Afscheid nemen, inflatie en deflatie

28

De voorjaarskriebels hebben bezit van mij genomen. Draaiende en flitsende energieën doorklieven de ether. Het is leven dat geleefd wil worden. Het nieuwe worden als een vlinder heeft in zich dat het oude, de rups,  achter moet blijven. Als schrijver en mens bevind ik mij in een levensfase waarin meer dan duidelijk is geworden dat je niets kunt bezitten. Het gaat allemaal om tijdelijke bruikleen, zelfs het aardse leven.

inflatie deflatie

Interne verhuizing

Op dit moment zit ik in een enorme interne verhuizing. Dozen vol apparatuur, ontelbare boeken, meubels uit de tijd toen ik nog een eigen bedrijf had. Resten van diverse van mijn hobby’s, micro- en mini elektronica, computers, cnc. Ouder worden. De ogen kunnen het kleine niet meer zien. Afscheid nemen, nostalgie, loslaten, opzij leggen, en even later toch weer terug pakken van dat wat eens toch zo waardevol was. Loslaten blijkt moeilijk te zijn. Zoveel goede dingen. Op marktplaats zetten helpt ook niet meer. De belangstelling lijkt drastisch te zijn teruggelopen. Mensen stappen maar niet meer zo in de auto om te komen kijken. Ook of vooral hier blijkt nog weer eens dat de economische processen overal en sluipend hun gang gaan. Inflatie en deflatie elk met zijn eigen gevolgen.

Min zesenveertig duizend

Tussen 2010 en 2013 is volgens de gemeente de WOZ-waarde van mijn woning met 46.000 euro teruggelopen. In procenten hebben we het dan over zo’n twintig procent van de toenmalige aankoopprijs in 2006/2007. Als er sprake was geweest van een dikke hypotheek dan zou het begrip onder water staan zich hebben aangemeld. Blup blup. Voor mij is de waardevermindering  inflatie, voor een eventuele koper deflatie. Kop of munt het is maar net hoe je het bekijkt.

Korting over korting, 20%, nee 30% voor wie slim is

Nu al het oude wordt opgeruimd moet er in bescheiden mate, je hebt als je ouder wordt steeds minder nodig, vervanging komen. Meubelzaken en bouwmarkten die meubelpakketten verkopen werven met korting over korting. Ze doen er alles voor om maar aan het draaien te blijven. Om er het maximale uit te halen moet je wel goed wakker zijn. “Deze korting is slecht geldig voor één artikel en de kortingsbon kan slecht één keer gebruikt worden. Als je dus niet één maar twee, drie of meer wil met korting, dan moet je zorgen voor meerdere folders, maar één artikel per keer afrekenen en dus meerdere keren in de rij staan. 30% van elke honderd euro is toch maar mooi 30 Euro en dus niet niets.

Wordt alles weer beter?

Door de enorme opruimactie heb ik de afgelopen weken het nieuws niet echt gevolgd. Heerlijk rustig wat dat betreft. Tijdens het uitpuffen kwam er nog wel even een Duitse documentaire over Die Energiewende voorbij. Weg met de atoomstroom. Alleen nog zon, bloempjes en bijtjes? Niets blijkt minder waar. Maar liefst achttien nieuwe kolencentrales zijn in aanbouw of in planning. De bruinkool, goedkoop en zuur,  is niet aan te slepen. De mensen die om de centrales heen wonen hebben of krijgen te maken met collatteral damage, zure regen, vergiftigde lucht. Van noord naar zuid moet er een nieuwe hoogspanningslijn worden aangelegd.  Uit zon en wind is er op bepaalde tijden een enorm aanbod aan stroom. Die soms verkocht wordt voor negatieve prijzen. Negatief? Ja de verkoper betaalt aan de koper een bepaalde vergoeding voor het afnemen. De omgekeerde wereld. De Duitse huishoudens betalen echter meer dan ooit voor hun energie en zijn daarmee een voorbeeld voor wat ons in Nederland ook staat te wachten.

Belangenmaatschappij

Mijn mening is dat we er nog steeds niet goed voorstaan. Waar vroeger de adel het voor het zeggen had zijn het nu de stakeholders, belanghebbers. Grote conglomeraten van bedrijven, lobbyisten en politici in een innig verband. Alles is draaibaar en maakbaar. Niet voor het algemeen belang maar voor het particolare.

Zo, het schilderen wacht. Tijd om dit stukje te beëindigen. Op naar hopelijk nog een stukje bruikleen, van dit, mijn, aardse leven. Nooit te oud om te leren, probeer ik de komende weken deze twee regels van Lao Tzu toe te passen en in herinnering te houden.

Als je verlangens groot zijn, ben je op weg naar buitensporigheid.

Als je veel dingen opbergt, ben je op weg om veel te verliezen.

Ben