Alles draait alleen maar om vertrouwen

Wanneer gaan we politici en media nu eens op hun verantwoordelijkheden wijzen? Het constante gemekker, gedraai, gelieg en bedrog neemt groteske vormen aan, terwijl men zich blijft verschuilen achter het zogenaamde feit dat economie geen exacte wetenschap is. Zoals ik niet in de toekomst kan kijken, kunnen zij dat ook niet. De tijden van het blijven roepen dat het “echt wel goed komt met die economie” zijn nu voorbij. We hebben visionairs en wetenschappers nodig aan het roer van dit land, geen poppetjes die als enige taak hebben meegekregen om het vertrouwen en moreel van de burger hoog te houden.

vertrouwen

Ze roepen maar wat

Inhoudsloze kreten als “eerst het zuur, dan het zoet” zijn door spindoctors bedachte termen, waarmee het volk weer rustig gehouden wordt. Het CPB, CBS en zelfs de moeder aller faalvoorspellingen het IMF roepen nu alweer 6 jaar achter elkaar dat het volgend jaar beter wordt; “echt mensen, volgend jaar wordt het zeker weten beter…”. Ik zie het niet, gaat ook niet gebeuren als je het mij vraagt. Heeft een kabinet het verprutst, prima, nieuwe verkiezingen. Verse mannetjes met verse kreten en ideeën mogen het opnieuw proberen, elke vier jaar opnieuw. Maar het probleem wordt niet opgelost. Zij bestrijden symptomen, niet het probleem.

Geld is een illusie

Ons monetair systeem draait maar op 1 ding, namelijk vertrouwen. Geld draait maar op 1 ding; vertrouwen. Geld heeft waarde omdat wij in ons hoofd hebben zitten dat geld inderdaad waarde heeft, maar na het loslaten van de goudstandaard is die werkelijke waarde van schaarste, vervangen door het vertrouwen dat wij geven aan het gebruik van geld. Wij zien waarde in al die getalletjes op ons beeldscherm en die interessant lijkende papiertjes wat door moet gaan voor geld. En dat is wat politici en de media in stand proberen te houden, het vertrouwen dat wij hebben in dat geldsysteem. Een politici wordt vervangen als hij zijn werk niet meer doet, geld daarentegen is natuurlijk een ander verhaal.

Subjectief nieuws voert de boventoon

Voor mensen die zich een beetje verdiept hebben in dit spel, zal de irritatiegrens de afgelopen dagen weer flink overschreden zijn. Gans Europa is uit de crisis, overal hoera te horen, maar ik geloof er wederom geen snars van. De NOS laat trots zien dat de economie van Duitsland en Frankrijk lullige procentpuntjes gegroeid zijn en de ‘overall’ score van Europa maar liefst een dikke 0,3% groei laat zien. Ze brengen het als het licht aan het eind van de tunnel waar Nederland nog even op zich laat wachten, maar ook wij in de toekomst aan zullen haken bij Duitsland. Fantastisch! Of toch niet? Voor het gemak schrappen ze de ellende in Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. Want ja, een partypooper willen we niet zijn natuurlijk in tijden dat we eindelijk weer groots nieuws kunnen laten zien.

Lees meer op GoudPortal

5 reacties

 1. Op http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/robkoenders/21815132/__Rente-alarm__.html lees ik o.a. het volgende:

  “Rente-alarm
  Rob Koenders
  AMSTERDAM –

  De Amerikaanse staatsobligatierente lijkt gisteren opwaarts uitgebroken. Grote beleggers in Amerikaanse staatsobligaties lijken het signaal te hebben gegeven tot verkopen wat de opwaartse druk accelereert. De bull-markt is over in Amerikaanse staatsobligaties, nervositeit neemt toe. De grootste angst is een rente explosie die zijn weerga niet kent zoals in 1994. De markt is nog niet in paniek maar de Fed wordt wel zenuwachtig.”

  Ik heb het gevoel dat het in aankomende september gruwelijk mis zal gaan en dat er een grote financiële crash komt. Een forse renteverhoging kan het huidige kwakkelende economie absoluut niet gebruiken.

 2. As it is becoming the age of reason, all men and women should use reason to become reason

  Is all that we see or seem, but a dream within a dream?

 3. uitgeven mensen! we moeten geld uitgeven! spaar niet voor de studie van je kinderen, los je schulden niet af, spaar niet voor je oude dag, spaar niet voor een grote aankoop, hou geen financiële buffer aan voor het geval dat, geef alles wat je hebt nu uit, doe dit voor je eigen bestwil, het kabinet weet echt het beste wat goed voor ons is, uitgeven! uitgeven! schud je portemonnee zo snel mogelijk leeg.

 4. Technici mogen fantaseren dat ze rationeel zijn, feitelijk zijn het emotionele wezens. Ze verhullen hun emoties door rationaliteit zwaar te vereren. De pechvogeltjes blijven daardoor angstig. En vertrouwen in angst is nooit handig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: