Nog 1 dag! Van alle leugens, halve waarheden en overdrijvingen is dit er wel eentje dat kan tellen. De hele medische sector van de VS wordt hier zwaar beledigd. U weet toch wie de uitspraak in de titel deed, nietwaar? (Hoe zou dat nou komen…) Je moet het maar kunnen; 11 procent (18 miljoen gezondheidswerkers) van de werkende Amerikanen (158 miljoen) voor het hoofd stoten in 50 seconden. 5,6 Miljoen bekeken op Twitter:

De Amerikaanse Droom

Donald Trump zegt het letterlijk: ´´When in doubt, choose COVID´´. En de omstaanders, nog gekker dan hij, lachen. Beetje dom, beetje groen lachen, weten waarschijnlijk zelf niet waarom. Maar wie zegt dat je met Corona/COVID niet kan lachen? We schrijven nu wel ´gek´, en de man is ook een clown, maar een heel slimme, sluwe clown. Een volksmenner van de bovenste plank! Tja, Donald houdt zich voor niets en niemand meer in (woorden uit een tv documentaire over de man), dus ondergetekende ook niet. Cafépraat, tooggelal na het vierde of vijfde glas bier maar dan vanop het hoogste spreekgestoelte. Dat van een president zoals er nooit één geweest is en ook hopelijk nooit meer zal komen. Het is de taal die het weinig ontwikkelde deel van de bevolking verstaat. ´t Is ook zijn kiespubliek, the blue color population (uitzonderingen niet te na gesproken). Simpele taal, vanuit een zwart-wit (!) denken. Dat denken laat dit deel dan ook graag aan anderen over. Want voor jezelf denken vergt inspanningen, tijd, moeite. En je hebt al heel de dag staan zwoegen voor het minimumloon of net daar boven. Je snakt naar een hamburger en cola, bier met de maten drinken of thuis alleen. De televisie aan en kijken naar sport en The Presidential Reality Show. Zoiets als Keeping up with the Kardashians maar nog meer entertainend. ´t Is verstrooiend, onderhoudend, grappig ook zoals Jan en alleman beledigd wordt. Go tell them Donald!´t Doet dromen ook. En dromen is het enige dat het kiespubliek van Donald Trump nog heeft. De echte American Dream, waarvoor miljoenen en miljoenen zelfs naar de VS geëmigreerd zijn? Die is slechts weggelegd voor een handvol dat alles al mee heeft. Schoonheid, intelligentie, talent, geld, topscholing. The American Dream is dead hoor, voor de meesten toch. De kansen bij dit spel zijn ook danig oneerlijk verdeeld, maar wie maalt daarom. 

(On)verenigde Staten

Gehoord van een levenslange (zwarte) vriend van Joe Biden: deze man geeft écht om mensen, zeker ook zwarte mensen. Zoals Joe het nog zei en ook meende tijdens het tweede debat tussen hem en Trump: er zijn geen blauwe staten en rode staten – er zijn slechts de Verenigde Staten. Die zijn in de laatste vier jaar danig tot ONverdeelde Staten verworden. Arm tegen rijk, zwart tegen wit, White Boys en Arian Nation tegen Black Lives Matter. Voorstanders van mondkapjes versus tegenstanders. Christenen tegen moslims, Amerikanen tegen Mexicanen. Amerikanen tegen Chinezen. Zelfs van gelovers in de wetenschap tegen ongelovers. Jawel, alsof ´wetenschap´ een kwestie van geloof is in plaats van bewijs. Dit is een president (nog maar kort hoor) die verdeelt in plaats van unificeert. Van lezers van kranten en andere media die geloven wat hen gepresenteerd wordt, tegen lieden die álles als fake beschouwen. Maar gelukkig voor deze laatsten is er één baken in deze chaos waarop ze kunnen rekenen, zich naar kunnen richten. Donald J. Trump. Elke natie krijgt de leider die het niet verdient. Amerika verdient beter. En beter wil zeggen iederéén behalve Donald Trump. Maar naar Amerikaanse omstandigheden zullen ze ook niet slecht af zijn met vier of acht jaar Joe Biden. 

Doorzetter

Joe Biden heeft in zijn persoonlijke leven veel handicaps meegekregen en nog. Het begon met een spraakgebrek in zijn jeugd: stotteren. Sommige leeftijdsgenoten plaagden hem er mee (het echte pesten anno 2020 dat sommigen zelfs tot zelfmoord drijft was nog niet uitgevonden in de jaren ´50). Maar toch was Joe in zijn schooljaren erg populair en schoot hij met iedereen goed op. Door eindeloos oefenen met spreken tegen zichzelf voor een spiegel, overwon hij op latere leeftijd het stotteren grotendeels. In zijn privéleven kreeg hij het nog heel zwaar te verduren. Zijn eerste vrouw en en hun dochter stierven bij een verkeersongeluk, aangereden door een vrachtwagen. Eén zoon verloor hij aan kanker, de andere – Hunter Biden – raakte verslaafd aan drank en drugs. Dit soort familiedrama´s overvalt de man al een leven lang. Het maakt hem niet harder van gemoed of bitter, want ergens vindt Joe telkens weer de kracht om door te zetten. En kijk hem nu eens op 77-jarige leeftijd. Moet je je nog laten beschimpen, verdachtmaken door een of ander onmens, dat zelf een boterberg op het hoofd draagt. (Of is dat een bewust gewild kapsel?) Donald Trump mag dan wel vinden dat Biden in 47 jaar niks heeft uitgevoerd, in de politiek. Een tv documentaire over Joe´s loopbaan toont wel anders. Leest u ook dit maar eens mee:

´Reviving Our Economy


Expanding Access to Healthcare


Advancing Women’s Rights and Gender Equity


Climate Change


Promoting Peace and Security


Protecting our children


Policing and criminal justice reform


Stopping Far-Right Judges

Lik op stuk

Gelukkig en zoals te verwachten laten medici, zwaar beledigd door Trumps verdachtmakingen, nu en masse van zich horen. Dit pikken ze niet en geven Trump dan ook lik op stuk. Let vooral op het antwoord van de President van de American Medical Association:

Een Godsgeschenk

Toch zijn er zwarten en vrouwen in de VS (de eersten veronachtzaamd op zijn minst en de tweeden meermaals beledigd) die morgen voor four more years gaan stemmen, kijk en luister maar (voor zover je hem kunt verstaan, laat staan begrijpen). 6,6 Miljoen keer bekeken op Twitter:

Trump of Corona?

De grootste ´uitvinding´ sinds gesneden brood, en door God zelf gezonden. Ik val haast van mijn stoel en vraag me af: als Gerrit Komrij nou nog zou leven – hoe zou die over het fenomeen Trump schrijven? Die had geen 50 seconden nodig om iemand neer te sabelen. Met de pen en in drie zinnen denk ik. Ik vraag me nog iets af: wat is het meest neergeschreven of uitgesproken woord van 2020: is het ´Trump´ of ´Corona´? Wat denkt u, beste lezer? Ik vraag me tenslotte nog iets af: wat is erger – Corona of Trump…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: