Alleen nog maar rijken en armen deel 1

28

rich poorDe middenklasse is aan het verdwijnen, dat is de onheilspellende boodschap die onderzoekers aan de Katholieke Universiteit van Leuven (België) brengen.  Enkel nog topjobs en rotklussen blijven straks over.  Tijdens crisissen verdwijnen middenklasse-banen het snelst maar ook in goede economische tijden sneuvelen ze!

Naar een wereld in tweedeling

De middenklasse slinkt en snel ook, het is een trend die zich sinds de jaren ’80 al voortzet.  Bedrijven automatiseren processen waardoor er minder mensen nodig zijn, zoals autoassemblage in een fabriek.  Andersoortig werk dat typisch middenklasse werk is zoals loonadministratie op kantoor, wordt uitbesteed aan het buitenland.  Laagbetaalde jobs blijven wel bestaan zoals werk in de horeca, schoonmaak, zorg en bijvoorbeeld receptionisten, omdat ze lokaal zijn, niet te verhuizen en niet vervangbaar.  Hoogbetaalde jobs natuurlijk ook zoals arts, IT-specialist, biowetenschapper of chemicus – werk dat niet door computers of robots kan gedaan worden.

Voorgoed verloren

Armoedeonderzoekers vrezen dat deze middenklasse jobs ook voorgoéd verloren zijn, zelfs bij een economische opleving; het werk is gewoon weg : vervangen of verhuisd.  Ergo : de middenklasse job, de middenklasse zelf, verarmt, verdwijnt.  Dit is de eerste reden waarom die middenklasse wordt weggevaagd. De tweede reden is even cruciaal en wordt straks gepresenteerd : stay tuned = wordt vervolgd!)

28 REACTIES

 1. De middenklasse verarmt en komt op het niveau van de minima terecht. Daardoor is de overheid nog meer kwijt aan huur- en zorgtoeslagen, waardoor er nog meer op deze toeslagen bezuinigd wordt. Met als gevolg werkenden die in armoede leven, een schande is dat.

 2. De middenklasse bestaat hoofdzakelijk uit kleinburgerlijke mensen die volledig gepavloviseerd zijn. Wanneer je ’n corrupte elite enthousiast vereert loop je behoorlijk wat risico, natuurlijk.

  ’t Zijn van die mensen die braaf en enthousiast gaan stemmen op vvd, cda, gr. links, d’66, pvda etc. en dan gaan klagen dat er zoveel misstanden zijn in ’t land. Go figure …

  • RK: het heeft helemaal geen zin man om tegen schenen te schoppen. Alsof jij de wijsheid in pacht hebt en de gereedschappen om alle “fouten” in de maatschappij te repareren. Je mag de middenklasse van mij best kleinburgerlijk noemen en daar schamper over schrijven, maar dat veranderd helemaal niets aan het feit dat we het slachtoffer zijn van een vuil spel dat -bewust of onbewust- de maatschappij frustreerd en weer ruimte geeft aan de ouderwetse klassenstrijd.

   Toen mijn kleinburgerlijke kinderen iets meer dan 15 jaar geleden naar die kleinburgerlijke kinderopvang gingen werd het me al snel duidelijk dat arbeidsparticipatie van de kleinburgerlijke vrouw icm het kleinburgerlijke gezin en inkomen plus de regelgeving en ondersteuning de lepel was waarmee de schoen werd aangetrokken. Bij de meeste papa’s en mama’s evenals mijn partner werd ik hier toen hard om uitgelachen, het ontmantelen van de midenklasse dmv een subtiel ingrijpen in het gezinsleven maar inmiddels weten we wel beter hoop ik. Vandaag de dag zijn de meesten van ons volledig (!) afhankelijk van anderen en kan de eindfase ingaan.

   Het was de kleinburgerlijke middenklasse die goed genoeg was om dagelijks in de file te staan, de rekeningen te betalen, de kinderen uit te besteden en zo in een wereld van toenmenende stress en verplichtingen terecht te komen, terwijl de pensioenadviseurs, bankdirecteuren, speculanten ea niet rendabele profiteurs zich konden laven aan “onze welvaart”.

   • Nee, beste sickworld, om de paar maanden lees ik weer de uitkomst van een onderzoek welke stelt dat jullie het gelukkigste en rijkste volk met de langste levensverwachting zijn… Nou ja, niet overdrijven, ergens in de top 5 dan…
    Dus slik die blauwe pil, bitch 😉

    PS
    Een cynicus cq realist zou stellen dat het erg slecht gesteld is met de mensheid als die polder de lijst van gelukkige volken aanvoert… Of de definitie van geluk is aan herwaardering toe… Voor mij is geluk een biertje pakken in dit warme Braziliaanse klimaat, privacy hebben, lachen met zomaar wat mensen op straat, onvoorspelbaarheid van het leven, wat fruit uit de boom plukken, een zelf geslachte kip eten, uit eigen bron drinken, elke dag frisse lucht opsnuiven, ’s nachts naar de sterren kijken en naar de krekeltjes luisteren. Maar ach, zeg me maar waar ik aan lijd…

 3. Op een ouder artikeltje op biflatie had ik daar ook wat over.

  Mijn punt is: Het werk dat overblijft wordt steeds complexer en dat doen we met steeds MINDER collega’s. Zo krijg je dus de splitsing tussen beter betaalden en de armen.

  http://biflatie.nl/artikelen/werkloosheid/mini-jobs-mini-mensen-zo/#comment-118110

  Nog een voorbeeld vanuit de ICT:

  Na een sollicitatiegesprek bij een groot ziekenhuis ben ik er achter gekomen dat softwareontwikkeling ‘in huis’ zelfs afgebouwd wordt. Standaardpakketten worden mbv parameters en instellingen ‘aan elkaar geknoopt’. Het is zelfs de bedoeling dat er uiteindelijk helemaal geen softwareontwikkeling meer nodig is. softwareontwikkelaars, systeemontwerpers etc. gewoon overbodig. De structuur is daar: een ICT-manager en een handjevol applicatiebeheerders. Klaar !

  Het werk dat overblijft doen we met steeds MINDER collega’s.

 4. Moet je lezen wat er voor een gescheld is op lage inkomens op http://www.nujij.nl/economie/bevriezen-belastingschijf-kost-tot-112-euro.24982381.lynkx

  De harderkende middenklasse wordt gepakt door lastenverzwaringen. En die zit op zijn beurt te fitten en te schelden op de laagst betaalden, of die nu werken of een uitkering ontvangen. Zo wordt de solidariteit in onze samenleving compleet vernietigd, waardoor bevolkings- en inkomensgroepen tegen over elkaar komen te staan.

  • Mooi toch, gaan levende wezens in de menselijke vorm zich misschien eens serieus afvragen waarom ze een paar jaar in dit universum aanwezig zijn.

   Al dat gezeur over zgn. harmonie en gezelligheid, ’t lijkt tegenwoordig wel een oude wijven clubje in het eens zo stoere westen.

   • Onderlinge solidariteit wordt steeds belangrijker, juist nu de overheid zich terugtreedt middels de bezuinigingen op de zorg. En daarom is het tegenover elkaar komen te staan van diverse bevolkings- en inkomensgroepen zo desastreus, want dan is er nergens meer de bereidheid om elkaar te helpen, waardoor zorgbehoevenden volledig aan hun lot worden overgelaten. Ik vind dat een ontwikkeling die absoluut ongewenst is!

   • Omdat ze weten dat het hierna is afgelopen. Niets, niente, nada.
    En overigens is het een ‘oudewijvenclubje’ en niet ‘oude wijven clubje’.
    Hij heeft nog heel wat te leren. Zoveel is wel duidelijk.

   • “levende wezens in de menselijke vorm”

    Nou dat ben ik mooi niet, ik ben een reptiel, dat al een paar miljoen jaar leeft en dat zich zo nu en dan kan wijzigen in menselijke gedaante. En dan verkondig ik allerlei onzin, zoals karma, wedergeboorte en schrijf wat leutervehalen.. Later pikt het vuil der aarde dit wel op en worden dat Vedische geschriften waar generaties lang mensen zich aan ophangen incl. R.K.. ’t is om je rot te lachen. Ze trappen er allemaal elke keer weer in….
    http://www.youtube.com/watch?v=uAGTJErVNBU

   • @looxcie
    Hij is leuk, maar je vergeet wat. Om als “levend wezen in de menselijke vorm” ook nog even de Nederlandse taal te leren waar NV hem nog even fijntjes op wijst.

    Bovendien snap ik de noodzaak van al die extra woorden niet. Het hele gedeelte in de zin “levende wezens in de menselijke vorm” kan gewoon vervangen worden door “de mens”. Elk weldenkend mens weet dat de mens een levend wezen is.

    Omdat het allemaal zo grappig is heb ik mij weer even laten verleiden.

    • Je bent zelf ook heel leuk hoor. Hoofdschuddend “leuk”, zelfs.

     “Levende wezens in de menselijke vorm” is heel normaal want … goed opletten hé … er zijn ook vele levende wezens die niet de menselijke vorm hebben. Kun je begrijpen waarom je jezelf “enigszins” belachelijk maakt? Waarschijnlijk niet.

     Zo te lezen probeer je een slachtoffer te vinden samen met wat vriendjes hierzo om wat zwakbegaafd plezier te beleven.

     Er is slechts een probleempje, voor jou dan hé: in het proces geef je voortdurend aan hoe beperkt van geest je bent. Dus ga vooral door met je “scherpe” observaties en zgn. spitsvondigheden … Je vriendje NV is er trouwens ook heel goed in. Tjonge jonge, wat een vermakelijke klungels zijn jullie. 🙂

  • (@DrM @artikel) @Rob Knaapen

   @DrM
   Men zit heden ten dagen (nog) aan de goede kant van de lijn of aan de verkeerde kant van de lijn. (Betaald worden of uitkering) mensen die nog “aan de goede kant” zijn, zijn mogelijk bang of willen zich verre van weg vereenzelvigen of zelfs distantiëren van de mensen aan de verkeerde kant van de lijn. Een soort van: ‘DAT zal mij niet gebeuren’, terwijl ze weten dat er helemaal geen zekerheden zijn. Bij een niet agressief gezelschap merk je iets anders. Ik moet wel eens naar een feestje *zucht*. Vrienden van een vriend van mij weten van mijn toestand: Het verlies van mijn vaste baan voor onbepaalde tijd. In dat geval slaat het om in nieuwsgierigheid en goedbedoelde maar niet zinvolle adviezen. Ook hier voel je een soort van ‘Want DAT zal MIJ niet gebeuren’. Inderdaad, in de wetenschap dat ook zij helemaal geen zekerheden hebben.

   @Rob Knaapen.
   Het gebruik van “levend wezen” in de zin “Levend wezen in de vorm van de mens” is overbodig. Het kan minachtend overkomen om te denken dat mensen niet weten dat de mens een levend wezen is.

   Elk weldenkend mens weet dat de mens een levend wezen is.
   Elk weldenkend mens weet dat een aap een levend wezen is.

   En nu ben ik er echt klaar mee.

   • “Het kan minachtend overkomen om te denken dat mensen niet weten dat de mens een levend wezen is.”

    Wat een rare conclusie. Alsof ik dat zou denken, ben je wel goed bij je hoofd?

    Waar het om gaat, klungeltje, is dat er levende wezens zijn die de menselijke vorm hebben en er vele levende wezens zijn die niet de menselijke vorm hebben. Dat is het.

    Zoals er bv vervoersmiddelen zijn waarvan sommigen fiets zijn en vele andere vervoersmiddelen geen fiets zijn.

    Ieder weldenkend mens weet dat een fiets een vervoersmiddel is. Toch is het heel normaal om het zo te specificeren.

    Maar niet volgens wannabe dictator “R”. Tja, da’s pech hebben. Voor jou.

    Overigens, “R”, die zelf uit geestelijke armoede erg graag minacht. Dit gegeven zijn kinderachtige reacties op mensen die andere, meer uitgebreide wetenschappelijke – en algemene levensinzichten hebben dan hem.

    • @Rob Knaapen

     Je leest mijn reactie niet goed. Ik gebruik 2 zinnen. Ze LIJKEN identiek maar dat zijn ze niet. In de ene zin staat MENS in de andere AAP. Jouw toevoeging met de vergelijking vervoersmiddelen/fiets zijn wederom geheel overbodig.

     • Het is irrelevant dat je twee verschillende zinnen gebruikt. Het is een inhoudsloos toevoeging en je wil daarmee slechts van het onderwerp afwijken. De overbodigheid is dan ook bij jou te vinden, niet bij mij. Je kennelijk hoe dan ook graag “winnen”, zoals kleine kinderen dat hoe dan ook graag willen.

      Wat verder van belang is, en inderdaad slechts jouw rare fantasie aangeeft, staat hieronder nog een keer.

      Jij schrijft: “Het kan minachtend overkomen om te denken dat mensen niet weten dat de mens een levend wezen is.”

      Mijn reactie: “Wat een rare conclusie. Alsof ik dat zou denken, ben je wel goed bij je hoofd?”

      Inderdaad, “ben je wel goed bij je hoofd, meneer R”?

      En nogmaals, speciaal voor jou, “Het levend wezen in de menselijke vorm.” is een hele normale zin in heel normaal Nederlands. Dat jij er niet kennelijk mee overweg kunt met je beperkte geest en er over meent te moeten gaan zeuren is helemaal jouw probleem.

 5. Hum……hier wordt een en ander niet volledig weergegeven (De cyclus loopt iets verder door).

  In een democratie is het erg simpel, de meerderheid regeert.
  West Europa is democratie (daar is men trots op). Naarmate de economische vooruitzichten slechter worden, de werkloosheid toeneemt, de vergrijzing toeneemt, de groep gelukzoekers toeneemt zal een steeds groter deel van de bevolking (de afhankelijke) stemmen op een linkse partij.
  Dit noemt men eenvoudig “eigen belang behartigen” . Denk aan de 50plus partij (special voor de grijze AOW/pensioen groep). Groenlinks, SP , PvdA, PVV, Christen Unie.

  Uiteindelijk komt er een ultra-links kabinet (dat is er al bijna als het beleid wordt bekeken, niks bezuinigen, maar belastingen verhogen).

  Deze linkse meerderheid zal het belang van eigen electoraat verdedigen en dat kan maar op een manier…BELASTINGEN NOG MEER VERHOGEN. Gevolg nog meer werklozen en een nog grotere meerderheid (domino effect) die afhankelijk wordt van de overheid. Dus nog linkser beleid….democratie betekend , de meerderheid beslist en als die meerderheid bepaald dat werken een straf is , dan is dat ook zo (of bent U geen democraat?).

  Ofwel werken zal in de toekomst ,totaal niet beloont worden, heffingen (kijk maar naar de benzineprijs, die gaat weer flink stijgen en treft de werkenden) en belastingen (verdwijnen belastingvrijevoet)
  maken dat er niets overblijft.

  Omdat uiteindelijk dit sprookje onhoudbaar is, stel dat de loonbelasting naar 75% moet om de uitkeringen te kunnen betalen zal men een ander fenomeen uit de hoge hoed toveren….de GELDPERS…he, die kennen we al (gebeurd feitenlijk al, anders was de loonbelasting nu al 65%).

  De Europese samenleving is daarnaast een demografisch ramp….30% is bejaard en dat neemt elk jaar toe. Deze groep heeft meer gezondheidszorg nodig en wie gaat dat betalen (nog meer heffingen).

  U begrijpt het al, hopeloos……..Ik zeg met 100% zekerheid , dit is de eindfase van een gewezen “stervende” hoogconjuctuur.

  Het einde is nabij, hooguit 2 decennia, maar misschien al binnen 5 jaar (door de GELDPERS).
  De grote reset is op komst. Daarna heeft iedereen niets en begint het weer vanaf nul. Natuurlijk overleeft een deel van de elite, mits ze niet worden gelynst. Het volk neemt soms bruut wraak.

  Tja ,leuk dat geschiedenis zich altijd herhaalt.

  • De PVV links? Die is uiterst rechts en voert nog steeds wel een rechts neoliberaal beleid uit op sociaal-economisch gebied. De PVV wil eigenlijk alleen maar met de VVD regeren, want daar komt Geert Wilders ook vandaan. Ik denk dat het volgend kabinet een PVV-VVD-D66 coalitie zal zijn.

   Afhankelijken stemmen links en alle werkenden zullen bij de eerstvolgende verkiezingen rechts stemmen.

 6. “De Europese samenleving is daarnaast een demografisch ramp….30% is bejaard en dat neemt elk jaar toe.”

  Inderdaad, en onder jongeren is het aantal allochtone jongeren percentueel juist heel groot. Vaak hebben zij juist respect voor hun geloof en hun eigen overtuigingen, niet voor de westerse ideologie.
  Dit ondanks inspanningen van de atheïstische Orwelliaanse centrale en lokale overheden, de massamedia en het onderwijssysteem, om dat systematisch weg te manipuleren of als minimaal “minder” te classificeren.

  Inderdaad, het mechanistisch/humanistisch model is voor velen slechts de snelweg naar de hel. Daar zorgt de Almachtige wel voor, haha.

 7. Beste mensen,

  Geen probleem wanneer er onderlinge meningsverschillen zijn, maar laten we niet te lang en te ver van het onderwerp afraken. Vanaf heden dus weer on topic graag.

  Gr,

  Snoeischaar

 8. Beste snoeischaar , Ik vind het al jammer en vreemd dat er zoveel onzin langs de moderator gaat en toch geplaatst word. Het begint hier een soap te worden van heen en weer gelul in de ruimte..
  Misschien dat desbetreffende personen ook na kunnen denken dat de moderator het erdoor laat gaan om die personen tot inkeer te krijgen maar kennelijk is er geen schaamte en zijn de egos zoo groot dat het doel van deze site weer eens vergeten word.
  Jammer dat men achter het toetsenbord zolang als nodig is de tijd kan nemen om een reactie zo wetenschappelijk vaag mogelijk te krijgen om het eigen ego wat op te poetsen.

  Reageren met als doel dat zo min mogelijk mensen begrijpen wat jij eigenlijk bedoeld is zo egocentrisch. Onbegrip uitlokken en daar maar weer zo “scherp “en “onduidelijk “mogelijk op terug reageren .
  Erg triest en zeker voor nieuwe bezoekers…

  @ Koen , misschien een idee ; De Biflatie eindejaarsborrel ergens op locatie… Dat praat wat makkelijker en ben benieuwd of bepaalde figuren nog zo bijdehand reageren als ze gewoon voor je staan..HaHa

  • De wereld is al beroerd genoeg, je hoeft slechts Biflatie te lezen en je weet er alles van. Als we dan zo nu en dan nog wat lol kunnen hebben met een reaguurder, die meent de slechte wereld te kunnen analyzeren aan de hand van een oud Indiaas geloof, laat ons toch. We maken ons allemaal meer of minder belachelijk, door te reageren op iets wat slechts een handje vol mensen bekijkt.

   Het is al erg genoeg, dat we met banksters en hun lakeien, de politici, dagelijks door de mangel gehaald moeten worden, gun ons onze afzeikerij………OK?

   En zo’n borrel, vergeet ’t maar. Het is juist de anonymiteit, die je gebruikt om je gedachten te ventileren. Voor reacties van personen in den lijve hebben verjaardagen uitgevonden.

   • Als de mogelijkheid tot anoniem reageren en afzeiken jou door deze periode heen helpen moet je dat gewoon blijven doen . Al hoop ik dat snoeischaar zijn werk doet. En om deze crisis ook maar enige weerstand te kunnen bieden hebben we mensen nodig die voorop willen staan , “in the line of fire” voor je normen en waarden en idealen.
    Als verjaardagen en het verenigen tot enig verzet of demonstratie op 1 hoop gegooid worden kan je beter achter de geraniums blijven zitten en het journaal nog is kijken.

    • Het is allemaal met ‘tongue in cheek’ bedoeld, maar dat komt blijkbaar slecht over. Een blog zoals deze (uitstekend, niet te verstaan) of een eindejaarsborrel heeft dus heel wat meer in de macht in termen van verzet, dan een kletspartij op een verjaardag. Da’s pas humor!
     Lighten up!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.