Als de bom valt, wat dan? Ach nee die bom valt niet

atoombom

Omdat de mainstream media graag alarmerende koppen boven hun artikelen plaatsen doe ik daar ook maar aan mee. Als auteur wil je aandacht trekken waardoor lezers nieuwsgierig worden naar hetgeen je te vertellen hebt. Ik wil met die bom geen paniek zaaien want daar is geen reden voor. In oorlogen worden door de kemphanen altijd grote woorden gebruikt. Worden op de grond tanks en machinegeweren ingezet en in de lucht helikopters en laag overscherende straaljagers die het een en ander laten vallen.

Wapens uitdelen en toekijken

Een oorlog is een vuil spel waarbij vele slachtoffers vallen doordat narcistische dictators hun gelijk willen halen. Zo wordt de machtswellust van Poetin ingegeven door zijn drang om de afgevallen oude Sovjet Unie staten weer in te lijven. Daarnaast zien we het haantjesgedrag van eurofiele politici in de Europese Commissie(EC) en de EU-Ministerraad die zichzelf hebben aangesteld als leiders van een groot Europa. Als voorzitter van de EC heeft Ursula inmiddels laten weten dat ze de Oekraïne van harte welkom heet in de Europese Unie. Tsja, wat kunnen wij als armetierige burgertjes van een kikkerland daarover zeggen. Hebben we daarover nog wat te zeggen? In 2016 werd via een referendum door een meerderheid van de bevolking tegen het associatieverdrag met Oekraïne gestemd. Voor veel medelanders was dat een brug te ver. Vanwege het oorlogsgeweld is er veel sympathie voor de Oekraïeners gezien het feit dat veel mensen een blauw-gele vlag aan hun biografie op twitter en facebook hebben toegevoegd. Mooi makkelijk toch als je wapens uitdeelt en op afstand toekijkt!

Massaal in shock

Inmiddels zijn we 6 jaar verder en wordt Oekraïne zwaar aangevallen door Poetin met zijn geavanceerde leger. Ik schrijf hier “Poetin” en vermijd bewust het woord Rusland omdat veel Russen het niet eens zijn met de expansiedrift van hun “leider.” In verscheidene grote steden worden demonstraties tegen Poetin door de politie hardhandig uit elkaar geslagen. Veel demonstranten worden gevangen gezet. Door de vernietigende invasie komen 48 miljoen burgers in beweging en door het kijken vanuit onze luie stoel naar de TV-beelden van afschuwelijke taferelen geraken we massaal in shock. Ondanks eerdere dreigementen van Poetin kwam de inval voor velen als een verrassing. Een normaal verschijnsel in onze westerse samenleving waar het leven goed is en we al 77 jaar in vrede leven. We zijn druk met werk en gezin en de broodnodige ontspanning en spreken laatdunkend over oorlogen in Verweggistan. We hebben niets met oorlogen, maar dat hadden we ook niet met virologen.

Beschermingsmiddelen

Totdat ineens een veelvoud van virologen 2 jaar geleden de talkshowtafels overvielen vanwege de oorlog tegen een killervirus die volgens de virologen talloze slachtoffers zou maken. We hebben het geweten. We kregen zelfs een avondklok om nota bene een virus te weren. Inmiddels hebben we 2 jaar strijd geleverd tegen een virus met koffiefilters en mondluiers voor onze grote muil. Werd hoog tijd om die te snoeren. Ineens moesten we afstand houden en luisteren naar de overheidspropaganda. We moesten een spuit halen om anderen te beschermen maar konden nog gewoon zelf ziek worden. We kregen coronatoegangsbewijzen die bij sommigen herinneringen opriep aan de WO2 vanwege het uitsluitende karakter voor een selecte groep andersdenkenden. Op één of andere vreemde manier werden we al lichtelijk voorbereid op andere tijden. In de media worden we nu weer overspoeld met politieke oorlogsretoriek van “onze” grote leiders. Het lijkt er op dat we opnieuw worden gaar gekookt voor bittere tijden waarin we rechtop moeten zitten als we weer op vaste tijdstippen de persconferenties moeten aanhoren van onze MP. Deze keer niet geflankeerd door de Minister van VWS maar door Kasja, de powervrouw van Defensie. Weer moeten we braaf de bevelen opvolgen en ons schuil houden wanneer dat nodig is. Misschien weer met koffiefilters en mondluiers. Ik zou niet weten welke beschermingsmiddelen ik anders moet gebruiken als de bom valt.

Ver van ons bed

In mijn omgeving is een klein tunneltje onder het spoor, over schuilkelders heb ik nooit iets gehoord. Maar zover gaat het niet komen want onze Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft grootse plannen voor woningbouw, dus blijven oorlogen op afstand. Door de vluchtelingenstroom zullen ze niet leeg komen te staan. Maar alle gekheid op een stokje, als zelfbenoemd oorlogscommentator zie ik ook de strijd daarginds “vanzelf” ten einde komen. Door de vergaande sancties tegen Rusland zullen de Russen enorm te lijden krijgen. Russische banken staan al op omvallen en de roebel is niets meer waard. Een opstand tegen het regiem van Poetin en zijn oligarchen lijkt onvermijdelijk. Zou het dan toch weer met een sisser aflopen en Poetin vroegtijdig z’n biezen pakken nu ook de toetreding van Oekraïne tot de NAVO een bespreekpunt wordt voor de EU-lidstaten? Of is dit wensdenken van een optimistische columnist die gewoon een hekel heeft aan oorlog voeren, ook al is het ver van mijn bed.

GW

13 reacties

 1. Omvallende Russchisch banken zullen – door de onderlinge verstrengeling met andere banken – onherroepelijk schokgolven teweeg brengen in het hele internationale geldsysteem. Is dit soms een stresstest?

 2. De kolder in willekeur: Rotterdams orkest verbreekt contact met wereldberoemde Russische dirigent (vanwege diens afwijkende mening inzake Oekraïne?)

 3. En dan wat beursberichten waar we niet vrolijk van worden. ING-bank daalde vandaag 10,7 procent op de AEX. ABN/AMRO deed ook lekker mee op de glijbaan van de AMX en had een afdaling van 7,8 procent.

  Beleggers rennen massaal in veilige asset waardoor de rente op de 10-jarige NL-staatslening daalde naar 0,15 procent! Gaan we morgen al weer naar negatieve rentetarieven? Als bankaandelen blijven dalen met deze percentages dan is het opletten geblazen!!!

  Wat de olieprijzen betreft kunnen we de borst nat maken aan de pomp. Tegelijk met dalende olieprijzen daalt ook de euro t.o.v. de dollar vandaag met 1,04 procent (Tijdstip: 18:30). Inflatie in kwadraat!

 4. Een opstand tegen Poetin onvermijdelijk? Had je gedacht/gehoopt. Volgens een rondgang van BildTV in Moskou en St. Petersburg weet het gros van de gevraagde Russen niet eens wat hun president zoal uitspookt, of dat hun land dichtbij in een oorlog is verwikkeld. Het schijnt de lankmoedige en laconieke Russen over het algemeen tamelijk Siberisch te laten. Weer zoiets als die veldtocht in de Kaukasus tegen terroristn?

 5. Regime change door sancties? In Iran heeft het tot nu toe nog niets opgeleverd, ook Kim Jong Un zit ook nog in Noord Korea of wat dacht je van de hyperinflatie in Venezuela… als Venezolanen wonen nu in de VS en Maduro is er nog steeds. Of wat dacht je van Erdogan? Hyperinflatie, mislukte couppoging door Gulen vanuit de VS…. Tuurlijk Poetin zou zijn biezen kunnen pakken, maar zelfs het regime Mugabe hield tot zijn dood stand in Zimbabwe…
  Oftewel, als de sancties zouden werken… dan zou dat louter toeval zijn. Voldoende voorbeelden dat het niet werkt. Misschien werkt het zelfs wel andersom… had de bevolking van Noord Korea, Zimbabwe, Venezuela, Iran een volle maag dan konden ze beter strijden voor democratie… de Rus zal niet op de barricaden staan voor democratie maar voor wat te eten.
  Sancties doden ook. Rutte weet dit. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en weet ook al van de geslaagde regime changes van de laatste decennia

  1. We hebben het nu wel over sancties die ’toevallig’ (?) ‘het systeem’, dus ons allemaal hard zullen raken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: