AI: leven in het tijdperk van intelligente machines

Onderstaande videoclip is exclusief van de documentaire ‘More human than human’. Robotten die schilderen, robotten die films regisseren,… De hamvraag die de makers van de docu stellen zal eerder vroeg dan laat prangend zijn. Zullen robotten vroeg of laat ‘onze job’ overnemen? In dit geval is die job, inderdaad, het regisseren van een documentaire. 

De realiteit extrapoleren

We kennen allemaal reeds de grasmachine die de tuin maait. En het apparaat dat stofzuigt, uit zichzelf. In feite zijn het kleine robotjes. AI. Artificial Intelligence. Robotica en domotica staan al veel verder dan we beseffen. Zeker voor wie niet mee is met de allerlaatste snufjes op dit gebied. De zelfrijdende auto bezitten we nog niet maar hij bestaat al wel. ‘Regisseurs ‘Pallotta and Wolting make it certain that smart machines are quickly mastering increasingly difficult tasks.’

Visionair

Regisseur Stanley Kubrick (VS, 1929-1999) was zijn tijd ver vooruit met het idee. Een film maken over AI, kunstmatige intelligentie. Helaas overleed hij voor het idee gerealiseerd werd. Een ander filmgenie, Steven Spielberg, nam het project gelukkig over. Zelfs op vraag van Kubrick net voor diens dood. Het werd ‘AI’, de science fictionfilm uit 2001.

Menselijker dan de mens

Voor wie wil weten wat ons in de toekomst (wanneer?) mogelijk nog te wachten staat, een aanrader! Uit de korte inhoud onthouden we misschien enkele zinnen vooral. ‘2000 jaar later worden David en Teddy gevonden door zeer geavanceerde, alien-uitziende humanoïde robots. Deze robots hebben zichzelf doorontwikkeld en zijn nu de dominante soort op Aarde daar de mens is uitgestorven. David en Teddy zijn de laatste robots die nog mensen hebben gezien. De laatste robots die nog mensen hebben gezien… Zeer indrukwekkend. Angstaanjagend misschien zelfs?

Vluchten of omarmen? Negeren of dirigeren?

Nog een laatste opmerking in het bijzonder i.v.m. de documentaire More Human Than Human. (‘on TVOD on iTunes, Google Play, and Amazon.’) Spielberg maakte een trilogie rond ‘vluchten’. Op de vlucht zijn. De trilogie heet ‘Running man’. Ze bestaat uit bovenstaande film, AI. Minority Report en Catch Me If You Can’. Maar vluchten is wel het laatste wat we moeten doen. Veeleer dirigeren, en wel voor deze technologie ons dirigeert, ooit? ‘More Human Than Human serves to remind viewers how essential it is to steer this newfound technology in the right direction before it can redirect itself.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.