Amerikaanse dollar van alle kanten onder vuur

Hoe lang blijft de Amerikaanse dollar de wereldreservemunt? Turkije, Rusland en Iran zijn overeengekomen onderling in de eigen munten te gaan handelen. Dat heeft de gouverneur van de Centrale Bank van Turkije laten weten. Dat betekent dus in de eerste plaats ‘petroleum, gas and fundamental products‘ en bepaalde bankzaken. Er is uitdrukkelijk aan toegevoegd dat zij niet meer de Amerikaanse dollar zullen gebruiken.

Juncker: ‘Absurd dat we in Amerikaanse dollar betalen’

De voorzitter van de EU, Jean-Claude juncker, stelt dan weer letterlijk dat het “absurd” is dat Europa 80% van haar energie nog afrekent in dollars. In zijn State Of the Union (PDF alert) roept hij uitdrukkelijk op om de euro veel sterker te maken. Wie zegt de Amerikaanse dollar bedoelt eigenlijk de macht die de VS uitoefent over de wereld. Specifiek de macht over de energie die deze wereld meest gebruikt.

Amerika: Nog meer importtarieven

Inderdaad, het gaat over de Amerikaanse dollar, over energie, maar eigenlijk over veel meer. Het lijkt erop dat al deze landen de hegemonie, de onberekenbaarheid en dreigementen van Donald Trump beu zijn. In de handelsoorlog door de VS gestart, onder meer versus het economisch en financieel zo machtige China, doet Amerika er nog een schep bovenop. Trump wil voor maar liefst 200 miljard dollar waarde aan import van Chinese goederen extra belasten.

Momenteel noteert de rente op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie op precies 3%. In 2016 was de rente nog 1,5%. Sinds begin 2018 liep deze op van 2,5% naar rond de 3% van nu. Dat de rente aan het stijgen is komt natuurlijk mede door de handelsoorlog die is losgebarsten en deels door de onvoorspelbaarheid van Trump. Hij vindt zichzelf overigens in het algemeen geweldig en de beste president ooit, zo laat hij in vrijwel ieder interview wel weten, zoals laatst tegen FOX NEWS: ‘“Ik zou mezelf de (beste) Triple A rating geven. Ik ben de beste president die Amerika ooit heeft gehad’. Ook is hij steeds vaker aan het woord over zijn kandidatuur voor presidentschap in 2020.

Amerikaanse dollar in gevaar?

De huidige koers van de euro dollar noteert zo rond de 1,17. De dollar index staat op 94. Allemaal koersen om in de gaten te houden de komende tijd. In september 2018 zal de eerste aardolie die China koopt in petro-yuan afgerekend worden (futures-contracten in yuan gedekt door goud.) Handelsoorlogen breiden zich uit en dat gaat macro-economisch gezien hoe dan ook effecten hebben. Spannende tijd voor de toekomst van de Amerikaanse dollar is aangebroken. De Amerikaanse dollar zal niet meteen vallen, maar of het ook de komende decennia de wereldmunt zal blijven is de grote vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: