Alweer 29.000 rijken die belastingen ontwijken? Ontduiken? De Pandora Papers

De Pandora Papers zijn zoals de Doos van Pandora. Eens geopend komt al het slechte, vuile, vieze, onreine; de ellende en miserie naar buiten. De vuile was zeg maar, in deze over wereldwijde belasting…ontwijking of ontduiking. Belastingen ontwijken is wettelijk niet verboden maar wel zeer onethisch. Wanneer het rijkste deel van een bevolking, een land niet haar fair share, eerlijk deel aan belastingen betaalt – omdat het kán, moet het armere deel dit tekort in de staatsfinanciën opvullen. Belastingen ontduiken is wel strafbaar. In 2015 waren er al dergelijke onthullingen vrijgegeven onder de naam Panama Papers. Toen betrof het nog maar één advocatenkantoor in Panama, vandaar de naam. De Pandora Papers die vandaag in oktober 2021 naar buiten gebracht worden, komen vanwege 14 dergelijke ´juridische en zakelijke dienstverleners´. En diensten, jawel, die hebben ze geleverd. Voor iedereen wie er veel geld voor over had (!) om…wat precies te verhullen? Pas op: je mag dergelijke constructies opzetten, volledig wettelijk. Maar dan moet je dit aangeven in je eigen land, er daadwerkelijk een bestuursrol in spelen, vanuit genoemd (belasting)paradijs. EN: je verplaatste geldmiddelen zijn dan liefst op een eerlijke manier verkregen. M.a.w.: het mag niet over grijs of zwart kapitaal gaan…! The genie is out of the box – en die er terug inkrijgen…?!

´Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs´

´CDA-leider Wopke Hoekstra investeerde geld in een bedrijf via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden, een berucht belastingparadijs. Een aantal topmensen uit de bankwereld doet dit momenteel nog steeds. “Ook al mag het, dan willen we het niet.” Hoekstra verkocht zijn belang vlak voor hij minister van Financiën werdMmm…geeft te denken. Maar het gaat veel verder dan 1 minister die niet bepaald het goede voorbeeld geeft (!)

De Doos van Pandora

´De Pandora Papers zijn een onderzoek naar de gelekte administratie van veertien advieskantoren die bedrijven opzetten en beheren in belastingparadijzen. De gegevens, zo’n twaalf miljoen documenten uit onder meer de Britse Maagdeneilanden, Belize, Samoa, Hongkong en Dubai, leggen bloot hoe criminelen, politici, popsterren, topsporters en oligarchen hun vermogen verbergen, belasting ontduiken en geld witwassen in belastingparadijzen wereldwijd. De stukken kwamen in handen van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten. Meer dan zeshonderd journalisten in 117 landen onderzochten de documenten. In Nederland waren dat Platform Investico, Trouw en Het Financieele Dagblad. Nog nooit werkten er zoveel journalisten uit zoveel landen samen aan één onderzoek.´

 

17 reacties

 1. Weer een minister die geen actieve herinneringen heeft aan het eigen handelen en geen burger op het Binnenhof om tegen het kabinet te zeggen en NU opstappen met zijn allen, het genoeg geweest.

  Die bestuurder van ABN biedt zijn excuses aan, wat hij natuurlijk nooit had gedaan als het niet aan het daglicht was gekomen, maar dat is slechts een detail dus breed uitgemeten is er respect voor deze man?

  Media breed hult zich in stilzwijgen en zaken worden achter de schermen weer geregeld.

  Het is een verloren land, met een lamlendig volk!

 2. Waarom hecht men geen geloof aan de bewering van Hoekstra? “Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat hij investeerde via een notoir belastingparadijs.” https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5257963/pandora-papers-minister-hoekstra-financien-investeerde-belastingparadijs? Misschien was hij op het verkeerde been gezet doordat in het contract de “Maagdeneilanden” zonder hoofdletter werd geschreven? Een heel verschil toch, of niet?

   1. Niet door één maagd maar door 11.000. “Columbus gaf de eilanden de naam Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes oftewel Santa Ursula en haar 11.000 maagden. De naam is gebaseerd op het verhaal van de heilige Ursula van Keulen.” (Wikipedia). Voor iemand als Hoekstra ging het maar om een kleine investering die nu echter een mega mediabelangstelling krijgt. Als het hem werkelijk te doen was om belasting te ontduiken dan had hij een groter kapitaal ingezet. Daarom ben ik geneigd te geloven dat zijn investering eerder een vriendendienst is die nu kwalijke gevolgen heeft.

  1. Tom de Swaan van ABN AMRO heeft aangegeven Hoekstra te hebben ontmoet op die door Hoekstra ook vergeten bijeenkomst van investeerdertjes in dat safaribedrijf in Oost-Afrika!

   Maar Hoekstra wist wel vlak voordat hij minister van financiën werd dat hij zijn aandeel van de hand moest doen en dat ondanks het ontbreken van de actieve herinneringen in dit voorvalletje wat nu boven water komt.
   En misschien ook interessant, wat wellicht in de toekomst nog aan het licht mag komen is, of hij zijn stukken niet veilig heeft gestald bij een vrind of familielid.

 3. Feit is dat vermogen rendement zoekt en minder belastingen afdragen verhoogd nu eenmaal het rendement. Natuurlijk is dit niet eerlijk maar dat zijn nu eenmaal de wetten van vermogen. Vergeet ook niet dat bijna iedereen boter op het hoofd heeft. Wie heeft nog nooit werkjes in het zwart laten uitvoeren…jaja ik weet het..dit gaat om andere bedragen maar toch. Iedereen is een voetballer..enkel het nivo is verschillend. Dit gezegd zijnde kun je je afvragen wat de reden is van dit gedrag en eigenlijk is dat simpel. Te hoge belastingen. Als deze er niet zouden zijn dan zouden er wellicht ook geen Panama/Pandora papers zijn. Waar ligt ergens de grens?

  1. Gulzig ‘Rupsje Nooitgenoeg’ kent geen grens en vreet alle blaadjes van de boom, daartoe uitgenodigd door belastingontwijking faciliterende staten, zoals Nederland, met nog steeds de meeste brievenbussen met ’tax rules’ van allemaal. Terwijl de ‘kleine man’ in een aquarium leeft en zich ongestraft geen enkele misstap kan veroorloven. Het ‘niveauverschil’ is wel erg groot, vind je niet?

 4. Beetje nuanceren mag. Feit blijft dat hoogwaardigheidsbekleders en bewindslieden een voorbeeldfunctie vervullen in een kapitalistische maatschappij waarin iedereen gaat voor gewin. Op welke manier dan ook. Feit blijft dat bewindslieden ook maar mensen zijn. Een foutje maken mag en wordt maatschappelijk met een glimlach getolereerd wanneer het gaat om belastingontwijking. Er zijn verschillende vormen van ontwijking. Zwart werken, witwassen en investeren via belastingparadijzen. Daar tussenin beweegt zich het grote grijze circuit. De metselaar die een muurtje metselt op z’n vrije zaterdag bij de buurman, de ict-student die mijn computer herstelt, de schilder die een huisje ‘grijs’ schildert, enzovoort. We betalen contant zonder opgaaf aan de Belastingdienst. We voelen ons geen werkgever/werknemer, de klussenman klust in z’n vrije tijd.

  In het ‘klussencircuit’ onder particulieren gaan miljarden om waarover geen cent inkomstenbelasting wordt afgedragen. Daar ondervindt de Schatkist geen hinder van omdat deze bijverdiensten rechtstreeks de economie invloeien en genoeg btw opbrengen. Er is een verschilletje t.o.v. vermogenden die enorme bedragen het land uitjagen via slimme fiscale adviseurs. Deze lieden doen het in het groot. Wopke mag van mij blijven onder de voorwaarde dat hij een andere manier van belasting heffen bedenkt voor de rijken van ons land. Vreemd genoeg zijn alle plannen daarvoor door z’n voorgangers afgeschoten.

  Ach, wat zeur ik, straks komt er centrale bankgeld en zijn alle transacties traceerbaar. Ook van de superrijken. Benieuwd welke ontsnapping we dan gaan zien.

 5. Beste Gerrit,

  Dat geloof je toch zelf niet dat alle transacties traceerbaar worden, dat is echt wel het laatste wat de overheid wenst. Feit is dat we in Nl maar in veel landen van de EU een veels te grote overheid hebben die steeds hongeriger wordt. Een kleine overheid is nog wel te tolereren maar eentje zoals in Nl wat een geld wordt er elk jaar verkwist door mensen die totaal niet produktief zijn. Het doet me steeds meer denken aan de Soviet Unie: de burgers dachten wij doen alsof we hard werken en de overheid dacht wij doen alsof we ze veel betalen. Hoe dan ook de economische reset loopt op volle toeren en ik verwacht dat we het gaan zien op het gebied van energie. Zoals bekend kunnen de centrale bankiers geen energie printen. Dit is voor hen perfekte alibi om de schuld van alle economische ellende in de schoenen van het nep griepje en de extreem hoge energie prijzen te schuiven.

 6. Laatste van sleepy Joe we kunnen er voor 1000% vanuit gaan dat het schulden plafond wordt verhoogd dat doen ze al sinds 1913 (Fed) en zowel democraten als republikeinen zijn het over dit punt altijd eens . Anders komt hun mooie leventje in gevaar dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Met geld printen kan je toch mooie dingen doen jammer voor de burgers die vrijwel niets in de gaten hebben maar al dit moois moeten gaan betalen.

  Biden: “We’re able to borrow because we always pay our debt. We always pay what we owe. We’ve never failed… Raising the debt limit is about paying off our old debts.”

   1. Hallo Ivo zo als ik het lees zijn deze maatregelen enkel van kracht als je via luchthaven Hongarije binnenkomt. Als je met de auto komt geen enkel problee. Trouwens ben vaak genoeg de grens gepasseerd zelfs s,nachts niemand te zien daar. Het einde van deze nep griep komt steeds dichter bij.

    You can enter Hungary by road, rail and waterway from Croatia, Austria, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia and Ukraine without any epidemiological restrictions, regardless of your nationality and coronavirus immunity, but you must have other general conditions for entry (e.g. a valid travel document). The following restrictions apply when entering by air.

    1. Je hebt gelijk en je bent trouwens een ervaringsdeskundige. Wel vreemd dat een Nederlander die per vliegtuig arriveert de coronaregels moet volgen en als diezelfde Nederlander de grens passeert per wagen is er geen enkel probleem.

     1. Het is idd erg vreemd en merkwaardig. Ik denk dat alle luchthavens op een of andere manier gedwongen worden aan dit theater mee te doen want echt anders kan je dit niet verklaren. In elk geval is het leven in Hongarije weer volledig normaal hoop dat velen landen gaan volgen.

 7. “Hoekstra verkocht zijn belang vlak voor hij minister van Financiën werd.´ Mmm…geeft te denken. Maar het gaat veel verder dan 1 minister die niet bepaald het goede voorbeeld geeft (!)”

  Bizar. Het ministerie van Financiën gaat ook over de gehate spaartax.
  Spaarders die 0 procent rente krijgen. Belasten voor 30% over een fictief rendement van 4 Procent.
  Kan Box 3 ook niet overgeheveld worden naar een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: