72.000 verschillende branden zijn er geteld sinds januari 2019 in het Braziliaanse deel van het regenwoud. Het is een triest record en een ramp voor inheemse stammen die er sinds duizenden jaren wonen. Plus de onherstelbare schade aangericht aan het plaatselijke dierenleven en de wilde natuur. De Amazone heeft de grootste biodiversiteit ter wereld!

Internationaal verzet

Internationale kritiek zoals uit Frankrijk bij monde van de president Macron, verwijt de Braziliaase president Bolsonario de branden en blokkeert EU trade deal met Brazilië. Ook Ierland heeft aangegeven tegen het handelsverdrag te stemmen door de huidige ontwikkelingen. Er wordt meer gekapt dan ooit tevoren, om plaats te maken voor onder andere het verbouwen van gewassen en veeteelt. De branden komen voor deze partijen toevallig heel goed uit.

Zuurstof

Het Amazoneregenwoud, in Brazilië ook wel de ‘selva’ genoemd, is het grootste regenwoud op aarde. Met een oppervlakte van 5.5 miljoen vierkente kilometer is het verspreid over negen landen. Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. Het oerwoud zorgt naar schatting voor ongeveer 20% van onze zuurstof op aarde. Het vormt ook de natuurlijke habitat van stammen die er reeds duizenden jaren wonen. Op hun manier, met respect voor hun omgeving. Inmiddels zijn de indigenous people ook in het verzet gegaan.

Er zijn demonstraties en de Guajajara tribe pakt het zelfs nog serieuzer aan en vormen milities voor de bescherming van de Amazone.

83% meer branden in 2019

83 Procent méér branden sinds het aantreden van de Braziliaanse president Bolsonaro. Branden zijn een natuurlijk fenomeen in het Amazonegebied in het droge seizoen. Maar boeren durven ook zelf de ontbossing een handje helpen, om meer veeteelt te kunnen bedrijven. De rookwolken bereiken ondertussen reeds de hoofdstad Sao Paulo, duizenden kilometers van de branden in de Amazonia.

De schuld van?

De ogen dichtknijpen, niet of te weinig ingrijpen tegen ontbossing is ook een daad. Bolsonaro wees aanvankelijk de vinger naar de NGO’s in het land. Niet Gouvernementele Organisaties die zouden verantwoordelijk zijn voor de brandstichtingen. Op die uitspraak is hij ondertussen wel teruggekomen.

Beloften moet je houden?

Een van de verkiezingsbeloften voor Bolsonaro president werd begin 2019, was meer land vrijmaken voor land- en mijnbouw. Quod erat demonstrandum. Maar e.e.a. begint inmiddels uit de hand te lopen. De kritiek op het beleid van de president zwelt aan. Van meer gewelddadigheden tegen de inheemse stammen zeker. Het is inmiddels uitgegroeid tot internationale kritiek. Er wordt gesproken van een internationale crisis. De Braziliaanse justitie heeft een onderzoek geopend naar het fenomeen van de bosbranden. Acht maanden in office, je moet het maar kunnen. Het roept reminiscenties op aan een andere president veel noordelijker, waarmee Bolsonaro veel gelijkenissen vertoont.

Bedreigingen

De ontbossing van het Amazonewoud in 2019 is ten opzichte van 2018 bijna verviervoudigd. Dergelijke wouden vormen een essentieel ecosysteem. Als geheel gaan ze de opwarming van de aarde ook op een natuurlijke manier tegen. Met inheemse stammen en een dierenrijkdom en plantenweelde waarvan nog heel wat onontdekt is in de 21ste eeuw. Bedreigingen zijn er alom: houtkap, bosbranden, stroperij. Alles waar geld van gemaakt kan worden moet wijken voor, tja, ook onze manier van leven. Was er geen vraag dan zou er ook geen aanbod zijn. Naar exotische dieren bedreigd door uitsterving. Grond die gebruikt wordt voor exploratie; mijnbouw en landbouw. Al het natuurlijke, oorspronkelijke op aarde moet en zal verdwijnen. Ten gelde gemaakt worden.

Wat kunnen we eraan doen?

Deze branden blus je niet zomaar. De problemen zijn dus niet zomaar opgelost. En al worden de branden geblust, dan is het probleem er nog steeds. Er is afgelopen week wel voor het eerst wereldwijd aandacht gekomen in de media en vooral op Social Media voor dit enorme probleem. Men moet ieder voor zich goed nagaan wat het betekent voor uzelf, voor de wereld… Nederland bouwt vorlijk mee aan de sojaroute die de Amazone nog verder naar de vernieling brengt. Want wij Nederlanders zijn een ondernemend volk, hoewel in dit opzicht op de totaal verkeerde manier. Zo staat te lezen in een artikel van Trouw welke Nederlandse bedrijven onder andere meewerken aan de ontbossing van de Amazone (dit overigens allemaal om sneller soja te kunnen importeren voor o.a. de Nederlandse boeren):

Nederlandse bedrijven zijn al actief betrokken: Arcadis hielp met de aanleg van een sojahaven, gaf strategisch advies aan het Braziliaanse ministerie van transport, en is bij enkele andere projecten betrokken. Welke projecten dat zijn zegt het bedrijf niet, ‘omdat hierover met klanten afspraken zijn gemaakt’. Boskalis loodst in twee Amazonehavens sojaschepen binnen, botenbouwers Damen Shipyards en Alewijnse leverden sleepboten.

Wat u kunt verder kunt doen onder andere? Lees hier 9 manieren om te helpen.

17 reacties

 1. Tijd om al deze nederlandse bedrijven voor de rechter te slepen vanwege terreur tegen de mensenrechten en uitroeien van natuurlijk levende stammen boor winst de mensheid willen uitroeien volstrrkte ergste terreur daad ever.

  1. Dat lijkt me inderdaad wel een goed idee, want daar begint de ellende. Bij dit soort bedrijven, die profit boben planet verkiezen. Jammer dat er daar geen boetes voor worden uitgedeeld!!

  1. Goed gezien, Stalin. De rampen met bosbranden in Afrika zijn groter, maar voornamelijk in communistische of in ieder geval socialistische landen. En dan houden we onze mond.
   Het is natuurlijk pure propaganda om een staatshoofd aan te spreken op bosbranden. Nooit eerder gezien… Maar ja, hij is rechts en dus worden alle mogelijkheden van stal gehaald om hem te bashen.
   Nog een leuk grapje: terwijl ‘diktator Macron’ alias Napoleon de tweede, nog maar kan rekenen op minder een derde van de steun in zijn eigen land, wordt dit zorgvuldig verzwegen in de media. Want hij is het media-lievelingetje en hij is links en wil meer Europa.. Dat is wat onze media graag willen horen

 2. Het enige nog bestaand oerbos in Duitsland wordt vernietigd voor bruinkoolwinning. Sterk staaltje ´de pot verwijt de ketel´.

 3. Vooral de westerse welvaartstermieten hebben voor hun behoeften, o.a. aan tropisch hardhout, soja- en palmolie, de aarde kaal gevreten en hoeven dus niet met het beschuldigende vingertje te wijzen naar ‘inboorlingen’.
  De gevolgen zijn bekend: een steeds warmer en droger wordend klimaat, waardoor ook elders, ook in beschermde gebieden, vaak zelfs ‘spontaan’ natuurbranden ontstaan.

  Sinds de eeuwwisseling nemen o.a. de natuurbranden in de Taiga hand over hand toe. De onvoorstelbare vuurzeeën in het grootste bosgebied op aarde, dat zich in het hoge noorden uitstrekt over Scandinavië, Rusland/Siberië, Mongolië en Canada waren ook dit jaar al uitdrukkelijk in het nieuws.

  Wie dat van nabij meemaakt in de ‘beschaafde’ wereld (bijv. vorig jaar in British-Columbia/Can.), ziet hoe een overweldigende natuur met ontelbare brandhaarden, de ‘Rocky Mountains’ en een grote, modern stad als Vancouver, maandenlang worden bedolven onder een verstikkende smogdeken. Dag en nacht loeiende sirenes van brandweer en andere hulpdiensten.

  De mentaliteit? Een regionale krant bestond het om de jaarlijks terugkerende ramp te bestempelen als ‘nieuwe toeristische attractie?’
  En inderdaad, dagjesmensen, ‘ramptoeristen’, gewapend met gasmaskers, reden ‘bumper-to-bumper’ in hun dikke SUV’s rond om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het ‘epicentrum’ om schaterend selfies te maken.
  En tenslotte natuurlijk de hamvraag: waarom vlieg IK compleet ‘voor de lol’ de halve wereld over?

  1. ‘Climate?’, zegt een eenheemse toerist desgevraagd, “Ach, meer…, welnee. In de herfst waait ’t allemaal wel weer over. Gone with the wind!”

 4. Het is toch ook waanzin dat de wereld wil helpen, maar dat die Bolsonaro alle hulp afslaat, omdat hij zich te goed voelt. Het echt te doen met alle dieren en mensen daar. En grote ramp!!

   1. Hollywood? Diepe zakken? Helpen?
    ALLEEN in een ‘perfect performance’.
    Omdat je in de States pas echt (en gerespecteerd) rijk bent als je naam op een prominente plek staat in de ‘charity charts’ (liefdadigheidsladder).

    Beetje reclame voor de ‘goede zaak’ is natuurlijk nooit weg, maar: goede wijn behoeft geen krans.
    Straks denken we nog dat we het milieu kunnen redden door middel van een inzameling tijdens een ingelaste Tv-show met Oprah Winfrey.

    1. Ik begrijp wat u bedoelt Jos.Wel is het zo dat ‘liefdadigheid’ in de States prominenter is dan in Europa. Ook voor armen, zieken etc, al zou ik het allemaal liever in de wet zien: niemand aanvaardt echt graag liefdadigheid denk ik. Maar dit gezegd zijnde: mij persoonlijk kan het niet veel schelen waar het geld vandaag komt in het geval van deze ramp voor mensen en natuur en dieren. Als er maar genoeg hulp komt, toch? Echter: het zit daar zo zwaar scheef dat ’t met geld alleen niet op te lossen is. De bedreigingen en letterlijk het vermoorden van inheemse bewoners is al heel lang aan de gang. Dat woud, het is een doorn (!) in het oog van op fortuin beluste lieden. Dat is een rijkdom waar ze moeilijk hun handen af van kunnen houden. Met alle mogelijke middelen…

 5. Voordat weer aanmatigend wordt verwezen naar ‘bananenrepublieken’ en ‘shit hole countries’ moeten we bedenken dat Nederland zélf -nu zelfs officieel, bestuurlijk bevestigd- wordt geregeerd door de narco-maffia.

  https://nos.nl/artikel/2299312-amsterdam-legt-drugscriminelen-amper-strobreed-in-de-weg-zeggen-onderzoekers.html

  “Het verschil tussen de financiële boven- en onderwereld is vertroebeld. “Beide werelden maken gebruik van hetzelfde financiële systeem en de daar geldende methodieken. Het gaat om lenigheid van handelen, om constructies die de fantasie tarten en om het besef dat zwijgen goud is.”

  Met de hartelijke uitnodiging van de ‘verantwoordelijken’ van Rutte-3 mag er hier binnenkort –uniek in Europa- lekker op los worden geblowd met behulp van ‘staatswiet’. Geen streep door de rekening van de maffia, maar de ultieme knieval voor het verderf.

  “De enige methode om criminelen dwars te zitten en het jongeren moeilijker te maken om voor drugs te bezwijken, is een verbod op verkoop via drugswinkels die zich schijnheilig ‘coffeeshops’ noemen, én betere handhaving en opsporing van wietplantages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: