In tijden waarin de centralisatie van macht steeds grotere vormen begint aan te nemen met alle dubieuze gevolgen van dien, komt er eindelijk tegengeluid vanuit de Amerikaanse politiek. Enkele senatoren hebben een wetsvoorstel gedaan om de megabanken van Wall Street op te delen in banken met traditionele activiteiten en banken met de meer riskante financiële diensten.

Banken worden te groot

Alhoewel het voorstel, the 21st Century Glass-Steagall Act, een onzekere toekomst heeft, laat het zien dat sommige senatoren gefrustreerd zijn dat banken sinds de financiële crisis alleen maar groter zijn geworden en daarmee het risico vergroot hebben dat belastinggeld gebruikt moet worden om ze eventueel te redden omdat ze “too big too fail” zijn geworden. “De vier grootste banken op Wall Street zijn op dit moment 30% groter in vergelijking met 5 jaar geleden. Daarnaast zijn ze zich blijven ontplooien in gevaarlijke en risicovolle activiteiten welke onze economie in gevaar kan brengen ”, aldus senator Elizabeth Warren, een aanhanger van het nieuwe wetsvoorstel.

De afschaffing van de Glass-Steagall Act

Het nieuwe voorstel bevat enkele elementen van de 1933 Glass-Steagall Act, een wet die het onderscheidt maakte tussen commerciële bankactiviteiten en het risicovolle investment banking. Deze wet is door Bill Clinton ten tijde van zijn presidentschap in 1999 ongedaan gemaakt wat volgens sommige economen een aanjager is geweest van de crisis waar de globale economie zich momenteel in bevindt.

Centralisatie in de bankenwereld

Er is vaker geprobeerd om de Glass-Steagall Act weer terug in het wetboek te krijgen, maar elke poging is tot nu toe tegengehouden. Het in ere herstellen van deze wet zou een immense verandering teweeg brengen in de financiële wereld, maar doordat de weg is ingeslagen van meer macht naar minder mensen lijkt het een onmogelijke onderneming. Ook in Europa gaat de discussie alleen nog maar over centralisatie van macht naar de banken en de Europese Commissie met als huzarenstukje de nieuw te vormen Bankenunie.

De Bankenunie biedt grote kansen en bedreigingen

Het opheffen van de Glass-Steagall Act heeft er onder andere in het kort voor gezorgd dat vele kleinere banken opgeslokt werden door de grote megabanken en het bood de mogelijkheid om enorme overnames te doen zodat er steeds minder concurrentie overbleef in de strijd om het grote geld. Ook het idee van de Europese Bankenunie biedt de mogelijkheid om tot steeds grotere banken te komen met de belastingbetaler als onderpand. Een trend is ingezet…

2 reacties

  1. Rothschild zei geloof ik ooit eens…het maakt mij niet uit wie er politiek aan het roer staat… als ik maar over het geld ga!

    Kansloze missie dus.

  2. Het maakt uiteindelijk niet meer uit hoe groot of de banken nog zullen worden.
    Des te groter ze zullen worden in dit oude systeem, des te groter zal de dreun zijn na het omvallen.
    Dit systeem is in de kern aangetast, zoals een dikke eik door “boktorren”.
    De boom kan best nog een aantal jaren overeind blijven staan, maar zal uiteindelijk tegen de vlakte gaan met een Noord-Wester storm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: