fiatgeld op, maar waarvan de eigenaars of hun erfgenamen zich niet meer bewust zijn. Vergeten fiatgeld, en zo bestaat er ook vergeten cryptogeld. Het zou kunnen gaan om 20 procent van alle reeds gemijnde bitcoin…!
Satoshi Nakamoto
Crypto studiebureau Blocklink hanteert een heel andere berekening. Daar kijken ze naar de gekende bitcoin adressen. Helemaal begrijpen doet onderstaande het niet, maar het zou een verdeling zijn tussen zij die de meeste BTC bezitten en zij die het minst BTC in portefeuille aanhouden. Dan kom je aan slechts 225.000 bitcoiners die elk minstens 15BTC bezitten. Ook deze berekening is echter niet foutloos of determinerend, want één persoon kan meerdere bitcoinadressen bezitten. En er is nog een variabele: de koers. De prijs die voor 1 BTC betaald moet worden varieert dan nog eens elke dag, elk uur, zelfs elke seconde. Want bitcoin slaapt nooit. Zelfs voor wie heel weinig slaap behoeft is het onmogelijk te volgen, want ook de cryptobeurzen zijn 24/7/365 open. Laat ons concluderen dat het zo goed als onmogelijk is om te bepalen wie tot de 1 % Bitcoin Club hoort. Wat wel zeker is, en dat is dan nog behoorlijk vaag, is dat er 1 adres is dat tussen de 100.000 en de 1.000.000 BTC bezit. Wie weet is het wel de stichter van bitcoin, de illustere Satoshi Nakamoto…?
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.