Waar de DSB Bank ten onder ging aan een massale bankrun, zou bij het in financieel slecht weer verkerende Afab een tussenpersoonrun kunnen leiden tot de ondergang. Dat stellen verscheidene assurantiekantoren die zaken doen met het Amersfoortse bedrijf van miljonair Maasbert Schouten.

Vanwege liquiditeitsproblemen bedenken financieel adviseurs zich in het vervolg wel twee keer voordat zij nog verzekeringen onderbrengen bij een van de grootste kredietverleners van ons land. Volgens een groot assurantiekantoor, dat vanwege contractueel vastgelegde geheimhoudingsplicht anoniem wenst te blijven, verkeert Afab al zeker een jaar in financiele problemen. „Er is sprake van slecht betalingsverkeer, de provisiebetalingen zijn al meerdere keren uitgesteld en ook vinden er terugboekingen plaats. Tussenpersonen zijn afhankelijk van die inkomstenbronnen. Als je dan moet kiezen tussen een solvabele partij of Afab, dan is de keuze snel gemaakt”, aldus een intermediair.

Ook een franchisenemer van Afab stelt dat er langere tijd veel onrust is bij assurantiekantoren die zaken doen met Afab. ‘Nu dat het bedrijf openlijk heeft uitgesproken met banken in onderhandeling te zijn over een regeling, is die ongerustheid alleen maar groter geworden. Er valt de komende tijd een ware tussenpersoonrun te verwachten, die wel eens tot de ondergang kan leiden. Afab is afhankelijk van die tussenpersonen en als die er geen vertrouwen meer in hebben, kan het bedrijf de toekomst wel vergeten.’

Gisteren werd bekend dat de sponsor van Vitesse aan tafel zit met zes Nederlandse banken om het bedrijf weer gezond te krijgen. Hiermee moet een debâcle zoals bij DSB worden voorkomen. Volgens gedelegeerd commissaris van Afab, Martin Dupon, is er geen sprake van enige achterstand van betalingen richting tussenpersonen. De verwachting is dat de partijen eind volgende week tot een akkoord komen over een regeling voor de aflossing van een schuld van €180 tot €190 miljoen.

Afab dreef jarenlang op de torenhoge provisies op de verzekeringsproducten die het verkocht. Veel van die provisies zijn sinds dit jaar echter verboden, waardoor een groot deel van de inkomstenstroom is weggevallen. In navolging van Afab kondigde overigens SNS Reaal aan de eigen producten, zoals de zogenoemde koopsompolissen, onder de loep te nemen. „Als daartoe aanleiding is, passen we het kosten- en provisieniveau aan”, stelde een woordvoerder van de bankverzekeraar. SNS doet dat ’mede met het oog op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen’.

Via: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: