Ondanks dat het Ajax in de afgelopen jaren niet is gelukt om landskampioen te worden, staat het aandeel Ajax op de Amsterdamse beurs op het hoogste punt ooit. Door de recente ontwikkelingen rondom de transfer van Frenkie de Jong is de koers van het aandeel Ajax gestegen naar €15,55. Dit is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2 jaar geleden.

ajax aandeel
Aandeelhouders Ajax boeren goed

Astronomische bedragen

Het normaal gesproken vrij saaie aandeel Ajax is momenteel erg gewild bij beleggers. Dit komt ten eerste door het overwinteren in de Champions League. Ten tweede wordt de koers gestuwd door de aanhoudende geruchten over transfers die deze zomer mogelijk zullen plaatsvinden. De kans is groot dat naast Frenkie de Jong ook Ziyech, De Ligt en Neres in de zomer zullen verkassen naar een ander club. Zoals het er nu naar uitziet gaat Barcelona aan het langste eind trekken omtrent Frenkie de Jong. De Catalaanse club zal zo’n €90 miljoen overmaken aan Ajax voor de speler. Eerder leek het erop alsof de Jong naar PSG zou gaan vertrekken voor €75 miljoen. Astronomische bedragen, die bij een eventuele nieuwe economische crisis of recessie zomaar fors kunnen gaan dalen, zoals ook na de afgelopen kredietcrisis gebeurde.

Er stromen honderden miljoenen binnen

Recent werd er door een Chinese club ruim 43 miljoen euro geboden op Neres. Ajax moest zelf zo’n 12 miljoen euro betalen aan de voetbalclub Sao Paulo voor de Braziliaanse dribbelaar. Overmars heeft overigens al laten weten niet op het bod in te zullen gaan. Ook Matthijs De Ligt staat nadrukkelijk in de belangstelling van veel Europese topclubs. Naar verluidt zal de vraagprijs tussen 50 tot 70 miljoen euro bedragen voor de jonge aanvoerder. Hakim Ziyech zal waarschijnlijk tevens voor vele tientallen miljoenen verkocht worden. Ook in de keeper Onana is veel interesse en hij zal naar verwachting tussen de 15 en 25 miljoen opleveren (Ajax nam de keeper over voor €150.000,-). Wöber werd in januari 2019 reeds verkocht voor €10,5 miljoen aan Sevilla.

Ajax meer dan €280 miljoen waard op de beurs

Het voetbalbedrijf Ajax is sinds 1998 als naamloze vennootschap (NV) genoteerd aan de Euronext in Amsterdam. Het is in Nederland tevens de enige Nederlandse voetbalclub met een beursnotering. Onder andere Delta Loyd is grootaandeelhouder met zo’n 10% van de aandelen in bezit. De huidige marktkapitalisatie van Ajax komt met de huidige beurskoers inmiddels boven de €280 miljoen uit.

Winst afgelopen boekjaar slecht 1,2 miljoen

Ajax heeft over boekjaar 2017-2018 een nettowinst van € 1,2 miljoen gerealiseerd. De netto omzet was slechts 92 miljoen, door het missen van inkomsten uit Europese toernooien. Dit boekjaar zullen de omzetcijfers er heel anders gaan uitzien. Helemaal als de club in Europa van Real Madrid wint en een ronde verder komt in de Champions League. Op 13 februari en 5 maart staan de wedstrijden op de agenda.

Resultaat per jaar sinds beursgang: 1,6%

Het eigen vermogen van Ajax bedraagt 158,9 miljoen. Dat is 58,4% procent van het balanstotaal. Bijna 22 jaar geleden ging Ajax naar de beurs voor 25 gulden per aandeel. In dat opzicht komt de stijging naar omgerekend 34 gulden (de huidige koerst van €15,55) neer op zo’n 1,6% per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: