Amerikaanse presidentsverkiezingen: Vuil spuiten/Confrontaties

0

Nog 38 dagen! Misschien kan Joe zelf weinig verweten worden, moet Donald gedacht hebben. Maar waarschijnlijk kunnen we hem wel zijdelings treffen. Suspect by acquaintance. Verdacht omdat je een verdachte kennis of relatie hebt, zoiets. Via zijn zoon Hunter dan. In de zin van ´we maken de zoon verdacht, blijven hamerem op die ´verdachte´ zoon van; dan zal het plebs wel denken: jaja, de vader zal hier ook wel mee te maken hebben´.´t Is een taktiek zoals een andere: er zelf trachten beter uit komen door je tegenstander zwart te maken. Of die altijd werkt is maar de vraag. Het is wel afleiding, en afleiding werkt inderdaad heel vaak, dat is geweten. Goochelaars hebben hun beroep ervan gemaakt, ze léven van de toeschouwers, hun publiek, te verschalken.

All is fair in love and war. And elections

Hunter is de 50-jarige tweede zoon van Joe Biden. Wikipedia.org: Robert Hunter Biden is een Amerikaanse advocaat en investeringsadviseur die de tweede zoon is van de voormalige Amerikaanse vice-president Joe Biden. Hij is een van de oprichters van Rosemont Seneca Partners, een investerings- en adviesbureau. Tot daar. Enkele Republikeinse senatoren hebben vandaag een 87-pagina´s tellend rapport over de man uitgebracht. Jawel, Hunter werkte voor een energiefirma in Oekraïne, een dikbetaalde baan terwijl zijn vader vice-president was van de Verenigde Staten. Hoewel het ´verdacht´ was omdat er mogelijkheden bestonden dat een bedrijf via de zoon de vader wilde bereiken, vindt het onderzoek geen bewijzen hiervan. Zulke beïnvloeding had zeker problematisch geweest, maar verdacht is nog niet bewezen. Als zelfs deze Republikeinen, van Trumps partij dus, al tot zo´n conclusie komen? Persoonlijk vindt ondergetekende het not done om proberen de familie van je tegenstander te allen koste zwart te maken. Is het geen vergezochte taktiek ook? Maar in love, war and elections is blijkbaar alles gepermitteerd. 

Van de president geen kwaad

Als Joe Biden naar echte of vermoede schandalen rond Donald Trump zou zoeken – hij zou niet veel werk hebben. Want tijdens zijn bijna afgelopen vier jaar bestuur stapelden de bewijzen daarvoor zich dermate op… Trump die een schandaalblad betaalde om verhalen over zijn frequenteren van callgirls in de doofpot te steken. Wat hij op band geregistreerd zei over vrouwen: ´als je machtig bent kun je je alles permitteren´, zelfs ´to grab them by the pussy´ Nog nooit heeft een president voor hem zich zo omringd met dubieuze figuren, die de ene na de andere veroordeeld worden, ernstig beschuldigd worden of in de gevangenis belanden. Om vervolgens door diezelfde president vervroegd vrijgelaten te worden. Verdenking van het afromen van campagnegeld naar zijn eigen bedrijven. Je hoeft er niet naar te zoeken want het meeste ligt zo op straat om te grijpen. Open en bloot. Opvallend is wel dat de grote schare Trump-fans dit niet erg lijkt te vinden. Niet in beschuldigingen en ernstige verdachtmakingen en zelfs bewezen feiten gelooft. Het alles categoriseert onder de zeer brede noemer ´fake´. ´t Is allemaal vals, verzonnen, en ´hun´ president kan bij hen alvast nooit kwaad doen.

Beloftevol

Toen Donald Trump verkozen werd einde 2016, en in januari 2017 tot de 45-ste president van de VS benoemd, zei ik nog tegen mijn echtgenote: daar gaan we elke week van horen. Mijn initiële enthousiame was toen al flink aan dingelen geslagen. Want aanvankelijk: een niet-politicus, het hád wel iets. Heel wat Amerikanen die de traditionele, trage, afstandelijke Washington politiek grondig beu waren, hadden ook plots een alternatief. Dit was een man die zei waar het op stond. Een miljardair naar verluid, wat ik en zovele anderen ook positief vonden. Want dit was iemand die zeker nooit omgekocht zou kunnen worden. Een zakenman dan nog, die vast orde op…zaken zou stellen in de lamentabele financiële situatie van het land. Die waarschijnlijk zuinig met de middelen zou omspringen. Daarbij vond hij het ook nutteloos dat het Amerikaanse leger op zoveel plaatsen in de wereld aanwezig was. Beloofde hij die militairen naar huis te halen.

Dubieus

Zoals voor hem Barack Obama teleurstelde zijn belofte van ´change´ niet te hebben kunnen waarmaken, geldt dit m.i. ook voor Donald Trump. Nooit eerder was de schuld van het land zo hoog. Het geld is reeds van de start in 2017 door deuren en vensters gevlogen. Sociaal, maatschappelijk en politiek waren de VS nooit tevoren zo enorm verdeeld. Ook nooit eerder was de verdeling van de welvaart van het land zo ongelijk. Samegevat: dit is geen persoon die unificeert, maar verdeelt, voor confrontatie zorgt en die ook zelf opzoekt. Tegen andere landen, tegen de NAVO, tegen de Wereld Gezondheids Organisatie. Tegen Palestina bijvoorbeeld en zo extreem pro Israël dat hij de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem opent. Van provocatie gesproken. De Amerikanen wijsmaken dat door middel van een Muur met Mexico er zogezegd geen drugs, criminelen en illegalen meer over de grens zullen raken. (Tegengesproken door bepaalde veiligheidsmensen). Goed wetend of niet weten dat een flink deel van de Amerikaanse economie in het zuiden draait op dit soort illegalen, vluchtelingen uit Mexico. Mexicaanse kinderen opsluiten in een soort kooien, afgezonderd van hun ouders die gepakt zijn bij het illegaal oversteken van de grens. Het is alles tégen, tégen, tégen. De bijzonder amateuristische en klungelige aanpak van de Coronacrisis. De lijst met dubieuze feiten is eindeloos… America First mag dan wel de rode draad zijn die doorheen de bijna afgelopen vier jaar liep. Maar geloof ons: nooit eerder had Amerika zoveel vijanden groot en klein. De vraag is ook: heeft Donals Trump ook in het binnenland zoveel vijanden bij gekweekt. Dat hij daarmee riskeert een herverkiezing aan zijn neus te zien voorbij gaan? In ieder geval zal een eventuele overdracht van de macht aan een andere president niét zonder slag of stoot gebeuren. Dat verzekert Donald nu alvast, d.d. september 2020.