Amerika dreigt macht in Afghanistan te verliezen

6

afghanistan vlag

De man aan het roer van Afghanistan, president Karzai, die velen als een Amerikaanse marionet beschouwen daar geplaatst in 2002 na de “bevrijding” van de Taliban, krijgt opeens een eigen wil! Loopt plots niet meer in de pas, in het Amerikaanse gareel. De VS willen ook na de officiële terugtrekking van hun troepen eind 2014 nog 10.000 à 15.000 militairen in het land stationeren, o.m. om de Taliban te blijven bevechten. Tenslotte beschouwt Amerika elk “bevrijd” land als een nieuwe provincie. Deze deal werd ondertussen getekend door de loya jirgah, de Grote Raad met stamoudsten en politieke leiders. Maar Karzai treuzelt plots met zijn handtekening die onontbeerlijk is.

De president zoekt excuses

Eerst zei hij meer tijd nodig te hebben om zich ervan te verzekeren dat Amerika echt vrede wil brengen in het land. Dan wil hij weer wachten tot de verkiezingen in 2014. En nu stelt hij ook nog nieuwe voorwaarden. Amerikaanse militairen mogen geen huizen van Afghanen meer binnen dringen. Plus de Afghaanse verdachten die al jaren in Guantanamo vast zitten, moeten vrijgelaten worden.

Ingewikkeld dubbelspel

De Azië redacteur voor NRC beschrijft de moeilijke positie van Karzai zo:

De president, die komend voorjaar moet aftreden, ziet zichzelf vaak genoopt tot een ingewikkeld dubbelspel. Afhankelijkheid van de Verenigde Staten ligt uiterst gevoelig in Afghanistan. Voor zijn grote tegenstander, de Talibaan, is de strijd tegen de buitenlandse ‘bezetter’ op Afghaans grondgebied een van de belangrijkste drijfveren en veel Afghanen tillen daar zwaar aan. Dus wil Karzai niet de indruk wekken dikke vrienden te zijn met Washington. […] Maar Karzai weet dat de aanwezigheid van juist de Amerikanen van levensbelang blijft voor Afghanistan. Het voorbeeld van Irak is weinig aanlokkelijk. Daar bereikten de regering en de VS geen veiligheidsakkoord, waarna de VS in 2011 al hun troepen terugtrokken. De veiligheid in Irak is sindsdien aanzienlijk verslechterd.

De VS eisen (!) dat Karzai de deal voor het einde van dit jaar ondertekent. Ze dreigen ermee om àlle troepen uit Afghanistan weg te halen, ook de NAVO troepen. Wat dan weer een grote vrees voor Karzai betekent die ook ziet wat er in Irak, dat andere voorheen bezette land, is gebeurd na de terugtrekking van Amerika: de veiligheidstoestand is enorm verslechterd met wel elke week een bomaanslag ergens… Lees verder op Goud-Portal.

Over de auteur