Inderdaad, en ze gooien ook hoge ogen, zoals de uitdrukking over succes luidt. Bitcoin lijkt een nieuwe gooi te doen naar het recentste all time high, zoals de munt stijgt van $52.500 naar $58.000 in een week tijd. Terwijl ethereum, ether, zelfs het ene hoogtepunt na het andere neerzet. ETH noteert vanochtend aan de hoogste koers ooit, van bijna $3100. Er is dan ook nieuws uit over beide munten, als nummer één met de hoogste marktkapitalisatie, bitcoin, en de nummer twee. De mijners van BTC proberen overeenstemming te krijgen over de grootste update van de munt in jaren, genaamd Taproot. Deze zou transacties sneller en goedkoper moeten maken.

Uit de hoge hoed – Taproot

´Taproot is a Bitcoin soft fork that integrates Schnorr cryptographic signatures, an alternative signature method to the ECDSA currently implemented on the network. This upgrade, in very simple terms, allows the creation of a kind of master key to summarize a set of signatures into a single one. In this way, performing multi-signature multi-input transactions (UTXI) on Bitcoin becomes more efficient, cheaper, and easier.´ 

Trust in ethereum

Het eigenlijke nieuws over ethereum berichtten wij u eerder, maar krijgt nu meer belangstelling. Namelijk dat de Europese Investerings Bank (EIB) de eerste obligatie uitschreef op de ethereum blockchain, ter waarde van 100 miljoen euro. Zycrypto komt dan nog met een artikel waarin aandacht besteed wordt aan de tweede grootste cryptomunt. Een rapport van een cryptoadvies-service toont aan dat ook institutionelen ethereum in het vizier nemen. Zo zou de grootste belegger ter wereld in digitale waarden, het Britse Grayscale Investments, 3 procent van alle ETH hebben opgekocht. Grayscale houdt cryptocurrencies aan voor institutionelen en rijkere beleggers en doet dit passief, in de vorm van trusts. 

Cryptohulp voor India

Er komt veel financiële hulp vanuit de top van de cryptogemeenschap voor India, het land dat sinds april 2021 het zwaarst te lijden heeft onder de Corona pandemie. Eerder berichtten we al over de stichter van ethereum, Vitalik Buterin en zijn donatie van 100 ETH en 100 Maker (MKR). Ook de stichter/eigenaar/CEO van de grootste cryptobeurs ter wereld, Changpeng Zhao – CZ – van Binance, doet een digitale duit in het zakje. Spreekwoordelijk dan want zijn praktische gift bestaat uit reeds 175 zuurstofapparaten van in totaal wel 1000 beloofd. 

Kassa kassa

Ruffer Investment, een prominente investeringsfirma in het VK, heeft het grootste deel van de bitcoins gekocht in december 2020, met aanzienlijke winst verkocht. ´A source close to the £22.2billion asset manager said it had reduced its investment to less than 0.5 per cent of its total, representing no more than £110million.´ Ook ´s werelds grootste maker van elektrische voertuigen Tesla, dat bitcoin aanhield voor 1,5 miljard dollar, verkocht daar 10 procent van. Officieel om te kijken of je even makkelijk voor grote bedragen bitcon verkoopt als koopt; officieus is dan wat wij eerder denken: om het financiële resultaat van Tesla over kwartaal 1 van 2021 op te krikken. De stichter en baas van Tesla, Elon Musk, reageert op de verbazing bij de bitcoingemeenschap over deze zet. Door te laten doorschemeren dat Tesla dan wel een relatief kleine hoeveelheid van haar bezit verkoopt, maar hij zelf niét. En dat stelde dan weer gerust, omdat zij daaruit verstaat dat ook Musk persoonlijk bitcoin zou bezitten…

Wat als China de stekker uittrekt?

We kunnen hier iets uit leren. Ook institutionelen, verondersteld voor de lange termijn in een belegging te stappen, nemen al eens winst. Wij zeggen altijd: ´Van winst nemen is nog niemand armer geworden´. Privé deed ik trouwens net dat, en aan mijn eigen abonnees-cryptobeleggers gaf ik hetzelfde advies. Reduceer fors wat u aan cryptomunten bezit, schreef ik, en ook dit – wat wilt u zijn:

A) Een armere cryptobelegger, of

B) Een rijkere belegger?

Concurrent bitcoin

Als reden voor deze plotse ommekeer wees ik op volgend artikel in Insidebitcoins´China Set to Regulate Bitcoin Mining over Effects on Carbon Footprint´. Misschien zien ikzelf en mijn beide collega-experten spoken, of ontwaren we complotten terwijl die helemaal niet bestaan. Dat kan, hoewel wij toch een reputatie hebben van met beide voeten in de cryptowereld te staan en op de grond dan wel. Herinner u wat een korte stroompanne in slechts één Chinese provincie veroorzaakte op 17 april jl.? Bitcoin zakte meteen van $62.500 naar $53.500, en verderop in die week wel tot $47.500, afgerond. Wat indien dit slechts een soort test was, om de reactie in de bitcoinkoers te observeren? Het lijkt een hele stretch om zo argwanend diep door te denken, maar er is meer wat we zien als bewijs. En reden om onze blootstelling aan cryptocurrencies aanzienlijk te beperken. Wat als bitcoin vroeg of laat – en dan eerder vroeg – een bedreiging vormt voor China´s DC/EP, digital currency/electronic payment, de digitale yuan?

Controlefreak China

De verschillende praktijktesten die het land houdt ermee worden steeds grootschaliger. China´s ultieme doel is de geldstromen binnen de eigen grenzen volledig te controleren. Dat kan middels algemene acceptatie van haar digitale yuan, maar het laat een achterpoortje nog open. Reeds langer traden slimme, tech-savvy Chinezen in bitcoin op de OTC, de over the counter markt. Waarop de overheid maar heel weinig zicht heeft. In die zin kan bitcoin inderdaad als concurrent worden gezien. Verder: herinner u wat u wel héél vaak leest de laatste weken en maanden? Dat het mijnen van bitcoin ´milieuvervuilend´ is. Ongehoord veel ´energie´ kost. Dat bitcoin mijnen evenveel stroom verbruikt als een heel land. Enzovoort. Het ene medium praat echter in deze het andere na, want dat blijkt allemaal fel overdreven. Dit artikel op het immer diepgravende Medium.com stelt deze misconceptie precies aan de kaak: ´Three Myths about Bitcoin’s Energy Consumption´.

Wat als?

Het is een beetje een long shot, toegegeven, maar wat wanneer China figuurlijk en letterlijk de stekker uittrekt? Het bitcoin mijnen fors inperkt of, stel je voor, verbiedt? Onder het mom dan van de strijd tegen energieverspilling? Let op: 99 procent van de wereld zal het hier volmondig mee eens zijn. Kritiekloos en onwetend, onbekend met de achtergronden van zo´n rigoureuze anti-crypto beslissing kennisnemen. Slechts 1 procent en zelfs minder van de wereld zal zowat in shock raken. Dat zijn dan de bezitters van, traders in cryptocurrencies. Het zal of zou hen als een bliksemschicht in de digitale portefeuille treffen. Geen investeringsadvies, dat spreekt! Maar een gewaarschuwd cryptobelegger is er twee waard…

´´Blijven kopen en houden´´

Michael Saylor ziet de inkomsten van zijn beursgenoteerde MicroStrategy met 52 procent stijgen. MicroStrategy dat werkt in de IT-dienstverlening, verdient al meer aan de bitcoins dat het sinds de zomer van 2020 koopt dan met zijn reguliere business. Hetzelfde geldt trouwens voor het eerder genoemde Tesla, dat meer winst haalt op de bitoins die het bedrijf verwierf dan op de verkoop van elektrische auto´s! CEO Michael Saylor nog: “We will continue to acquire and hold additional bitcoin as we seek to create additional value for shareholders.”

Meli Meli

Meer en meer traditionele bedrijven beginnen cryptomunten te accepteren als betaalmiddel. Vooral dan bitcoin. Het geeft meer geloofwaardigheid en vertrouwen en wijst op een groeiende acceptatie door bedrijfsleven en maatschappij. Zoals de tweede grootste firma van Zuid-Amerika: ´Mercado Libre (MELI) has joined the league of traditional companies that now accept crypto payments.´ En deze Engelse bouwonderneming.

Durf

Eén van de grootste durfkapitaal investeerders ter wereld, Andreessen Horowitz, wil een Crypto VC (venture capital) fonds oprichten ter grootte van 1 miljard dollar. 

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: