Afscheid nemen, inflatie en deflatie

De voorjaarskriebels hebben bezit van mij genomen. Draaiende en flitsende energieën doorklieven de ether. Het is leven dat geleefd wil worden. Het nieuwe worden als een vlinder heeft in zich dat het oude, de rups,  achter moet blijven. Als schrijver en mens bevind ik mij in een levensfase waarin meer dan duidelijk is geworden dat je niets kunt bezitten. Het gaat allemaal om tijdelijke bruikleen, zelfs het aardse leven.

inflatie deflatie

Interne verhuizing

Op dit moment zit ik in een enorme interne verhuizing. Dozen vol apparatuur, ontelbare boeken, meubels uit de tijd toen ik nog een eigen bedrijf had. Resten van diverse van mijn hobby’s, micro- en mini elektronica, computers, cnc. Ouder worden. De ogen kunnen het kleine niet meer zien. Afscheid nemen, nostalgie, loslaten, opzij leggen, en even later toch weer terug pakken van dat wat eens toch zo waardevol was. Loslaten blijkt moeilijk te zijn. Zoveel goede dingen. Op marktplaats zetten helpt ook niet meer. De belangstelling lijkt drastisch te zijn teruggelopen. Mensen stappen maar niet meer zo in de auto om te komen kijken. Ook of vooral hier blijkt nog weer eens dat de economische processen overal en sluipend hun gang gaan. Inflatie en deflatie elk met zijn eigen gevolgen.

Min zesenveertig duizend

Tussen 2010 en 2013 is volgens de gemeente de WOZ-waarde van mijn woning met 46.000 euro teruggelopen. In procenten hebben we het dan over zo’n twintig procent van de toenmalige aankoopprijs in 2006/2007. Als er sprake was geweest van een dikke hypotheek dan zou het begrip onder water staan zich hebben aangemeld. Blup blup. Voor mij is de waardevermindering  inflatie, voor een eventuele koper deflatie. Kop of munt het is maar net hoe je het bekijkt.

Korting over korting, 20%, nee 30% voor wie slim is

Nu al het oude wordt opgeruimd moet er in bescheiden mate, je hebt als je ouder wordt steeds minder nodig, vervanging komen. Meubelzaken en bouwmarkten die meubelpakketten verkopen werven met korting over korting. Ze doen er alles voor om maar aan het draaien te blijven. Om er het maximale uit te halen moet je wel goed wakker zijn. “Deze korting is slecht geldig voor één artikel en de kortingsbon kan slecht één keer gebruikt worden. Als je dus niet één maar twee, drie of meer wil met korting, dan moet je zorgen voor meerdere folders, maar één artikel per keer afrekenen en dus meerdere keren in de rij staan. 30% van elke honderd euro is toch maar mooi 30 Euro en dus niet niets.

Wordt alles weer beter?

Door de enorme opruimactie heb ik de afgelopen weken het nieuws niet echt gevolgd. Heerlijk rustig wat dat betreft. Tijdens het uitpuffen kwam er nog wel even een Duitse documentaire over Die Energiewende voorbij. Weg met de atoomstroom. Alleen nog zon, bloempjes en bijtjes? Niets blijkt minder waar. Maar liefst achttien nieuwe kolencentrales zijn in aanbouw of in planning. De bruinkool, goedkoop en zuur,  is niet aan te slepen. De mensen die om de centrales heen wonen hebben of krijgen te maken met collatteral damage, zure regen, vergiftigde lucht. Van noord naar zuid moet er een nieuwe hoogspanningslijn worden aangelegd.  Uit zon en wind is er op bepaalde tijden een enorm aanbod aan stroom. Die soms verkocht wordt voor negatieve prijzen. Negatief? Ja de verkoper betaalt aan de koper een bepaalde vergoeding voor het afnemen. De omgekeerde wereld. De Duitse huishoudens betalen echter meer dan ooit voor hun energie en zijn daarmee een voorbeeld voor wat ons in Nederland ook staat te wachten.

Belangenmaatschappij

Mijn mening is dat we er nog steeds niet goed voorstaan. Waar vroeger de adel het voor het zeggen had zijn het nu de stakeholders, belanghebbers. Grote conglomeraten van bedrijven, lobbyisten en politici in een innig verband. Alles is draaibaar en maakbaar. Niet voor het algemeen belang maar voor het particolare.

Zo, het schilderen wacht. Tijd om dit stukje te beëindigen. Op naar hopelijk nog een stukje bruikleen, van dit, mijn, aardse leven. Nooit te oud om te leren, probeer ik de komende weken deze twee regels van Lao Tzu toe te passen en in herinnering te houden.

Als je verlangens groot zijn, ben je op weg naar buitensporigheid.

Als je veel dingen opbergt, ben je op weg om veel te verliezen.

Ben

28 reacties

 1. Een mooie uitdrukking: Nooit te oud om te leren. Laatst hoorde ik hem door iemand aanvullen: Dan had je er maar eerder mee moeten beginnen.
  Niet slecht dacht ik zo.

 2. Steengoede site!!!
  Volg het elke dag al voor een lange tijd.
  Hoop wel dat je nog doorgaat.

  En die twee laatste zinnen zijn oh zo waar, zagen meer mensen dat maar in.

  En Yoep, ben het ook aan het volgen momenteel, de hitte neemt toe daar, hoop dat het niet uit de hand loopt.

 3. @Yoep

  Inderdaad, de Rambo films zijn een lachertje vergeleken met wat de mensen in Oekraine en mogelijk ook ons te wachten staat. De grote vraag is hoe er op de financiële markten zal worden gereageerd met een conflict/oorlog aan de rand van Europa.

  1. Het idee om jezelf te kunnen redden in bizarre omstandigheden , belachelijk?

   Het grote sasboek is wat je kan doen overleven.

   Nederlanders zijn zulke zeikerds vertrouwend op mark rutte de ultieme korpsbal in dienst van europa dat de klap van instorting ze in 1 klap weg zal vagen.

   Echt idd rambo is een voorbeeld voor wat er komt, ik heb m gister gekeken… mensen in nl zijn zoooo vreselijk verwend en afhankelijk…

 4. Ben toch nog een vraag over je titel van het stuk. Overweeg je echt om te stoppen of heb ik dit helemaal verkeerd begrepen.

  1. Misschien is het besef doorgedrongen aan Ben dat je niemand kunt veranderen.. tenzij zelf gewild door de persoon..

   Zou je misschien even over kunnen nadenken , Dick….

   1. Is al eerder geopperd Dicks en wat mij betreft een waarheid als een koe.
    En je maakt in je eigen leven nou eenmaal meerdere fases door, waarvan soms de scheidslijnen wel erg op de proef gesteld worden. En de Fransen hebben daar een mooie uitdrukking voor: Partir c’est mourir un peu.

  2. Dick ik denk dat het woordje afscheid je in de luren heeft gelegd. Ik wil nog wel even door. Dit afscheid heeft te maken met het achter mij laten van meer dan veertig jaar leven. Werk, hobby’s, boeken etc. Wie niet op tijd schoon schip durft te maken wordt op het eind bedolven onder de last van wat ooit was.Je kunt geen vlinder worden zonder afscheid te nemen van de rups. Aan veel van het oude hebben we ons echter toch gehecht, je identiteit is er mee opgebouwd.Hopelijk mag ik nog een hele tijd iets van mijn gedachten en gevoelens delen met de lezers. Nu de ergste crisis voorbij lijkt vervallen velen weer in het oude. Structureel gezien zijn we echter geen stap vooruit gekomen. Het is of wordt weer lente. Een opnieuw geboren worden. Heerlijk.

   1. Mooi antwoord, Ben. Ik heb in mijn leven meerdere keren opnieuw moeten beginnen en daarvan kan ik achteraf zeggen dat het iedere keer een soort van wedergeboorte was. Wat het mij wel gebracht heeft is dat ik bepaalde structuren ben gaan zien. En ook het geluk heb gehad me, dankzij mijn verleden, daarin verder te kunnen verdiepen. En vooral ook dankzij mijn wederhelft.

    1. Ergste van de crisis voorbij lijkt?

     Ben je serieus? Het ergste moet nog komen, en dat zal meer zijn dan je je kunt voorstellen…echt, ik kan niet geloven dat je dat kunt denken.

     1. Ja, ik vind het een mooi antwoord. Moet ik het daarom met alles eens zijn? Vrij domme reactie Robinson. Blijkbaar heb je nog nooit iets van mij gelezen. Zou ik eerst maar eens doen, voordat je zo’n domme opmerking maakt.

   2. @Ben

    Ik begrijp precies wat je bedoelt Ben. Toen ik mijn huurwoning noodgedwongen moest opzeggen heb ik waanzinnig veel dingen weggegooid en op marktplaats gezet. Heel veel dingen wat leuk is maar waar je ook eigenlijk niets aan hebt. Heel veel dingen die nog goed zijn maar weg moeten. Zo heb ik mijn -voor mijzelf bijna niet voor mogelijk te houden- Turbo Pascal boeken (programmeertaal onder MS Dos) weggedaan. De tijd was leuk maar anno 2014 heb je daar helemaal niets meer aan. Ik heb met tranen in mijn ogen mijn 5 jaar oude, nog zeer goede, tapijt a 1850 Euro van het beton lopen sjorren. Pijn in het hart, pijn in mijn rug.
    Ik had toen nog op internet gekeken voor hoeveel mijn huurwoning aan werd geboden voor de nieuwe huurder. Dik 100 Euro minder dan ik moest betalen. Niet dat dat iets voor mij zou hebben uitgehaald maar toch.

 5. Inflatie, deflatie ach…termen die zoals alle andere dingen in de wereld gemanipuleerd zijn ter groter goed van diegene die iets wil vertellen. Persoonlijk heb ik een tijdje geleden als hobby weliswaar een 30 tal basisproducten opgezocht en wat hiervan de prijs was in 1970….en wat de huidige prijs is. Basisproducten als water, melk, brood, gas, elektra, diesel, benzine, aardappelen etc…. Wat mij betreft is inflatie iets over een langere tijd en jaarlijkse cijfers vertellen wel iets maar zijn ondergeschikt aan de trend. Terugkomend op mijn basiskorf was de gemiddelde inflatie 4,7% op jaarbasis over een periode van 44 jaar dus. Daartegenover zijn de salarissen (bruto) slechts 3,1% gemiddeld gestegen. MAW is er een verschil van bijna 1,6% op jaarbasis…elk jaar weer. Dit wil zeggen dat qua koopkracht we bijna het dubbele moeten betalen dan 44 jaar geleden. Tel hierbij dat de belastingdruk in 1970 aanmerkelijk lager was dan momenteel en dan hebben we een verklaring voor het gevoel dat velen onder ons kennen op het einde van de maand…

  1. Sinds 1970 is de welvaart zó “gestegen” dat je verplicht bent met zijn tweeën te werken.
   Het is te hopen dat het gezond verstand gaat zegevieren en kinderarbeid ons bespaard blijft.

   1. @Spiegel

    Ja, die eerste zin is ook een goeie.
    Mijn vader was een hele goeie vent, maar nog wel een van de oude garde.
    Mijn moeder MOCHT niet eens werken. Stel je eens voor dat de buren dachten dat hij niet genoeg zou verdienen ! Vader, moeder en 3 kinderen. Allemaal op 1 salaris en wij hadden nooit geld tekort. En hij had een heel normaal baantje.

    1. @R

     Al mijn ooms hadden een gemiddeld inkomen, een eigen huis en 2 tot 5 kinderen. Waren allemaal alleenverdiener en hadden geen schulden. Moet je vandaag de dag eens om komen.
     We zijn er – dankzij onze politieke “vrienden” – op wat hebbedingetjes, gadgets en kraaltjes na enorm op “vooruit” gegaan.

  2. @Hoogie

   Ik weet niet wat het zegt, wat ik nu ga schrijven maar 1 ding weet ik wel.

   Rond 1973 betaalde ik 85 Guldencent voor een zak patat bij de snackbar. 1 Gulden met mayonaise. Laatst ben ik speciaal en alleen om de prijs te kunnen controleren, bij een FeBo naar binnen gestapt. Je betaalt nu 2,60 Euro voor een frietje met. Dat is bijna 6 Gulden.

   1. De elite zal zeggen dat de welvaart is gestegen. Een auto is veiliger en heeft meer opties, je hebt nu meer multimedia om je heen en ander vermaeck. Kortom je hebt meer spelen en meer soorten brood, meer bezittingen, meer te doen… Maar je bent minder vrij en minder mens en je gebruikt meer natuurlijke hulpbronnen… Maar wacht, het kapitalistische systeem kijkt alleen naar geld en daarvan hebben wij zelfs ondanks 6 jaar crisis meer dan ooit. De meeste van jullie staan gewoon aan de verkeerde kant van de scheidslijn.

    plebs… :-p

 6. Te lezen op Biflatie bij nieuws : http://biflatie.nl/nieuws/

  Michael Parentie schrijft:
  Ongeveer tachtig procent van alle mensen verdienen minder dan 10 dollar per dag (7 euro).
  Nog slechts ca. 19,8% van de wereldbevolking te gaan, voordat de buit binnen is.

 7. Bedankt voor het artikel Ben.
  Je optimisme is altijd aanstekelijk, ik begrijp dat jij je schaapjes nog redelijk op het droge hebt.
  Ik weet dat veel landgenoten dat niet hebben ter verduidelijking ruim 60% van de Nederlandse hypotheken staan onder water.
  De nederlandse prive schuldenlast is zo ongeveer de hoogste van de gehele wereld.
  Europa is bankroet en leef op geleende tijd en Duitsland, de Duitse productie en krediet waardigheid is het enigste dat Europa nog wat meer tijd (op KREDIET) koopt om deze charade nog zoveel mogelijk maanden voor ons uit te schoppen totdat het kaartenhuis volledig instort.
  Als er niet per direct structurele en extreme maatregelen worden genomen en veranderingen worden ingevoerd dan gaat het de komende jaren alleen nog maar slechter worden en was 2008 100% zeker een wandelingetje in het park, zoveel staat in steen geschreven.
  Wat moet er dan veranderen zal je me waarschijnlijk vragen.
  Ten eerste moet Europa helemaal ontmanteld worden en alle landen moeten hun soevereiniteit, democratie en soevereine munt eenheid terug hebben, een munt eenheid die gedekt word door fysieke goederen van internationaal erkende waarde en niet gedekt door de lege beloftes en leugens van gierige bankiers en zelf dienende politici.
  Alle schulden publiek en nationaal moeten worden kwijt gescholden en bedrijven weer genationaliseerd door een regering van en door burgers een regering waar alle bevolkings groepen evenwaardig vertegenwoordigd zijn, dan herverdeling van rijkdommen, werknemers en burgers krijgen zoals vroeger weer een aandeel in bedrijven los van bevolkings klasse of inkomen, je hebt geen 5 autos of 5 huizen nodig en niemand werkt een miljoen keer harder dan een ander.
  Inkomsten belasting moet geschrap worden.
  Banken en hun totaal verotte schaduw boekhoudingen moeten worden onmanteld en vervangen worden door lokale banken die er een full reserve systeem op na houden onder auditie van door burgers vertegenwoordigde instanties en geen fractioneel reserve systeem met maar een 3% buffer en dekkings graad op uitstaand kapitaal dat piramide spelletje hebben de meesten nu wel door.
  Rente vrij lenen uit bewezen liquide kapitaal van de bank en niet alleen 0.25% van de ECB aka gratis lenen voor alleen de grote banken en bedrijven op kosten van de gewone burger, geen speculatie meer met depositos van spaarders.
  Geld creatie en groei uit echte reeele productie 1 op 1 gedekt door fysieke goederen.
  Salarissen moeten weer gelijk getrokken worden en niet de een 1000x meer als de ander en er moet een reeel basis inkomen ingevoerd worden want laten we eerlijk zijn in onze zogenaamde “moderne democratische samenleving waar een ieder mens gelijk is en gelijke rechten heeft” is mensen op straat laten slapen gewoon weg barbaars en mensen het recht tot een opleiding ontzeggen omdat ze dit domweg niet kunnen betalen ook dat heeft helemaal niets meer met gelijkheid te maken.
  Het ” nationale” goud moet weer terug komen en onder auditie van door burgers vertegenwoordigde instanties en niet gecontroleerd door oneerlijke commerciele (centrale) prive banken.
  Er moeten nieuwe politieke partijen komen los van de “oude gevestigde orde” die al decennia lang heeft bewezen dat zij totaal incompetent is en alleen zichzelf en een selecte groep bevoorrechte mensen dient.
  etc etc etc

  1. nog even aan toevoegen dat het ABP het/ons pensioengeld grotendeels heeft belegd in staatsobligaties zoals die van de USA, dus tegenover de huishoudschulden staan geen waardevolle bezittingen meer tegenover

 8. Als je dacht dat we er in 2008 slecht voorstonden mijn excuses dan als ik je bubbel lek prik maar we staan er vandaag de dag nog vele malen slechter voor.

  Europa is zo financieel en moreel failliet als een (QE) verslaafde straathoer in de goot en dat is de waarheid zoals die is en niets dan de waarheid hoe vaak je ook “economisch herstel economisch herstel kabinet rutte een succes kabinet rutte een success” op de commerciele staats gecontroleerde media blaat niets gaat dat veranderen.

  We staan er heel erg slecht voor, zijn al die extreem rechtse partijen die als paddestoelen uit de grond springen u ontgaan? Heb u nooit over de geschiedenis van de Weimar Republiek gehoort en geleerd? Wist u niet dat de regering van de Weimar Repunliek zich ook uit de schulden probeerden te printen net als onze regeringen nu ook doen.

  En dan hebben we het nog niet eens over de totaal onhoudbare prive schulden lasten gehad.

  Het is al heel erg vaak gezegd je kan nog zoveel ongedekt fiat papier uit lucht printen maar echte productie creeer je niet met een druk op de knop.

  Als uw mening is “dat we er nog steeds niet goed voorstaan” dan wil ik u graag een gouden brug onder de regenboog tekoop aanbieden want sinds 1945 heeft het er niet zo slecht als nu voor gestaan.

  Ik zou Rutte op zijn grote eeuwige grijns vertrouwen, Rutte heeft alle reden om zo te lachen niet veel kunnen zich na zulke wanprestaties nog 24 uur per dag 7 dagen in de week door een prive chauffeur met een auto en dik salaris allemaal op kosten van de burger laten rond toeren.

 9. Het lijkt wel of Gerrit Zalm altijd voor ABN Amro heeft gewerkt dat zal zijn overstap van minister van financieen naar het bestuur van ABN Amro vast wel hebben vergemakkeijkt Wouter Bos doet het in de financiele sector ook wel goed nadat ie bankiers hun bonussen sorry bail-out op onze kosten met ons belasting geld heeft betaalt.
  Apart dat een van zware misdrijven verdachte ambtenaar als Demmink op staats pensioen op kosten van de bevolking kan emigereren naar noord Afrika en dat de belasting betaler ook nog voor zijn verdediging betaalt.
  En dan durven sommigen te zeggen dat Afrika corrupt is of Rusland of China te bekritiseren, gekker moet het niet worden.

 10. Je gaat de komende jaren vastgoed, pensioen, spaar, investerings, fiat valuta en schulden piramide spel bubbels lek geprikt zien worden.
  Je gaat veel bankruns aanschouwen en zal vele banken zien omvallen en bedrijven over de kop zien gaan nog vele mensen werkloos en dakloos zien worden en hun huis zien verliezen de komende jaren zo niet decennia.
  Het lot dat Griekenland Cyprus Italie Ierland Portugal en Spanje is toebedeeld is echt niet alleen aan deze landen toebedeeld Europa is een ” eenheid” remember het lot van de PIGS landen is elk Europess land uiteindelijk toebedeeld tot op de dag dat het enigste waar jij en ik ons druk om zullen maken het op tijd betalen van onze rekeningen en belastingen zal zijn.
  We hebben de afgelopen 5 jaar even veel ongedekt geld in de omloop gebracht (lees uit lucht gedrukt) als we de voorgaande 100 jaar hebben gedaan, gelooft u maar vooral dat onze economie en productie in de afgelopen 5 jaar evenveel is gegroeid als de voorgaande 100 jaar.
  Droomt u lekker verder natuurlijk kan u de rente op uw oude credit card schuld met een nieuwe credit card schuld afbetalen tot in het oneindige…

 11. even een ander topic dan oost europa,

  in de media staan veel berichten over het thuis laten wonen van hulpbehoevende bejaarden, (ook op televisie een groot aantal ondersteunende positiviteitsbeelden ter propaganda) dus geen verzorgings- bejaarden tehuis meer,

  Dit is natuurlijk een besparing, maar de denkwijze van de overheid gaat verder dan de bezuiniging,

  als de bejaarden in groten getale hun huis verlaten om naar een verzorgingsflat te gaan, wordt de fragiele huizenmarkt overspoeld met extra aanbod, zodat de woningcrisis in een overtreffende trap fase komt, kortom de huizenmarkt boezemt de overheid en bankiers nog steeds enorme angst in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: