Bijna elke vorm van financiële berichtgeving gaat de laatste tijd over de problematiek in Europa of de Verenigde Staten. Over het Oosten wordt eigenlijk maar weinig gesproken. Terwijl volgens toonaangevende analisten daar nu juist een belangrijke les valt te leren. Japan heeft sinds 1990 te maken met deflatie. Het land dat daarvoor te maken had met extreme vastgoedinflatie, zag de Nikkei index (de grootste beurs van Japan) de afgelopen 20 jaar met maar liefst 75% dalen. Dit patroon kan echter snel ten einde komen.

Japan heeft met een overheidsschuld van boven de 220% de grootste schuldratio ter wereld, maar leent tegen minder dan 1%. Een andere ratio om aan te geven hoe groot de schuldenproblemen zijn,  is de ratio van het inkomen van de overheid ten opzichte van de totale schuld. Op dit moment is de schuld van Japan bijna 38 keer zo hoog als het totale inkomen. Alleen Ierland doet het slechter. Veel fondsmanagers hebben in het verleden al enorme hoeveelheden geld verloren door te gokken op een stijging van Japanse obligaties, toch lijkt het bewijs overtuigender dan ooit dat de tijd gekomen is voor Japan.

Doordat grote financiële spelers, zoals pensioenfondsen, banken of andere Japanse investeerders bijna al hun gelden in Japanse obligaties stoppen, heeft Japan de rente heel lang laag kunnen houden. Deze tijd lijkt echter voorbij. De omvang van populatie in Japan was een paar jaar geleden nog 127,9 miljoen. Sindsdien heeft Japan al 3 miljoen inwoners minder. Op dit moment is één derde van de Japanse populatie ouder dan 60 en is 25% ouder dan 65 jaar. Vergrijzing in de vijfde versnelling. Daarnaast is Japan één van de meest xenofobe samenlevingen in de wereld met minder dan 1 miljoen allochtonen. Toenemende immigratie lijkt daarom niet voor de hand liggend. Sinds enige tijd zijn er meer Japanners die de beroepsbevolking verlaten dan mensen die tot de beroepsbevolking toetreden, een trend die overigens ook in Nederland te zien is, maar wel in mindere mate. Daarnaast is de verwachting dat het land binnenkort voor het eerst meer zal gaan ontsparen dan sparen, een trend die samenhangt met de trends die hierboven genoemd zijn.

Naast de demografische trends hebben we ook te maken met een overheid die zichzelf steeds moeilijker kan bedruipen. Als we kijken naar een grafiek van Société Generale hierboven zien we dat Japan zelfs op het punt is aanbeland dat als alle discretionaire, dus niet vaststaande uitgave, worden geschrapt men dan nog een begrotingstekort heeft. Het nieuwe kabinet van Japan heeft dan ook aangekondig op de belastingen fors te verhogen in de komende jaren, wat overigens funest kan zijn voor de economische groei in Japan.

Op dit moment wordt 96% van de Japanse schuld gefinancierd door Japanners zelf, maar dit percentage zal mettertijd afnemen. Met buitenlanders die slechts op zoek zijn naar een veilige haven kunnen rentes veel sneller oplopen dan tot nu toe het geval is. Door de huidige problemen in Europa is het mogelijk dat de rente van Japan tijdelijk nog verder zal dalen.

Mochten investeerders op een dag wakker worden en tot het besef komen dat de schulddynamiek van Japan nog vele malen erger is dan die van Europa, dan zal de Japanse rente sneller stijgen dan men zich tot nu toe kan voorstellen. Japan is op een punt aangekomen waarin een minieme stijging van de rente kan leiden tot een enorme stijging van de rentekosten. En als we kijken naar de cijfers lijkt dat moment dichterbij dan de meesten beseffen. (@RubenvdGun)

9 reacties

  1. QUMochten investeerders (welke precies btw?) op een dag wakker worden…UQU

    Heheh, reken er maar op dat dit ‘op een dag’ zal gaan gebeuren! Sooner and/or later!

  2. De volgende link is beslist de moeite om te bekijken.

    Blijkbaar begint de zuid-Europese Tour de Chantage goed op gang te komen.

    Too bad for Holland … want wat zal die gaan bloeden …

    http://xandernieuws.punt.nl/?id=651234&r=1&tbl_archief=&

    Zo zie je maar weer : (relatief) goed gedrag wordt niet beloond in deze wereld …

    Ik snap dan ook ècht niet wat NL nog in ‘De Unie’ doet ; beter nu de rekening lappen en NOKKEN en weer VRIJ zijn, dan later (2013?) een [u]monsterlijke prijs[/u] te betalen, toch ?

    Maar nee, de (ondemocratische) Grotere Krachten zullen ànders beslissen, zult u zien … maar ehh … wèl ‘voor’ u’ , hè ?

    ‘In ons eigen (nationale) belang’ durven ‘ze’ dan ook nog te zeggen …

    Ik snap geen HOL meer van Holland dat ‘erbij’ blijft, ècht niet …

  3. Was allang bekend dat Japan een interne schulden piramide en een enorme vergrijzing kent. Dit kan alleen maar verkeerd aflopen als de vergrijzing zich door zet en mensen geen pensioenuitkering meer kunnen genieten. Ook heeft Japan geen buitenlandse schulden, maar zo een situatie aan interne schulden lijkt me een prima recept voor sociale onrust binnenshuis. Het is volledig terecht dat men eindelijk oog krijgt voor deze problematiek en dat we beseffen dat de schuldenproblematiek niet alleen Europa en de VS teistert maar ook Japan en andere Aziatische landen.

    Het is tijd om te concluderen dat heel het neoliberale proces heeft geleid tot enorme piramides, waarvan een kleine groep profiteert en het meeste geld er gewoon in verdwenen is. Het is duidelijk dat de burger (inclusief pensioenvoorziening) en de kleine spaarder of belegger het gelach van dit systeem mag betalen.

    Vooralsnog probeert men met geld van de belasting betaler de leugen langer vol te houden. En in Japan zijn ze hier al een tientallen jaren mee bezig. En hoe langer men het volhoudt hoe groter de ellende die gaat volgen.

  4. @S7P : ik zit nou naar het laatste interview met A. Salbuchi (22 january 12) te luisteren op http://www.iamthewitness.com , daarin wordt (weer) eens (haar-)fijn uit de doeken gedaan hoe het ‘Spel’ op wereldschaal op dit moment gespeeld wordt door de Haute Finance.

    Voor dat interview zou iedere Nederlander welbeschouwd even de tijd moeten nemen. Luister er naar en je begrijpt me.

    Wel de eerste 10 minuten ongeveer (Fukushima-onderwerp) even overslaan.

    Wat betreft Japanse binnenlandse anarchie moet ik S7P teleurstellen ; dat land heeft, in weerwil van de Haute Finance, een gi-gan-tisch gevoel van discipline & vaderlandsliefde weten te behouden ; ik bedoel : desnoods offeren de jongere generaties zich (letterlijk) op om de/hun ‘oudjes’ te helpen.
    Hebben ‘ze’ nooit weten te transformeren in dom ego-/nihilisme, ondanks de uitgevoerde manga-tools ; als puntje bij paaltje daar komt, regeert er discipline. (kijk naar hun (voorbeeldige!) gedrag de eerste maanden na Fukushima : het individu onderwierp zich aan ‘het algemeen (Japanse) belang’ ; iedereen bleef keurig in de rij staan wachten op zijn/haar beurt voor eten/drinken. Moet je je in het ‘moderne’ NL eens voorstellen …

    Hier dus precies omgekeerd ; materialisme & nihilisme & egoïsme zullen er triomferen bij (totaal) gebrek aan sociale- en familiebanden bij de komende mega-crisis, let maar eens op.
    (Nihilistisch) NL zal dus wèl (‘voorbeeldig’) beantwoorden aan de geplande outcome vd wèrkelijke Architekten ; een ware natte droom ; (christelijke) identiteit (volkomen) vernietigd ; volledig ‘succesvol’ geprogrammeerd.

    Holland is going to get messy …

    bij gebrek aan identiteit / gemeenschapsgevoel …

    … lullig maar waar ….

  5. @4 Dat Nederland letterlijk NIETS nodig heeft om tot een zooi te veranderen is mij al bekend. Ik hoef alleen maar naar de opkomst van de rechts-populisten te kijken, niveau van reacties op diverse fora en hoe er gereageerd is op de moord op Pim en Theo zegt mij ook genoeg. Ook het rotsvaste [b]geloof[/b] in het. neoliberalisme, wat mijninziens de grootste sloper van de sociale structuren in dit land is en niets dat wijst naar zinvolle transitie naar een duurzame, menselijke en een regionalere maatschappij, baart mij ook zorgen. Ik geloof ook totaal niet in dit land, het huidige neoliberale systeem alsmede het populisme.

    We zijn van de meest open, vrije en tolerante land tot een van de zuurste landen in de EU geworden (Hongarije en nog enkele andere landen nagelaten).

    Sowieso zijn heel erg druk bevolkte gebieden no-go zones in geval van een megacrisis, omdat ze niet in staat zijn om hun eigen bevolking te voeden. Als je er woont bereid dan wel een aftocht voor en als je nu goed zit… Rustig blijven zitten, maar wel alert blijven.

    Ik ben me aan het oriënteren op een goede ligfiets om mezelf ten alle tijde – ook binnenkort – mezelf te kunnen verplaatsen en dus [b]ook[/b] als de puinhoop gaat uitbreken.

  6. @KTM, goed stukje zit veel in ivm. gemeenschapsgevoel. (Te)veel mensen slapen rustig verder en laten alles maar gebeuren. 2 GMS boys aan de macht in Griekenland (papademos) en Italie (monti) (beide ONdemocratisch aan de mach gekomen!) en achter het stuur van de ECB ook al eentje (draghi). Als je dan nog niet door hebt wat er aan de hand is… Ook gezien eerdere uitspraken van Loyd Blankfein en de handel en wandel van Hank Paulson. Het gesjoemel met de Griekse boekjes eerder… Etc.

    En Japan heeft hier ook alles mee te maken imho. Japan is al geruime tijd een niet onbelangrijk landje in meerdere opzichten, imho.

    Het is wel “leuk” dat je op verschillende manieren tot dezelfde conclusies kunt komen – middels economische data en cijfertjes (zerohedge/wetenschappelijk/etc), maar dus ook via andere wegen (imho).

    ivm met dat laatste: KTM, btw – bekijk deze link eens wil je?
    http://www.cruisecritic.co.uk/costa-concordia-deck-plans/dp/

  7. @6 Voor een gemeenschap heb je betrokkenheid nodig. Je ergens THUIS voelen. Betrokkenheid en sociale binding horen de belangrijkste drijfveren te zijn om te participeren in de gemeenschap en ook qua werk. Juist de sociale structuur maakt dat een mens verder denkt dan zijn ego. Spiritualiteit / geloof doet dit ook, ondanks ik geen aanhanger ben van de traditionele religies.
    De samenleving hier of wat er voor door moet gaan is een junken-samenleving. Verslaafd aan materialisme, consumentisme en andere drugs en werken dient alleen om de volgende “shot” te scoren. Dit is geen basis voor een gemeenschap. M.a.w. hierop kan je niet of nauwelijks iets op bouwen.

    Draghi (ECB) was rond 2002 als hoofd van de afdeling derivaten en Europa verantwoordelijk voor het “op orde maken” van de Griekse staatsboekhouding. Zo iemand hoort eerder thuis in de gevangenis dan als hoofd van de ECB. En dat Papademous en Monti ook beide van Goldman Sachs zijn is ook zeer bedenkelijk te noemen en ik vraag me af welke agenda al die lui werkelijk hebben.

  8. @7 S7P, Betrokkenheid is inderdaad een sleutelwoord. Dit wordt oa. vrijwel onmogelijk gemaakt door TV (numbing + reclames *koop dit doe dat etc* en leugens) en 9-5 jobs + schulden, etc. Hierdoor (en door nog wat andere zaken) komen mensen vrijwel niet toe aan zelf nadenken en ze zijn niet echt betrokken bij bijv. zo-iets als democratie.

    Goed verwoord dus imho, ik ben het eens met wat je zoal schrijft. En de zgn. netwerken (waar KTM nogal eens helder op duidt) spelen hierbij een belangrijke rol, imho.

    Goed dat je je dit afvraagt, imho, zouden (veel) meer mensen (snel;) moeten (gaan) doen, imho. Tot welke conclusies ben je zoal gekomen, mbt hun agendas?

  9. Zeker ook de zogenaamde social networks ! laat iedereen denken dat ze sociaal bezig zijn en ondertussen word de nadruk gelegd op de individu ! Mijn startpagina , Mijn avatar. Er word alleen nog gekeken om zoveel mogelijk van elkaar te verschillen terwijl we ons allemaal moeten richten wat ons allemaal verbind en dat we eigenlijk allemaal hetzelfde dus 1 zijn met elkaar.. Daar zit een toekomst ! samen en niet ieder voor zich. Wie kan ik helpen ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: