Amerikaanse centrale bank: tussen hamer en aambeeld

kaartenhuisIn het artikel “Von Greyerz : FED zal niet gaan taperen” maakten wij nog allusie op de mogelijkheid dat de Amerikaanse centrale bank geld zou blijven printen en dus niét zou gaan “taperen”.  Waar zowat de hele beleggerswereld ervan uitging dat de kwantitatieve verruiming beperkt zou worden, presenteerden wij u een contraire mening.  We vertellen nu waarom.

Wat doet de FED precies?

Elke maand creëert de Amerikaanse centrale bank 85 miljard dollar (!) uit het niets, gewoon intikken op de computer, om Amerikaanse staatsobligaties en Amerikaanse hypotheken in te kopen.  Het is de ultieme Ponzi sceme, een kaartenhuis dat absoluut niet mag omvallen of… het zou de hele Amerikaanse economie plus het grootste deel van de wereldeconomie ten val brengen.

Wie begrijpt dit nog?

Vraag uzelf eerlijk af, en uw buren, uw familie, kennissen en vrienden: begrijpt u ten volle wat hier aan de hand is? Neem nu bijvoorbeeld QE, Quantitative Easing.  Blijkt dat zelfs van de Amerikaanse burgers slecht 1 op 4 weet wat dit betekent! QE is met een mooi woord “geldverruiming” maar eigenlijk is het gewoon geld – dollars – printen, bij verzinnen, uit het niets.  Konden wij als burgers dat ook maar hé? Het is de allerslechtste “oplossing” voor een systeem dat op zijn laatste benen loopt (Zaïre en Zimbabwe deden dit ook en gingen uiteraard economisch ten onder)… maar tegelijk de énige oplossing nog die rest.

De FED kàn niet anders meer

De wereld moét Amerikaanse staatsobligaties (schulden dus) blijven kopen om de schulden van dat land betaalbaar te houden. Sommige landen zijn al begonnen met of minder te kopen, of helemaal niet, of zelfs ze te verkopen! Ze doen dat omdat ze het vertrouwen in de VS en hun USDollar aan ’t verliezen zijn.  Feit blijft dat iémand ze moet kopen en dus doet de FED het zelf maar.  De staatsschuld groeit immers nog elke dag – de FED kan niet anders…  Indien dit zo voortgaat – en de trend lijkt definitief ingezet – zal de Amerikaanse centrale bank op een gegeven moment de gehele obligatiemarkt in eigendom hebben, tegen haar wil, een situatie die in de wereldgeschiedenis nog niet voorgekomen is.

Dit zou slecht kunnen eindigen

Kort gezegd: ze schrijven schuldbekentenissen uit – US treasuries – en kopen die vervolgens zelf in met verzonnen dollars.  Het is de waanzin ten top gedreven maar… àlles om het kaartenhuis nog even recht te houden.  We eindigen hier met de voorspellende woorden van genoemde fondsmanager Egon von Greyerz : “Dit gaat slecht, heel slecht eindigen”.  Nog niet duidelijk genoeg? Klik hier voor een bijkomende handleiding.  We gaan hier onze eigen voorspellende woorden aan toevoegen: Alan Greenspan, de vorige FED-baas, heeft met zijn easy money policy van de jaren negentig onbewust de Crash van het jaar 2000 veroorzaakt; Bernanke, voor even nog de baas van de FED, doet precies hetzelfde maar dan in veelvoud.  Ook nu zit er waarschijnlijk een nieuwe Crash in de pijplijn.  ’t Is enkel een kwestie van tijd…

15 reacties

 1. QE 2 infinity. Maar wánneer klapt alles in elkaar? China en India hebben al bilaterale overeenkomsten met Rusland op de plank liggen voor de aankoop van olie met afwikkeling in (?). Niet in dollars in ieder geval. Goud of een door goud gedekte Renminbi liggen voor de hand. Dat luidt het einde in van de petrodollar en daarmee de noodzaak voor de rest van de wereld om dollars aan te houden voor oliehandel. Tijd is de cruciale factor. Wanneer.

 2. Inderdaad catastrofaal. Lees o.a.:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/10310598/BIS-veteran-says-global-credit-excess-worse-than-pre-Lehman.html

  Volgens BIS, de machtigste bank der banken, is de wereldwijde schulden-tsunami onbeheersbaar geworden, wat nu door de Fed, met het open houden van de geldkraan, impliciet lijkt te worden bevestigd.
  De financiële crisis heeft inmiddels volgens BIS een stadium bereikt vergelijkbaar met of zelfs erger dan vijf jaar geleden, pal vóór de Lehman-ramp.

  Ook de Wereldbank waarschuwt in deze samenhang voor een nieuwe, wereldwijde economische schok binnen afzienbare tijd.
  Maar de angst voor het stoppen van de ‘stimuleringsmaatregelen’ door centrale banken is blijkbaar groter dan de angst voor de gevolgen van het voortzetten ervan, waardoor steeds grotere zeepbellen ontstaan en de wereldwijde kapitaalstromen niet meer controleerbaar zijn.

  Motto: ‘na ons de zondvloed’.

  1. Goede link! Vooral deze afbeelding zegt veel –> http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02672/Syndicated_lending_2672290c.jpg

   Afkicken van QE blijkt lastig. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om de stimuleringen terug te schroeven. Het wordt op een gegeven moment de standaard, het wordt ‘normaal’. Dat de monetaire macht heeft steeds meer invloed heeft op de financiële markten zie je aan de reacties en koersbewegingen op de beurzen wereldwijd. En de tapering is slechts een vermindering van de stimuleringen. Moet je nagaan wat er staat te gebeuren als dit op een gegeven moment toch een keer zal stoppen. Het lijkt bijna onmogelijk.

   De rente op staatsobligaties daalt doordat tapering uitblijft. Zie hier de yield van de Nederlandse 10y. http://www.bloomberg.com/quote/GNTH10YR:IND De grote vraag is wat die rente gaat doen als de afbouw van QE gaat beginnen…

   Meer over de BIS is overigens hier te lezen.–> http://biflatie.nl/artikelen/overig/de-geheimen-van-de-banken/

   1. Wie zegt nu dat het unleveraged goud uit de afbeelding niet TOCH leveraged kan zijn. Want wat is unleveraged goud? In principe zou dat goud moeten zijn dat buiten het systeem gehouden wordt. In het andere geval maakt het wel deel uit van het systeem en dan is het giswerk over aandeel leveraged t.o.v unleveraged. Het lijkt me dat je dit moet bekijken vanuit de optiek van allocated en unallocated en we weten allemaal zo langzamerhand dat dit slechts termen zijn, die in de praktijk niet veel voorstellen. Het fysiek in eigendom hebben buiten het systeem is echt wat anders dan het papieren eigendomsrecht hebben binnen het systeem. We spreken hier over totaal verschillende frames of reference.

 3. Als men gaat ’taperen’ en de gemiddelde rente in de VS loopt op naar 6% moet de FED gaan printen om alleen al de rente te betalen.

 4. Nou worden we weer in de media overal om de oren geslagen met het woord ’tapering’ Ik heb even vluchtig op de EN wikipedia gekeken en daar wordt het via de sport uitgelegd dat het om reduceren van oefenen gaat vlak voor de wedstrijd. Nou had ik al zo’n vermoeden maar mag ik aannemen dat ’tapering’ gaat over het reduceren van QE ? Dus minder geld bijdrukken ? Of haal ik nou van alles door elkaar ?

   1. Dank. Dat is inderdaad kort en bondig uitgelegd.

    Het lijkt mij nogal revolutionair en ehhh… ‘dapper’ dat ze überhaupt aan dit idee van ’tapering’ durven te denken. Ik denk dat ze daarmee gelijk de deksel op de neus krijgen, hoe goed de economie daar dan WERKELIJK draait. Endless Junkies…

    Schuldenberg, Triple A. Ik kan het allemaal niet rijmen…

 5. A curse is a blessing in disguise. Een beetje oorlog doet de mens natuurlijk goed.

  Al dat gepamper en gezever in de bank, de sauna en aan het restauranttafeltje en de toog van de kroeg, daar word je toch ook niet gelukkig van. In Rome leidde dat indertijd ook slechts tot verval …

 6. Geen mens weet meer hoe al die ’tijdelijke maatregelen’ ooit moeten worden afgebouwd of beëindigd zonder dat banken alsnog omvallen en de beursbubble klapt.
  Daarbij mag de rol van het Europese ‘bijkantoor’ van de Fed, de ECB, allerminst over het hoofd worden gezien.
  Niet alleen door het praktisch waardeloze onderpand voor de LTRO-leningen van € 1 biljoen, met een looptijd van 3 jaar, maar ook door massieve rechtstreekse aankopen van staatsobligaties (MTO) zou de bijnaam ‘Toxic-Tower’ (‘Slechte Leningen Toren’) de Euro Centrale Bank niet misstaan.

  Is er nog iemand benieuwd naar de stunts, smoesjes en schijnbewegingen van de verantwoordelijken, als – vanaf eind 2014 – blijkt dat (Zuidelijke) banken niet in staat zijn om aan hun terugbetalingsverplichting te voldoen?

   1. Het is verandert, Koen. Sorry ik ben een taalnazi en trek het je niet aan.
    Ik moest vandaag weer hard lachen toen er in de MSM-media werd gemeld dat de werkloosheid wat was gedaald en dat de AEX onmiddellijk een aanzienlijke stijging liet zien als reactie op dat nieuwtje. Nervositeit regeert overal op dit moment omdat een ieder met gezond verstand weet dat een volgende fase van deze systeemcrisis zich ieder moment kan aandienen. Door het onbeperkte printen van geld kan alleen vertrouwen de zaak nog een klein tijdje overeind houden. Achter de schermen worden de messen inmiddels vakkundig geslepen. Ik raad je aan even een kijkje te nemen op Xandernieuws.nl. Normaal een site voor religieus gehandicapten maar vandaag stond er een aardig artikeltje over de aankomende ineenstorting van het bankensysteem op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: