AFM waarschuwt voor illegaal lenen

1

AFM | De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten niet in zee te gaan met de illegale kredietaanbieder Emporium Financial, tevens gebruikmakend van de namen Emporium Capital, Emporium Financieringen, Magnum Financial en Mango Krediet. Deze partijen bieden krediet aan zonder de verplichte vergunning van de AFM. Bovendien vragen deze aanbieders consumenten geld te betalen, nog voordat de lening is verstrekt. Het is onverstandig om daarop in te gaan. De AFM adviseert consumenten altijd goed onderzoek te doen naar een aanbieder, voordat ze een lening afsluiten.

De AFM heeft diverse signalen van consumenten ontvangen over deze illegale kredietaanbieders. Emporium Financial heeft via het e-mailadres emporium@cyberservices.com in ieder geval één consument een kredietovereenkomst toegestuurd. Mango Krediet en Magnum Financial hebben consumenten een brochure gemaild. Bij het aanbieden van het krediet gebruiken de illegale kredietaanbieders het faxnummer 087-7846477, een e-mailaccount bij cyberservices.com en verschillende namen van contactpersonen (Vicky van Eck en Pattjaree Pritjakoon). De aanbieders overtreden de Wet op het financieel toezicht. Zij hebben geen vergunning en maken geen gebruik van de vrijstelling.

Emporium Financial, Emporium Capital, Emporium Financieringen, Magnum Financial en Mango Krediet vragen consumenten vooraf geld te betalen voor het krediet, onder het mom van een verzekeringspremie. Het is onverstandig om een premie te betalen, voordat de lening daadwerkelijk is ontvangen. Consumenten lopen dan het risico hun geld kwijt te raken.