(Blog startte op 4 november 2020 om 9:00 onze tijd). De voorspelde zogenaamde Blauwe Golf, waarbij de Democraten een duidelijke overwinning zouden halen op Rood – Republikeinen – is uitgebleven. De strijd om het Amerikaanse presidentschap is een nek-aan-nek race geworden, en dat houdt wel de spanning erin. Wie op verkiezingsavond/nacht onze live video´s bekeek, weet ondertussen wel hoe de situatie is. Donald Trump riep alvast op Twitter de overwinning uit, voorbarig, Twitter zette er meteen een waarschuwing bij: ´Een deel van, of alle content die wordt gedeeld in deze Tweet wordt in twijfel getrokken en is mogelijk misleidend over de manier waarop je kan deelnemen aan verkiezingen of andere civiele processen´. Ook de mensen achter Twitter hebben het hier druk mee, net als de tellers van alle poststemmen in de VS. Het kan dagen duren voordat die stemmen allemaal geteld zijn. Voor een technologisch hoog ontwikkeld land (al lang niet meer hoor, nog slechts in naam) is deze manier van verkiezingen houden wel heel ouderwets, tijdrovend en duur. ´The Future of Voting Is Blockchain´schrijft de Chamber of Digital Commerce en dat is helemaal waar. 

Wie het eerst 270 kiesmannen wint over het hele grondgebied van de VS, wordt de nieuwe president. Op moment van schrijven is de stand 236 voor Joe Biden en 213 voor Donald Trump. ´They are trying to steal the election´ schreef deze laatste al. Waar hij dat vandaan haalt, Joost mag het weten (maar ook die weet het niét!) We leiden uit de talloze commentaren af dat nogal wat de hoop opgeven dat Biden nog kan winnen. Hoewel de man nog steeds een lichte voorsprong heeft in de getelde stemmen. Op volgende map ziet u LIVE de verdere ontwikkelingen. Hoe langer de onzekerheid over wie wint duurt, hoe slechter. De spanningen tussen de twee kampen lopen op. O.i zal wie ook de overwinning behaalt, nog steeds over een verdeeld land moeten regeren. Want het zal hoedanook een heel nipte overwinning zijn. Not good, not good…

Iemand ziet de bui al hangen en dekt zich verder in: als het moet gaan we naar het Hooggerechtshof, zegt Donald Trump:

Biden spreekt de massa toehoorders toe:

 

Belangrijke verkiezingen en zeker voor wie uiteindelijk president van de VS wordt, zijn die voor de Senaat. Ook hier een nek-aan-nek-race met 47 en 47 voor Democraten en Republikeinen. Het Huis van Afgevaardigden dan, waarin de Democraten al vier jaar en langer de meerderheid hebben – hier is de stand respectievelijk 197 tegen 185. De informatie wordt live updated: 

Over het Coronavirus zegt een Amerikaanse commentator op YouTube: ´´Had de president maar aangeraden dat Amerikanen een mondkapje dragen, afstand houden van elkaar, dan hadden de gevolgen van dit virus niet zo ernstig geweest´´. We horen het elke wetenschapper zeggen, en de meeste burgers die we zien of ontmoeten dragen er inderdaad één. Tijdens afgelopen verkiezingsnacht op televisie sprak een Vlaamse dokter, gevraagd naar hoe hij de aanpak van Corona door Trump beoordeelde. Zeer, zeer slecht, antwoordde hij. Dat is ook zo.

Amateurisme

Er werden tijdens genoemde uitzending fragmenten getoond van de allereerste publieke reactie van de president – ´´een griepje´´ en ´´het kan zomaar verdwijnen, in het niets´´. Ook naarmate het virus zich in de VS verspreidde, nam hij het nooit echt ernstig. Het amateurisme spat er van af. Doe vooral zo verder, luister vooral niet naar de wetenschappers, een zakenman weet het vast beter. Maar er zijn de afgelopen 24 uur weer 14000+ besmetten bijgekomen in het land. 200+ doden ook, voor een totaal van 9,7 miljoen besmette personen. In aantallen slachtoffers blijven de VS number one. We vragen ons af wanneer het Coronavirus dat een Coronacrisis veroorzaakte, opnieuw de voorpagina´s gaat halen in de VS. Wanneer er officieel een nieuwe president is zeker? Maar dat kan nog dagen duren, horen we live op Amerikaanse zenders verklaren…

Om 19:45 onze tijd is de stand 238 kiesmannen voor Joe Biden tegen 214 voor Donald Trump. De winnaar is hij die er eerst 270 behaalt…

President Trump eist een hertelling in Wisconsin. ´De campagneleider van Donald Trump heeft aangekondigd dat het de resultaten in onder meer Wisconsin zal aanvechten. “Er zijn meldingen geweest van onregelmatigheden”, aldus Bill Stepien in een persbericht. “Dat doet twijfels rijzen over de geldigheid van de resultaten.”´ Er wordt aan de achterban financiële steun gevraagd voor een rechtszaak. Beste lezer: dit alles kan nog lang, heel lang duren, als een en ander voor de rechter komt…

 

Zo ging het er afgelopen nacht aan toe in de straten van de VS:

Donald Trump gaf een toespraak een aantal uur geleden: 

22:00. Joe Biden heeft alle kiesmannen van Wisconsin binnen. Het is nu nog wachten op de resultaten van: Michigan, Arizona, Nevada, Pennsylvania, North Carolina en Georgia. Biden heeft een keine voorsprong voorlopig in de eerste drie staten. Wanneer hij die voorsprong kan behouden (tezamen goed voor 33 kiesmannen) is hij de overwinnaar. In de laatste drie staten is Donald Trump aan de winnende hand. 51 kiesmannen zijn daar te verdelen.  Biden richt het Biden Fight Fund op, vraagt dus ook om financiële steun, om terug te vechten tegen zijn opponent. Deze laatste vraagt het stemmen tellen in Michigan te stoppen, omdat hij claimt dat er daar onregelmatigheden gebeuren.

Donald Trump is naar de rechter gestapt om het tellen in Pennsylvania te stoppen. ´”Er gebeuren nare dingen in Pennsylvania. De Democraten hebben het oogmerk Republikeinse stemmen te ontnemen en te doen verwateren”, staat in een communiqué van vicecampagneleider Justin Clark, geciteerd door de conservatieve zender Fox News.´ Een twintigtal minuten geleden heeft hij zichzelf daar alvast als winnaar uitgeroepen…hoewel nog slechts 82 procent van de stemmen er geteld waren. De stand is ondertussen opgelopen tot 248 voor Biden en 214 voor Trump. Joe Biden geeft een toespraak live: woorden van unificatie en verzoening, hij belooft een president te zijn voor állen, Democraten en Republikeinen, indien hij wint…

Wat de Senaat betreft is de stand 48 zitjes voor de Republikeinen en 47 voor de Democraten. In het Huis van Afgevaardigden dan: respectievelijk 188 en 203. Het staat al vast dat Biden de popular vote heeft gewonnen met 70 miljoen stemmen voor hem. Die popular vote, de meerderheid, behaalde Hillary Clinton ook, en ze is – geloof het of niet – van geen belang. Het zijn kiesmannen die je moet binnenhalen, en daarvoor zijn alle stemmen nog niet geteld.

22:45 onze tijd: Joe Biden – Donald Trump 253 tegen 214. Nog 17 kiesmannen te behalen en we kennen de nieuwe president van de VS voor de komende vier jaar!

Ondertussen vecht Trump de telling in drie grote staten aan. Zo wil hij via een rechter afdwingen dat er in Pennsylvania verder geteld wordt, met nog een miljoen stemmen te tellen.

´De internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hebben woensdag zwaar uitgehaald naar de “ongefundeerde beweringen” van de Amerikaanse president Donald Trump rond fraude tijdens de presidentsverkiezingen. Die uitlatingen “verzwakken het vertrouwen van de mensen in de democratische instellingen.”
 
“Ongefundeerde beweringen over systematische tekortkomingen, nota bene door de zittende president, ook op verkiezingsavond, schaden het publieke vertrouwen in democratische instituties”, zo klonk het.´ We zien al hoe dit alles gaat aflopen. Of Trump wint bij wonder alsnog. Biden en zijn team kunnen dan hertellingen vragen maar zullen dit alleen doen als de uitkomst zeer nipt is. Of Joe Biden wint, en dan zal Trump er álles aan doen om dit nog te proberen om te keren. Wettelijk, als het moet tot in het Hooggerechtshof, waar de Republikeinen met 5 tegen 4 zitten. Dit kan een lange, kostelijke strijd worden maar ik zie ze niet slagen. Trump en zijn aanhangers zullen vervolgens hun leven lang blijven roepen dat er fraude gepleegd is. Ook al is daar tot op dit moment geen enkel bewijs van. Mogelijk zal dit tot grote chaos in de straten van de VS leiden, want zo fanatiek is zijn achterban wel. 

00:05. Michigan is officieel naar Joe Biden gegaan. Het haalt daarmee 264 kiesmannen, op een zucht van de 270! Nevada, goed voor 6 kiesmannen, zou al volstaan, maar ook Arizona met 11. In beide staten ligt Biden voor, maar nog niet alle stemmen zijn al geteld. Een overwinning van Donald Trump lijkt bijna niet mogelijk meer, met een zo grote achterstand op 214 kiesmannen.

De toon en het onderwerp zijn in de dag veranderd, we hebben het over Trumps Tweets. De eerste gingen nog over de overwinning uitroepen, claimen; de laatste over fraude en bedrog, die alleen maar in zijn hoofd bestaan. Wel zal alles wat hij zegt, tweet, verklaart een gevolg krijgen in de straten van de VS, m.i. Not good, not good…

Er zijn nog 60 kiesmannen te verdelen. Dus theoretisch kan Donald Trump die nog winnen om aan 274 te komen. Meer zelfs dan de vereiste 270. Maar het lijkt bijzonder onwaarschijnlijk, gezien de voorsprong die Biden nu al heeft in verschillende van de nog blanco staten (niet rood of blauw). Terwijl Joe Biden nog slechts 6 kiesmannen te gaan heeft voor die 270, voor victorie. Ondergetekende heeft van in het begin zijn kansen gezet op Joe Biden. Die zal het ingeval van winst nog moeilijk krijgen, met een nog steeds of nog meer verdeeld land. Met een nieuw record aan Coronabesmettingen in de VS.

Dwarsbomen en contesteren

Met Donald Trump die er alles aan zal doen, zoals we hem kennen, om Biden te dwarsbomen. Met het eisen van hertellingen, tot in de rechtszaal – alle middelen zullen goed zijn. We vragen ons af zelfs of zijn invloed op Trumpaanhangers even groot blijft indien hij president-af wordt. Want als dat wel het geval is, kan hij nog voor flink wat extra onrust in de straten van de VS zorgen. En wie of wat zou hem daarbij tegenhouden… In ieder geval, indien Trump verliest, wat heel waarschijnlijk is, zal hij de rest van zijn leven de overwinning blijven claimen. We sluiten wegens het late uur (02:00) en grote tekenen van vermoeidheid dit verkiezingsblog nu af. We laten u achter in de handen van ABCnews – een LIVE uitzending – tot we straks na wat uurtjes slaap weer paraat zullen zijn, later op de ochtend van deze donderdag 5 november 2020. Misschien is tegen dan de winnaar al bekend…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: