Aangepast regeerakkoord: wat u moet weten

Het kersverse kabinet Rutte 2 heeft het regeerakkoord al weer aangepast. Het vertrouwen heeft binnen no time een fikse deuk opgelopen, zoals Samsom van de PvdA zelf al heeft toegegeven. Rutte ging door het stof en bood zijn verontschuldigingen aan. Een goed begin is het halve werk, zo luidt het spreekwoord, het worden dus waarschijnlijk zeer moeilijke jaren, want deze start ging alle behalve vlot en soepel.

nieuwe regeerakkoord

Opeens was alles anders

Rutte en Samsom werden het er over eens dat verschillende maatregelen die in het eerste regeerakkoord stonden niet worden doorgevoerd, onder andere; de afschaffing van de zorgtoeslag (het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies) en het verlagen van de 2e en 3e belastingschijf. Er komt dus geen inkomensafhankelijke zorgpremie meer en de inkomensverschillen worden verkleind via de belastingen. Minder nivellering dus

Verschillen worden kleiner

De arbeidskorting en de heffingskorting gaan omhoog voor lagere inkomens en worden afgebouwd voor hogere inkomens. Tevens zal de algemene heffingskorting worden afgebouwd met 3% voor iedereen die tussen €20.935,- euro en €62.941,- gaat verdienen. De arbeidskorting voor de hoogste inkomens (€110.000) wordt afgebouwd tot nul. In het nieuwe regeerakkoord zullen de lage inkomens er meer op vooruit gaan dan hoge inkomens.

Onduidelijkheid over de koopkracht

Over de koopkracht durven de politici nog niets concreet te zeggen. Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD zegt tegen de NOS: “Er staan in het aangepaste regeerakkoord zoveel maatregelen dat het niet mogelijk is voor ieder huishouden de koopkracht uit te rekenen.” Volgens het CPB zullen degenen die meer dan €65.800,- per jaar verdienen er minder op achteruit dan aanvankelijk. Voor de nieuwe economische beleidsanalyse van het CPB kunt u hier klikken.

16 reacties

 1. @1: Ik denk dat ze zich wel hadden vergist in de hoeveelheid weerstand. De combinatie van pvda en vvd ligt op zich al ver van elkaar vandaan. Ik kijk er niet raar van op, als er in 2013 nog wel de nodige aanpassingen worden doorgevoerd en dan willen ze het liefst dat zo weinig mogelijk mensen dat weten. Inhoudelijk is het voor een leek toch al niet meer te begrijpen. 1 ding is zeker, we gaan er allemaal op achteruit, op welke manier dan ook

 2. Nederlanders laten zich liever de voedselbank en de bijstand in drukken, dan dat ze de rekening leggen bij de werkelijke schuldigen van de (zogenaamde) kredietcrisis.

  Wat is er vanavond op TV ?

  Gaap….

 3. Tja, zo ken ik een kennis/oude schoolvriend van mijn zus, zit redelijk hoog in de boom bij een groot verzekeringen/pensioen maatschappij en die kennis heeft veel invloed op het bedrijf. Mijn zus (nog) werkend bij een andere verzekering/pensioen maatschappij en moet mogelijk vrezen voor haar baan. Zo zegt hij, in een vrienden gezelschap en dus o.a. in het gezelschap van mijn zus. “Tja, het gaat niet zo goed met die pensioenen heh ? “Misschien dat er maar een paar mensen uitgetrapt moeten worden.” En (ik ken hem) dan zegt hij dat met een zodanige smoelwerk dat het gezelschap wel moet weten dat hij een zodanige hoge positie bekleed, dat hij daar over kan beslissen. Maar hij is op dat moment te stom om er niet aan te denken dat mijn zus iets dergelijks zelf mogelijk boven het hoofd hangt.

  Ik mag deze man niet zo. Onze voornamen lijken heel erg op elkaar, gelukkig begint die van mij met een “R”

 4. @Madman
  Ja ! U heeft de hoofdprijs gewonnen 😉 Bij de kringloop staat nog een oude C64. Wel zelf betalen, maar hij wordt voor u gereserveerd. 😉

  @Koen
  Uitermate irritant dat deze video automatisch start.

 5. @Madman
  Rob Hubbard ! Whoeoeoehaaaa. ! Ha ha ha !!!
  (Ehhh… maar niet heus)

  @6 R (mezelf)
  Gunstig bijkomend voordeel van het automatisch starten, is dat je na elke klik of ‘refresh’ Mark Rutte hoort zeggen dat ie een fout heeft gemaakt. Maar ja, daarna wil je hem toch gelijk de mond weer snoeren… Toch ?

  Dat dan weer wel… …natuurlijk.

 6. Door het nieuwe regeerakkoord zal 15 procent van de mensen de komende jaren 5 procent of meer op achteruitgaat. Eigenlijk iedereen die een goede baan heeft zal het gaan voelen, want in nederland zijn we eigenlijk erg rijk. We zijn ook gewend geraakt aan de rijkdom, gewend geraakt aan de schulden, want dat is natuurlijk waarom we die ‘rijkdom’ hebben. Het zal voor veel mensen moeilijk worden om hun gewoontes aan te passen, dat zal wel moeten gebeuren, want als er mee geld opgaat aan belastingen, dan blijft er minder over voor de vakantie en nieuwe kleren.

 7. @12 lollig he, maar pas maar op… toeval bestaat niet!.. ik las het in de happinezz :)))

  En de moderne spiritualiteit , jongen….
  Daar moet je rekening mee houden want dat kan je leven helemaal beter maken….

  Hey R , heb je de film : What about Bob wel eens gezien?

  Moet je echt eens kijken anders , super grappig….

  Hier heb je m..

  http://www.youtube.com/watch?v=oqB6ZWNcznY

  Hij is niet ondertiteld maar ik denk wel dat een programmer als jij engels beheerst…

 8. @Madman
  Ik ben nu een uur ver in de film. Ik denk dat als je een ontopic vergelijking maakt met de film en het regeerakkoord in dit artikel:

  “Hoe kom ik af van het geen, waar ik niet voor gekozen heb ?”

  De psychiater krijgt ‘Bob’ immers aangesmeerd van een collega psychiater 😉

 9. Zal dit kabinet opgewassen zijn wanneer Griekenland, Spanje en Portugal failliet gaan en in hun val de banken meesleuren?

  Volgens mij leiden RuttSom ons naar de Nieuwe Wereld Orde, geen wonder dat Mark Rutte met Alexander Pechtold naar de Bilderberger-conferentie is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: