De ontwikkeling van de Nederlandse inflatie

21

Hieronder een grafiek van de ontwikkeling van de Nederlandse inflatie. Beter geformuleerd; hieronder een grafiek van de ontwikkeling van de Nederlandse inflatie, beredeneerd aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS berekend het CPI (ConsumentenPrijsIndex) om de geldontwaarding te meten. Deze index is een mandje met verschillende goederen en diensten. Het zou volgens het CBS een goed beeld moeten geven van de aankopen van een gemiddelde Nederlander. De ontwikkeling van de prijs van dit mandje stijgt de afgelopen jaren gestaag, zoals u dus hieronder in de grafiek kan zien.

inflatie ontwikkeling nederland

Berekening van de inflatie

In de berekening worden voedingsmiddelen, huishoudelijke apparaten, auto’s, energie, woningkosten, overheidsdiensten en natuurlijk de consumptiegebonden belastingen meegenomen. De basis zorgverzekering maakt geen onderdeel uit van de CPI. Een stijging van de basispremie van de zorgverzekering wordt dan ook niet meeberekend als stijging van het inflatiecijfer. Terwijl de kosten voor zorgverzekeringen in 2013 voor de gemiddelde Nederland fors zullen gaan stijgen, gaan we dat niet terug zien in een hoger inflatiepercentage. De aanvullende verzekeringen voor ziektekosten zijn wel opgenomen in de CPI. Je kan jezelf afvragen of je het gevoel hebt dat je nu 2,8% meer kwijt bent aan de spullen die je koopt in vergelijking met een jaar geleden. Is dit zo? Of voelt het alsof de prijzen veel sneller stijgen?

Nederlandse inflatie nu 2,8% (volgens CBS)

De inflatie is in november 2012 licht gedaald naar 2,8%. Volgens de Europese standaarden, de zogenaamde HICP, komt de Nederlandse inflatie in november zelfs uit op 3,2%. In de eurozone daalde de inflatie met 0,3 procentpunt naar 2,2% procent in november. Daardoor is de inflatie in de eurozone nu een vol procentpunt lager dan in Nederland. Het verschil groeide doordat energieprijzen in de rest van de eurozone direct zijn aangepast aan de lagere olieprijzen, terwijl in Nederland energieprijzen vooral in januari en juli worden aangepast.

Inflatie door biflatie

De inflatie in Nederland werd volgens het CBS voornamelijk veroorzaakt door de stijgende prijzen van voedsel, alcoholische dranken, vervoer en tabak. De grootste stijgers op jaarbasis waren autobrandstoffen (+8,8%), vervoersdiensten (+7,7%) fruit (+6,6%), gas (+5,7%) en electricitiet (+4,7%). Laten we het erop houden dat het allemaal in het ‘biflatie-pakketje’ zit. Grondstofgerelateerde zaken en voeding worden duurder.

Werd er dan ook nog iets goedkoper?

Jazeker wel. Op jaarbasis daalde de prijs van voorzieningen voor de woningen (-1,7%), koffie (-1,5%, komt door de goede Braziliaanse oogsten in 2012) en electronica (-0,7%). Daar is dan ook alles mee gezegd, voor al het overige wat u allen consumeert moet u meer betalen.