De zilverprijs steeg begin mei 2011 richting de $50,- per troy ounce (31,1 gram). Een heuse zilvermanie leek in de maak, maar de ontwikkeling van de zilverprijs toentertijd was niet helemaal gezond. Door onder andere verschillende marginverhogingen daalde de prijs van het edelmetaal. De afgelopen maanden schommelde de zilverprijs tussen de $30,- en $35,-.
Zilver is een grondstof die veelvuldig in de industrie wordt gebruikt, voornamelijk voor electronische producten, maar ook in de fotografie (als zilverhalogenide) en in de branche van de zonne-energie. Tevens neemt de vraag naar fysiek zilver als investering toe en wil Eric Sprott een einde maken aan de zilvermanipulatie van Amerikaanse banken.
Eric Sprott doet dit door zilvermijnen op te roepen (pdf alert) hun cash om te zetten in fysiek zilver. Een quote uit een artikel van ZeroHedge: “Instead of selling all their silver for cash and depositing that cash in a levered bank, silver miners should seriously consider storing a portion of their reserves in physical silver OUTSIDE OF THE BANKING SYSTEM. Why take on all the risks of the bank when you can hold hard cash through the very metal that you mine?’
In 1999 werd er wereldwijd in totaal 100 miljoen ounce zilver gebruikt in de electronische markt. Voor 2011 zijn deze schattingen opgelopen naar zo’n 250 miljoen ounce. Er gonzen inmiddels geruchten bij ZH dat er een tekort op de fysieke zilvermarkt zal ontstaan. Maar vooralsnog geen nieuwe zilvermanie als we naar de prijs kijken.
Het is natuurlijk ook gewoon zo dat als er een dubbele dip komt en de economie gaat krimpen er ook minder zilver nodig zal zijn voor de producten waar geen vraag meer naar is. Enfin, het blijft lastig te voorspellen, feit is wel dat de aanbieders van fysieke edelmetalen ook zilveren producten nog normaal leveren en dat er nog geen sprake is van een silver shortage. Dus het blijft vooralsnog niet meer dan speculatie. Maar het is zeker iets om in de gaten te houden.
Een leuk feitje is dat Warren Buffett in 1997 zo’n 130 miljoen troy ounces zilver kocht voor $4.50 per troy ounce (een totaal van bijna $600 miljard). Tegen 2006 had hij niets meer in de boeken staan, toen deed de zilverprijs $10,- per ounce. Als Buffett het lekker had laten staan waren die 130 miljoen ouncjes zilver nu zo’n 4 miljard dollar waard geweest, maar wat maakt het uit, die man heeft toch al meer dan genoeg, namelijk naar schatting zo’n $50 miljard.
Dan nog even wat statistieken. In 2010 werd het meeste zilver in Mexico uit de grond gehaald, gevolgd door Peru en China. Volgens onderstaande video bedroeg de totale wereldwijde zilverproductie in 2010 zo’n 736 miljoen ounce. De video gaat overigens niet zo zeer over dat de zilvermarkt een kleine grondstoffen markt is, maar voornamelijk over de vraag en aanbod van zilver en ook niet onbelangrijk, de psychologie van de mens.
Goed onderwerp. Zowel de afnemende industriële vraag door een recessie, als het vele investeerdersgeld in de zilvermarkt, dat ook zo weer naar elders kan verdwijnen, zijn een risico.
Goud kan in een vrije val raken bij een nieuwe bankencrisis, als vele banken hun onderpand moeten verkopen voor cash. Of je dan goedkoop goud kunt gaan kopen, is maar de vraag. Munthandels zullen niet hun duur ingekochte goud, goedkoop verkopen tijdens een grote dip. En particulieren zullen ook minder geneigd zijn tot verkoop. En als wel wordt verkocht, zullen de biedingen van kopers flink boven de dipprijs zijn.
De laatste tien jaar zijn er meerdere correcties geweest waar goud 15 % tot bijna 30 % corrigeerde alvorens opnieuw hoger te gaan naar nieuwe records. Ook bij zilver zie je hetzelfde patroon, alleen zijn de schommelingen sterker om de volatiliteit van zilver hoger ligt.
Met de huidige malaise, kan het moeilijk anders dan dat de dalende trend keert. Maar we kunnen eerst nog wat lager, als er paniek uitbreekt, verkoopt men alles wat men kan. Dus ook goud en zilver.
http://fininfoblog.wordpress.com/2011/12/12/de-goudcorrectie-in-perspectief/
Het is ook de dollar die stijgt. staan wel de grondstoffen in genoteerd. Ze hebben bord voor hun kop, want de problemen in Amerika zijn duizend keer erger dan in Europa, alleen richten de rating bureaus de aandacht maar al te graag op de schulden in europa. Met het zilver komt het wel goed. Dat het op raakt is een gegeven, wel zit er veel speculatie in, de voornaamste reden van de snelle stijging zal een groot deel speculanten zijn. Maar bij een nieuwe uptrent naar boven komen zijn die er ook. Pas als JP Morgan de shortposities ruim gaat afbouwen zijn we klaar voor een nieuwe stijging.
Inderdaad, het wordt HOOG tijd voor een dikke, vette squeeze !
En als het industriegebruik van zilver bijv. 20% afneemt agv een recessie of een depressie, dan stijgt de vraag naar bullion wereldwijd toch wel zo’n 300 tot 1000% ???
En uit een studie van een vooraanstaand instituut ‘Global Geology’ uit 2008 (ahum.. ongeveer dan hè) bleek dat onze Nr 47 (zilver voor de ongeschoolden onder ons) het éérste element was dat onder alle scheikundige elementen (definitief) zou gaan verdwijnen van onze aardkloot …
Dus, geachte Biflatie-leden, wààr hebben we ’t over ?
The Future is Bright,
The Future is Silver !
… zeker als Iran-Achmed eenmaal de ‘Hermetische Hormuz Kaart’ gaat spelenn-gnn-gnnnn …
@Simon,
Reeds vaker melding van gemaakt op biflatie dat op de Comex de december maand een gezamenlijke expiratie heeft van zowel opties als futures op goud en zilver.
Dit heeft zich eerder voor gedaan in mei en september 2011. In beide maanden heeft er een – naar mijn mening – onnatuurlijke sterke correctie naar beneden plaatsgevonden om de uitstaande shortposities te kunnen sluiten of om door te rollen naar een later expiratiemaand.
Gezien het feit dat juist de instellingen die veel shortposities in het verleden hebben opgebouwd en daar nu mee worden geconfronteerd, is het niet vreemd om te zien dat deze instellingen ook het meeste geld hebben gekregen uit die 16 bn $$ die de FED extra heeft gedrukt dit jaar.
Ik kan niet anders vermoeden dan dat vele shortposities contant zijn gesetteld want zoveel zilver is er niet om te leveren.
De vraag die mij bezighoudt is in hoeverre ze in staat zijn geweest om de shortposities af te bouwen. Zodra dit soort spelers er baat bij gaan hebben dat de koers stijgt zullen diegene die de afgelopen “dips” hebben (bij)gekocht er aardig van mee kunnen profiteren.
In mijn beleggingsportefeuille heb ik voldoende ruimte ingebouwd voor posities in goud en zilver. Niet zozeer om er “rijker” van te worden, maar meer om op zijn minst er niet slechter / armer van te worden in de diverse scenario’s die ik voor mogelijk houdt.
Ik zal hier geen advies gaan geven wat je moet doen met je geld, maar [b][u]ik [/u][/b]durf het aan om bij een correctie in december gelijk aan die van mei / september om mijn positie in goud en zilver te verdubbelen.
Ik wil benadrukken dat posities in nemen in goud en zilver op eigen risico is !! Ik kan het me veroorloven om de investering zelfs geheel te verliezen en realiseer me terdege dat dat zeker niet voor eenieder die hier meeleest geldt.
Doe wat jullie verstandig vinden en handel vooral niet vanuit paniek …
@Simon : de grote zilvermanipulators JPM (80%) en Deutsch Bank en HSBC (beide 10%) staan met STIP op het ‘dodenlijstje’ van de K-Klap, dus persoonlijk verwacht ik pas NA hun ‘overlijden’ GIGANTISCH VUURWERK !
Wel lullig dat ik dan een fles champagne ga opentrekken terwijl een derde van de NL-bevolking in de rij van de Voedselbank zal staan, maar het zij zo …
Er is nog lang niet een tekort aan zilver.
Goud is stabiel, die prijs is zowat niet meer naar beneden te krijgen.
Nee geen zilver meer voor mij.
@Stefan: Goud is inderdaad wat stabieler, maar sinds kort mee met de andere grondstoffen, terwijl het vroeger altijd was dat als aandelen en grondstoffen daalde de prijs van goud steeg. Als je gister als voorbeeld neemt, kan je zien dat dit niet meer het geval is.
@Stefan
Als er [i][b]nog[/b][/i] lang geen zilvertekort is, moet je juist [i][b]nu [/b] [/i] kopen. Anders ben je te laat.
Ja ik heb ook zilver, maar ik durf de gok niet te wagen om bij te kopen. De industrie ligt op zijn reet. Dus de kans dat zilver zakt is wat groter dan dat het stijgt.
Of er moet echt paniek uitbreken, dan gaat zilver stijgen,de gewone man kan (moet) beter wat zilver kopen dan het al zo dure goud. Het geld raakt ook op jongens onthoud dat ook even. Vooral bij Jan Modaal.
@Stefan
Hoe bedoel je op zijn reet? Is er nu al een overaanbod?
Vandaag weer een flinke zilvercrash. Expiratie?
Nee Van Zaken, nog niet.
Denk paniek. En de waardevermindering van de euro.
Dus nog afwachten met bijkopen.
En er is nog geen overaanbod, maar er komt steeds minder vraag.
@ Stefan
Dus je verwacht nog flinke prijsdalingen? Heb je een koersdoel?
@VanZaken,
Lees even de info in de eerste link. Er staat nog een gigantische berg aan shorts uit in de range $14-$18 die nog afgehandeld moeten worden. (1) Houdt er rekening mee dat er hier gesproken wordt over de verhandelingen van de PAPIEREN versie, dus NIET de fysieke.
Verwacht derhalve niet dat je zilver voor die prijs fysiek in je handjes gaat krijgen. Hij staat nu op bijna $29 per troy ounce (2). Rond de $25 moet het lukken om een bestelling te laten “landen”, maar daar onder moet je gewoon geluk hebben wil je het fysieke tegen die prijs krijgen.
De expiratie is de 27e december voor de opties. Futures kunnen de hele maand worden verrekend (3)
Ga het overigens wel proberen 😛
(1) [url] http://silverdoctors.blogspot.com/2011/10/jp-morgan-covered-36-million-ounces-of.html%5B/url%5D
(2) [url]http://www.rtl.nl/financien/rtlz/koersen/#rtl-overzicht-grondstoffen.html%3Fid%3D662741%26pageurl%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.rtl.nl%252Ffinancien%252Frtlz%252Fkoersen%252F%26stayonpage%3Dyes[/url]
(3) [url]http://www.cmegroup.com/tools-information/calendars/expiration-calendar/[/url]
@Martin
Dank voor de info. Maar zilveren munten worden wel degelijk ook goedkoper verkocht.
@VanZaken,
Natuurlijk dalen ze mee, maar fysiek gezien zal niemand het voor $14-18 verhandelen. Op papier wel want dat zijn slechts enen en nullen 😛
Momenteel doet een troy ounce in zilver $29,20 tegen EUR 27,84 (per munt).
@Martin
Als die shortposities afgebouwd zijn, kan er dus een echte, hogere prijs ontstaan, lijkt me tenminste.
@Martin / VanZaken : heb ook herhaalde malen gehoord dat er ‘zilver’ verkocht wordt ivm gebrek aan liquiditeit en om (flink) verlies op andere posities af te kunnen dekken.
Wellicht nog een laatste, vette (papieren) dip in de edelmetalen deze maand
@VanZaken,
Deze grafiek (1) kwam ik vanmiddag tegen. Mooi vergelijk tussen 2008 en nu m.b.t. koersverloop van zilver.
Van top naar bottom in 2008 was een koerscorrectie van meer dan 50%. Als je dat toepast om de koersen in 2011 kom je uit tussen de $20-$22,50 als bodem.
We zullen zien of ie het haalt 😉
(1) [url] http://www.slimbeleggen.net/2011/12/13/zilver-correctie-2008-versus-2011-einde-van-de-achtbaanrit-komt-in-zicht/ [/url]
De top van 2011 ($48) afgezet tegen de top van 2008 ($21) is ruim een verdubbeling. Indien de trend zich voortzet dan houdt dit in een koers van $100 per troy ounce eind 2014.
Het is nog niet te laat om voor je familie / vrienden en overige dierbaren nog een leuk kerstcadeautje te kopen. (Hint: zilver :P)
Als je dit stukje leest of luistert, dan kan het zelfs nog veel gekker gaan worden met zilver.
Deze man heeft het meestal goed gehad. Dus wie niet waagt wie niet wint.
Hij zegt ook nog dat we over een half jaar weer met de gulden betalen. (is dat niet heerlijk). We zien het wel.
http://deepjournal.com/p/43/a/nl/3034.html
Albert Spits volg ik al een aantal jaren, en ik moet zeggen dat ik daar nog geen spijt van heb gehad.
@Stefan : je zegt “dat we over een half jaar weer met de gulden betalen. (is dat niet heerlijk).”
En terecht.
Vraag me af wat een frietje speciaal gaat kosten …
6,25 ?
7,50 ?
Persoonlijk verwacht ik zulke prijzen-gnn-gnnn…
Kijk, net voor de euro kwam stond zo’n frietje op 2,50 geloof ik … maar dat was toen .. en wat was, wàs hè ?
Kleine wasjes, grote wasjes, zeg maar …
Laat maar lekker draaaaien …
Dollar stijgt tov euro, want geen vertrouwen, ondanks alle toppen. Dus de in dollar genoteerd grondstoffen dalen in (dollar)prijs. Hier wordt het overigens goed uitgelegd: liquiditeits probleempje.
http://www.examiner.com/finance-examiner-in-national/gold-and-silver-fall-as-liquidity-crisis-forces-world-to-scramble-for-dollars
Ik heb alles over voor de gulden. Ben het zat om voor Europa te moeten betalen. En jammer dan als alles weer duurder wordt. ( wordt het evengoed al) ook met de euro.
Ik ben van de generatie dat ik nog voor “85 gulden cent” een patatje zonder kon kopen in mijn jeugd. 1 Gulden een patatje met. Wat ik nou wel interessant vind: Wat kostte een frietje speciaal op 31 Dec 2001 en wat kostte een frietje speciaal op 31 Dec 1991 ? Ik ben er met Google ff niet helemaal uitgekomen. Volgens mij is het met Euro behoorlijk snel gegaan.
Ik betwijfel of terug gaan naar de gulden wel zo’n goed idee is vanuit economisch standpunt. Het probleem is namelijk de psychologische impact die de prijsaanpassing van euro naar gulden met zich mee gaat brengen.
Bij de introductie leek alles goedkoper doordat de prijs daalde met een factor 2,20371. Men gaf toen eerst uit om pas (veel) later te beseffen hoeveel ze hebben uitgegeven. Nu is iedereen m.b.t. het bewust zijn van die prijs redelijk “in balans” voor wat betreft vooral de dagelijkse boodschappen. Uiteraard beseft men dat het te duur is,maar blinde koop puur op de psychologische lage prijzen geschiedt veel minder dan bij de introductie.
Stel nu dat men besluit om de gulden ter herintroduceren. Dan treedt er een omgekeerd psychologisch effect op. Loop voor de gein eens even je wekelijkse boodschappen door om een beeld te vormen
Even een voorbeeld uit de persoonlijke sfeer, namelijk 6x Granny Smith appelen bij de DEKA voor EUR 2,29. Zo meteen kost dit dan FL 5,05 (wordt waarschijnlijk in de winkel gezet voor FL 4,99. Dit heet overigens in de volksmond een jodenprijs (net onder het hele getal blijven zodat het goedkoper lijkt – google het maar). Bij dit soort prijsaanpassingen ga zelfs IK– na 10 jaar euro gewenning – weer nadenken of ik dit artikel überhaupt wel ga kopen.
Je kunt wel begrijpen dat wanneer de consument een lange periode weer nodig heeft om aan die prijsaanpassing te wennen. In die periode is er een enorme krimp in de markt. Helemaal als de consument ook nog eens geconfronteerd wordt met aanvullende lastenverzwaringen. Het is niet ondenkelijk dat er in een periode van 3 jaar een totaal krimp gaat optreden van 25% met alle gevolgen voor de werkgelegenheid en financiële huishouding van de staat van dien.
Als tweede voorbeeld geef ik een woning met een gemiddelde verkoopwaarde van EUR 250.000. Dit gaat dan FL 550.927 k.k. kosten. Ook hier zal het waarschijnlijk wel dan naar beneden worden afgerond op een mooie jodenprijs van FL 549.000. Consumenten denken nu al 3x na voordat ze een verplichting aangaan van EUR 250.000, laat staan dat ze geconfronteerd worden met een prijs van FL 549.000 welk qua conversie gelijk is, maar psychologisch een absolute NO-GO is als aankoopimpuls. Conclusie zal zijn dat die hele huizenmarkt heel rap in elkaar stort. En dan heb ik nog niet eens over het “heilige huisje” genaamd de HRA (hypotheekrente aftrek).
Ik ben van mening dat de gulden op de LANGE termijn de absoluut beste oplossing is, maar op de korte termijn wordt het – onder de huidige omstandigheden – de doodsteek voor onze economie. De politiek is gewoonweg te laat geweest met het uit de Euro stappen.
Voor nu rest er mijn inziens maar een alternatief welke ik reeds eerder op biflatie heb neergezet. Namelijk teruggaan naar een nationale euromunt. Iedere munt en biljet is namelijk voorzien van duidelijke internationale en nationale kernmerken. De Nederlandse munten hebben Beatrix op de munt en de letter P op de biljetten. Zodra ieder land zijn munten en biljetten aanmerkt als zijnde gedenkmunten dan vallen ze onder de restrictie dat ze uitsluitend in het land van oorsprong mogen worden gebruikt.
De munten kunnen dan onderling naar hartenlust worden gedevalueerd. Indien we vervolgens op EUROZONE niveau een zilveren en een gouden munt slaan die aan beide zijde uitsluitend de internationale kenmerken dragen hebben we meteen een munt die gelinkt is aan de zilveren en gouden spotprijs. Volgens mij zijn de Chinezen dan ook een stuk gelukkiger omdat ze dan hun goud in een gouden standaard munt kunnen slaan en we de euro direct verheffen tot de nieuwe wereld reserve munt.
Of we dan uiteindelijk weer terug moeten gaan naar een gemeenschappelijke euro munt – zoals we die nu hebben – is mij niet bekend. Wellicht moeten we het als tussenfase zien om middels een euromunt op nationaal niveau een situatie te creeren voor bijvoorbeeld 10 jaar om onze financiele huishoudens op orde te krijgen en dan een datum prikken om weer terug te gaan naar de oorspronkelijke nationale munt.
Genoeg voer om over te discussiëren lijkt mij. Ga nu weer aan mijn werk 😛
@Martin
Ik ben ook niet zo’n voorstander om gelijk naar de gulden terug te willen keren hoor. Ik ben wel van het kamp van: We hadden volgens mij nooit aan de Euro moeten beginnen. Feit is volgens mij wel dat de grootschaligheid van de ellende die we nu hebben met de Euro, die heb ik nog nooit eerder meegemaakt ten tijde van de Gulden. Ja, ook toen had je goede tijden, slechte tijden maar het was allemaal niet zo ellendig als dat het nu is. Het zou volgens mij fijn zijn als een munt wat minder manipuleerbaar zou zijn en wat meer wordt gezien als een waarde vast ruilmiddel. Wat dat betreft heb ik wel begrip voor al die mensen die hun heil in goud en zilver zoeken.
@ Martin : Bedankt voor je bijdrage!
Ik denk dat je inderdaad een goed punt hebt, wat betreft de korte termijn effecten, indien er een herintroductie van de gulden komt. Een biertje voor f 5,50 gaat er bij veel Nederlanders niet in, terwijl ze datzelfde biertje momenteel met gemak voor €2,50 wegdrinken.
Echter denk ik dat een nationale euromunt een moeilijke klus wordt. In de afgelopen tien jaar zijn alle briefjes en munten vanuit alle landen overal terecht gekomen. Als ik nu bijvoorbeeld even op mijn eurobriefjes kijk, heb ik een X, een S en twee keer een U. Frans, Italiaans en Duits geld. Als er één letter meer waard wordt dan de ander, is dit natuurlijk niet eerlijk als je net een paar briefjes van 100 met een Y (Griekenland) in bezit hebt, ik denk dat dit voor veel argwaan en angst gaat zorgen bij veel mensen, je moet immer heel goed weten welk tien euro er tien euro waard is en welke nog maar de helft. OF er moet een centraal Europees wisselpunt komen die de distributie van de verschillende briefjes op zich neemt, zodat de juiste letters, weer in de juiste landen terecht komen, maar dit project lijkt me een hels karwei.
Zilver als belegging was dit jaar bedroevend. Zowat terug op het niveau van eind 2010.
@ martin, als jouw wisselkoers in gang zal gaan dan is het ook een optie dat de producenten en ook horeca juist weer normale prijzen gaan hanteren.. omdat iedereen zich kapot schrikt van de prijzen. Het kan eerlijker en simpeler door het euro teken alleen te vervangen in het gulden teken en dat we dus weer een normale prijs aan de pomp en de toog betalen..
stel je toch eens voor… Het kan toch niet zo zijn dat je je huis gekocht hebt voor 180.000 gulden en dat dat na tien jaar euro (tussentijds 180.000 euro geworden..) nu even 380.000 gulden gaat worden ? Het is een bijft een gewoon rijtjeshuis in een doorsnee wijk. Het terughalen van de gulden zal de waanzin van de prijsstijggingen in een tijdsbestek van maar 10 jaar ongelooflijk openbaren met alle problemen van dien. Daarbij komt wel dat ik eindelijk weer is blij word van mij loonstrook…
@Martin
De reden dat we nu zoveel meer betalen voor alles en dat overgang naar de gulden dus een enorme schok zou zijn, is dat de euro-geldpers 10 jaar lang in Europa heeft aangestaan. Ook in Nederland, waar de huizenmanie geheel is gefinancierd met geldschepping.