Amazonewoud brandt: ver-van-mijn-bed tragedie of…?

17

72.000 verschillende branden zijn er geteld sinds januari 2019 in het Braziliaanse deel van het regenwoud. Het is een triest record en een ramp voor inheemse stammen die er sinds duizenden jaren wonen. Plus de onherstelbare schade aangericht aan het plaatselijke dierenleven en de wilde natuur. De Amazone heeft de grootste biodiversiteit ter wereld!

Internationaal verzet

Internationale kritiek zoals uit Frankrijk bij monde van de president Macron, verwijt de Braziliaase president Bolsonario de branden en blokkeert EU trade deal met Brazilië. Ook Ierland heeft aangegeven tegen het handelsverdrag te stemmen door de huidige ontwikkelingen. Er wordt meer gekapt dan ooit tevoren, om plaats te maken voor onder andere het verbouwen van gewassen en veeteelt. De branden komen voor deze partijen toevallig heel goed uit.

Zuurstof

Het Amazoneregenwoud, in Brazilië ook wel de ‘selva’ genoemd, is het grootste regenwoud op aarde. Met een oppervlakte van 5.5 miljoen vierkente kilometer is het verspreid over negen landen. Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. Het oerwoud zorgt naar schatting voor ongeveer 20% van onze zuurstof op aarde. Het vormt ook de natuurlijke habitat van stammen die er reeds duizenden jaren wonen. Op hun manier, met respect voor hun omgeving. Inmiddels zijn de indigenous people ook in het verzet gegaan.

Er zijn demonstraties en de Guajajara tribe pakt het zelfs nog serieuzer aan en vormen milities voor de bescherming van de Amazone.

83% meer branden in 2019

83 Procent méér branden sinds het aantreden van de Braziliaanse president Bolsonaro. Branden zijn een natuurlijk fenomeen in het Amazonegebied in het droge seizoen. Maar boeren durven ook zelf de ontbossing een handje helpen, om meer veeteelt te kunnen bedrijven. De rookwolken bereiken ondertussen reeds de hoofdstad Sao Paulo, duizenden kilometers van de branden in de Amazonia.

De schuld van?

De ogen dichtknijpen, niet of te weinig ingrijpen tegen ontbossing is ook een daad. Bolsonaro wees aanvankelijk de vinger naar de NGO’s in het land. Niet Gouvernementele Organisaties die zouden verantwoordelijk zijn voor de brandstichtingen. Op die uitspraak is hij ondertussen wel teruggekomen.

Beloften moet je houden?

Een van de verkiezingsbeloften voor Bolsonaro president werd begin 2019, was meer land vrijmaken voor land- en mijnbouw. Quod erat demonstrandum. Maar e.e.a. begint inmiddels uit de hand te lopen. De kritiek op het beleid van de president zwelt aan. Van meer gewelddadigheden tegen de inheemse stammen zeker. Het is inmiddels uitgegroeid tot internationale kritiek. Er wordt gesproken van een internationale crisis. De Braziliaanse justitie heeft een onderzoek geopend naar het fenomeen van de bosbranden. Acht maanden in office, je moet het maar kunnen. Het roept reminiscenties op aan een andere president veel noordelijker, waarmee Bolsonaro veel gelijkenissen vertoont.

Bedreigingen

De ontbossing van het Amazonewoud in 2019 is ten opzichte van 2018 bijna verviervoudigd. Dergelijke wouden vormen een essentieel ecosysteem. Als geheel gaan ze de opwarming van de aarde ook op een natuurlijke manier tegen. Met inheemse stammen en een dierenrijkdom en plantenweelde waarvan nog heel wat onontdekt is in de 21ste eeuw. Bedreigingen zijn er alom: houtkap, bosbranden, stroperij. Alles waar geld van gemaakt kan worden moet wijken voor, tja, ook onze manier van leven. Was er geen vraag dan zou er ook geen aanbod zijn. Naar exotische dieren bedreigd door uitsterving. Grond die gebruikt wordt voor exploratie; mijnbouw en landbouw. Al het natuurlijke, oorspronkelijke op aarde moet en zal verdwijnen. Ten gelde gemaakt worden.

Wat kunnen we eraan doen?

Deze branden blus je niet zomaar. De problemen zijn dus niet zomaar opgelost. En al worden de branden geblust, dan is het probleem er nog steeds. Er is afgelopen week wel voor het eerst wereldwijd aandacht gekomen in de media en vooral op Social Media voor dit enorme probleem. Men moet ieder voor zich goed nagaan wat het betekent voor uzelf, voor de wereld… Nederland bouwt vorlijk mee aan de sojaroute die de Amazone nog verder naar de vernieling brengt. Want wij Nederlanders zijn een ondernemend volk, hoewel in dit opzicht op de totaal verkeerde manier. Zo staat te lezen in een artikel van Trouw welke Nederlandse bedrijven onder andere meewerken aan de ontbossing van de Amazone (dit overigens allemaal om sneller soja te kunnen importeren voor o.a. de Nederlandse boeren):

Nederlandse bedrijven zijn al actief betrokken: Arcadis hielp met de aanleg van een sojahaven, gaf strategisch advies aan het Braziliaanse ministerie van transport, en is bij enkele andere projecten betrokken. Welke projecten dat zijn zegt het bedrijf niet, ‘omdat hierover met klanten afspraken zijn gemaakt’. Boskalis loodst in twee Amazonehavens sojaschepen binnen, botenbouwers Damen Shipyards en Alewijnse leverden sleepboten.

Wat u kunt verder kunt doen onder andere? Lees hier 9 manieren om te helpen.