Hieronder een grafiek van de ontwikkeling van de Nederlandse inflatie. Beter geformuleerd; hieronder een grafiek van de ontwikkeling van de Nederlandse inflatie, beredeneerd aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS berekend het CPI (ConsumentenPrijsIndex) om de geldontwaarding te meten. Deze index is een mandje met verschillende goederen en diensten. Het zou volgens het CBS een goed beeld moeten geven van de aankopen van een gemiddelde Nederlander. De ontwikkeling van de prijs van dit mandje stijgt de afgelopen jaren gestaag, zoals u dus hieronder in de grafiek kan zien.
Berekening van de inflatie
In de berekening worden voedingsmiddelen, huishoudelijke apparaten, auto’s, energie, woningkosten, overheidsdiensten en natuurlijk de consumptiegebonden belastingen meegenomen. De basis zorgverzekering maakt geen onderdeel uit van de CPI. Een stijging van de basispremie van de zorgverzekering wordt dan ook niet meeberekend als stijging van het inflatiecijfer. Terwijl de kosten voor zorgverzekeringen in 2013 voor de gemiddelde Nederland fors zullen gaan stijgen, gaan we dat niet terug zien in een hoger inflatiepercentage. De aanvullende verzekeringen voor ziektekosten zijn wel opgenomen in de CPI. Je kan jezelf afvragen of je het gevoel hebt dat je nu 2,8% meer kwijt bent aan de spullen die je koopt in vergelijking met een jaar geleden. Is dit zo? Of voelt het alsof de prijzen veel sneller stijgen?
Nederlandse inflatie nu 2,8% (volgens CBS)
De inflatie is in november 2012 licht gedaald naar 2,8%. Volgens de Europese standaarden, de zogenaamde HICP, komt de Nederlandse inflatie in november zelfs uit op 3,2%. In de eurozone daalde de inflatie met 0,3 procentpunt naar 2,2% procent in november. Daardoor is de inflatie in de eurozone nu een vol procentpunt lager dan in Nederland. Het verschil groeide doordat energieprijzen in de rest van de eurozone direct zijn aangepast aan de lagere olieprijzen, terwijl in Nederland energieprijzen vooral in januari en juli worden aangepast.
Inflatie door biflatie
De inflatie in Nederland werd volgens het CBS voornamelijk veroorzaakt door de stijgende prijzen van voedsel, alcoholische dranken, vervoer en tabak. De grootste stijgers op jaarbasis waren autobrandstoffen (+8,8%), vervoersdiensten (+7,7%) fruit (+6,6%), gas (+5,7%) en electricitiet (+4,7%). Laten we het erop houden dat het allemaal in het ‘biflatie-pakketje’ zit. Grondstofgerelateerde zaken en voeding worden duurder.
Werd er dan ook nog iets goedkoper?
Jazeker wel. Op jaarbasis daalde de prijs van voorzieningen voor de woningen (-1,7%), koffie (-1,5%, komt door de goede Braziliaanse oogsten in 2012) en electronica (-0,7%). Daar is dan ook alles mee gezegd, voor al het overige wat u allen consumeert moet u meer betalen.
BTW 19 –> 21%
… maar ik houd het in toom door tegenwoordig niet meer te hard te rijden. Scheelt een hoop poen. Kan ik goud of zilver voor kopen …;-)
Is het niet zo ( heb ik ooit gehoord) dat je door de overheid verstrekte inflatiecijfers en werkeloosheidscijfers moet vermenigvuldigen met de faktor 2,5 .
Dan heb je de reële cijfers!
Het valt mij ook op dat de huren van huurwoningen stijgen, terwijl de prijzen van koopwoningen aan het dalen zijn. Op http://www.woonbond.nl/nieuws/2989 lees ik dat de huren fors stijgen bij nieuwe verhuringen.
Wie kan mij uitleggen waarom de huurprijzen fors stijgen, terwijl de koopwoningen in prijs zakken?
He, dit correspondeert niet met mijn gevoelsinflatie?
Hier staan nog wat feitjes over manipulatie van inflatiecijfers en ander koopkrachtfabeltjes. http://www.1meikomitee.net/
@3 moin
Om iedereen een koopwoning in te duwen. Enneh, om het derivatenongelukje van Vestia te compenseren. Woning corporaties zijn aansprakelijk voor elkaars verliezen.
Ik heb het al eens geschreven maar hier wel erg ontopic:
Rond 1974 een patatje mayo bij de snackbar: precies 1 Gulden. Voor de jongere lezers onder ons: dat is minder dan 50 Eurocent !
#1 dave , doe ik ook al een tijdje.
Waar ik 130 mag ga ik zelfs terug naar 110. Scheelt uiteindelijk weinig tijd maar wel veel verbruik.
Ze kunnen m n rug op daar in Den Haag.
Het is bijzonder interessant om een klein autootje te rijden en die zoveel mogelijk te laten staan en alleen gebruiken als het echt moet. (ervaringsdeskundige)
Volgens de wet van behoud van energie kan het volgens mij niet maar een zwager van mij heeft een soort waterstof generator in zijn auto laten bouwen (< 200 Euro), de ontwikkelde waterstof gaat dan het luchtfilter in. Hij beweert bij hoog en laag dat ie met een volle tank 300 kilometer verder kan rijden. De voorstanders van het systeem beweren dat het toch wel mogelijk is omdat er een betere verbranding zou zijn. Haalde ik vroeger mijn schouders op als ik een snelheidsovertreding had gekregen. Nu zullen ze die mij niet meer geven, want ik let er nu echt op.
@5 Houtskool:
[quote]Om iedereen een koopwoning in te duwen.[/quote]
Wat zit daar achter om huurders zoveel mogelijk in koopwoningen te krijgen?
Begin jaren 90 gebruikt de overheid een andere manier van inflatie berekening. Sindsdien hebben we plotsklaps minder inflatie!! Vraag je dus altijd bij alles af hoe en door wie is dat vastgesteld.
@9
Om de vraag te stuwen. De koopwoningmarkt is belangrijk voor de economie. Ik vermoed dat er ook andere zaken meespelen als ‘eigen verantwoordlijkheid’ en een tekort aan (betaalbare) huurwoningen. Een goed evenwicht tussen huur en koop is best belangrijk.
Was er niet altijd al inflatie?
Wat zeuren jullie eigenlijk?
Het is pas erg als er deflatie is!
😉
Snel,
Ook ik reed mijn hele leven als een idioot. Nu gewoon 110 met mijn bleu motion (14% bijtelling,geen bpm en 1 op 20 en geen wegenbelasting). Ben er net zo snel maar de staat krijgt heel veel minder. Ik zet kostenreductie om in vrije tijd. Heerlijk genieten wetende dat de staat veel minder steelt.
PS
Koen, ik kreeg daarnet de melding dat er geen tekst in was gevoerd en ik kopieerde niet eens vanuit Kladblok ofzo…
Pas na uitloggen en weer inloggen kon ik dit bericht verzenden.
NB Toen wel vanuit Klembord gekopieerd.
Javascript uitzetten deed helemaal niets…
Een formulier behoort altijd te werken, dus ook als javascript uitstaat.
Accessibility oftewel toegankelijkheid is niet het sterkste punt van deze website!
pfff, wat een gezeur over hard rijden.
Wie zegt dat je een auto nodig hebt?
Waar moet je dan zo nodig naartoe?
Het kapitalistische systeem wil dat je maximaal produceert en consumeert. Dus hou daar nou mee op.
Koop nou alleen dat wat je echt nodig hebt.
Daar mag best af en toe een pleziertje tussen zitten.
De nieuwe rijken hebben vrije tijd en zijn gezond.
Denk daar maar over na.
Als je de auto nodig hebt vanwege je werk dan zoek je maar ander werk of verhuis je gewoon.
Geen excuses, zoals Rutte zegt gewoon doen!
Nogmaals, die baan levert misschien extra op maar dat lever je in voor zo’n kut ijzeren paard… en je houdt ook nog eens gene vrije tijd meer over.
Dan maar minder verdienen en hé, door de fiets te pakken sportschool niet meer nodig, je gezondheid wordt beter, je krijgt meer vrije tijd.
Dus stap uit de mentale black box en verruim je horizon.
“De inflatie in Nederland werd volgens het CBS voornamelijk veroorzaakt door de stijgende prijzen van voedsel, alcoholische dranken, vervoer en tabak.”
Is het niet zo dat de stijgende voedselprijzen etc. een gevolg van inflatie is, en niet de oorzaak. Dit wordt (volgens mij) bewust door elkaar gehaald.
@15 moerstaal,
Juist ja ik heb werk op fiets afstand 21km retour en fiets al 8 jaar
het hele jaar rond.ook vandaag met sneeuw, nu een jaar met trapondersteuning,heerlijk geen stress en gezeik onderweg lekker fietsen.En nog goed voor de gezondheid.
Wanneer je beschikking hebt over de geld-drukpers als private persoon is inflatie simpelweg het onvermijdelijke gevolg.
Dat lijkt mij logisch.
Eigenlijk is het zo dat sinds het loslaten van de goudstandaard
de centrale banken er voor gezorgd hebben dat ze goud hebben vervangen door waardeloos papier.
Dat is de droom van elke alchemist…papier in goud omzetten..
En daarom laten wij ons allemaal uitbetalen , voor onze arbeid, in waardeloze , eindeloos bij te drukken papiertjes. Of muntjes.
Of digitale getalletjes.
Its all in the mind.
En wanneer je dat alles legaal kan creeren, als prive persoon, want centrale banken zijn in privebezit….dan heb je alle mensen als slaaf.
@6 R …..In de hemel is geen mayonaise maar jij krijgt hier op aarde wel de malaise.
@12: Dus jij vind het vervelend als je geld meer waard wordt? Je hebt zeker veel schulden of niet? Dan is deflatie inderdaad een probleem, we gaan het ook niet krijgen, want alles is schulden wat de klok slaat. Betekent niet dat deflatie slecht is, Als we een behouden deflatie hebben, stijgt de koopkracht immers.