Amerikaanse steden vragen faillissement aan

In Nederland kunnen we het ons moeilijk voorstellen: een stad die faillissement aanvraagt omdat het niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Verschillende Amerikaanse steden kunnen de rekeningen niet meer betalen. In de afgelopen twee weken is duidelijk geworden dat er drie steden in de Verenigde Staten faillissement hebben aangevraagd. Het economische nieuws werd de afgelopen weken echter gedomineerd door de centrale banken, die bezig zijn met allerlei verschillende stimuleringsmaatregelen. Hierdoor horen we niet veel over het bankroet van deze Amerikaanse steden.

Het begon bij Stockton, daarna kwam Mammoth Lakes in de problemen en toen was het de beurt aan San Bernardino. Allemaal steden in de staat Californië die zwaar in de financiële problemen zitten. Allen hebben te maken met teruglopende inkomsten uit vastgoedprojecten, terwijl de verplichtingen aan burgers en andere crediteuren gewoon blijven bestaan. Voornamelijk ambtenaren en gepensioneerde, die afhankelijk zijn van de stad voor zorgtoeslag en inkomsten, zullen dit gaan merken nu de steden niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

In San Bernardino kwam ongeveer twee weken geleden aan het licht dat de cijfers over de financiële situatie van de stad jarenlang zijn gemanipuleerd. Op de website van de New York Times staat: ‘Over the past 16 years, according to Mr. Penman, city budget officials had presented falsified documents to the mayor and the City Council that showed the city’s finances in the black, when in fact they were in the red for 13 of those years.  Only two weeks ago, Mr. Morris said, did he learn that the city was “in for a world of hurt.

Andere steden, die ook met de nodige problemen kampen, nemen steeds extremere maatregelen om aan een faillissement te ontkomen. Zo heeft de burgemeester van het plaatsje Scranton, in Pennsylvania, een wel heel extreem plan bedacht om geld te besparen: betaal elke ambtenaar, inclusief hemzelf, voortaan het minimumloon. Deze besparingen zijn hard nodig volgens de burgemeester. Door het plan zouden 396 politieagenten, brandweermannen en andere ambtenaren hun loon zien dalen naar $7,25 per uur, terwijl ze momenteel nog 18 tot 36 dollar per uur ontvangen voor hun werkzaamheden.

23 reacties

 1. Eindelijk begint men gezond verstand te gebruiken, dat is het eerlijke aan het kapitalistische systeem: laat degene falen die gefaald heeft. Helaas in ons hedendaagse economie gebeurt dat niet en wordt degene die gefaald heeft door middel van corrupte politici ondersteund dmv belastingen.

  Erg verhelderend is deze quote: van onze Rotten childt,s uiteraard

  The most important paragraph you will ever read is below. It is attributed to a protégée of the Rothschild family, a man named John Sherman. He is reported to have said:

  “The few who understand the system, will either be so interested in
  its profits, or so dependent on its favours that there will be no
  opposition from that class, while on the other hand, the great body
  of the people mentally incapable of comprehending the tremendous
  advantage that capital derives from the system, will bear its burdens
  without complaint, and perhaps without even suspecting that the system
  is inimical to their interests.”

 2. Omg als je dat zo hoort en ziet zijn er echt heel veel luitjes zoals ons, de biflati-club 🙂 WERELDWIJD.

  En zoals Greg zegt, wij hebben elkaar nodig. Nu kan het nog, want wanneer het nog een paar stapjes verder is, wordt net als in de oorlog communicatie afgesloten…en op dit moment is het grootste netwerk internet.

  De machthebbers zullen wanneer de poep de ventilator raakt het internet uitschakelen….in het belang van de veiligheid…van het algemeen belang, dus hun veiligheid.

  Dit betekent dat we nog even hebben maar wie weet hoe lang? Wat gaan we daarna doen om elkaar te bereiken? Een goede vraag niet?

 3. In tegenstelling tot wat dit artikel ons meldt…wordt die kloterige Dollar wel sterker! Wel raar toch? Steden gaan daar failliet, maar hun munt wordt wel sterker, dag na dag, week na week…

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/gokhanerem/12556223/__Dollars_nodig___.html

  Weer een leuk stuk proza van Gökhan.
  Apart is ook dat goud (dat normaal gesproken negatief korreleert aan de Dollar) is gestegen de afgelopen dag met ruim 23 Dollar. Somebody is buying…

 4. @Gaengphed, dat komt omdat het allemaal over de top is gegroeid en alles door manipulatie uit verband is getrokken.

  Goud, Zilver, de beurs, alles wordt gemanipuleerd.

  Zo wil ik toch even terugkomen op mijn eeuwige vergelijking met de matrix, de film.

  Binnen de matrix is een succesvol persoon iemand die zoveel mogelijk geld kan vergaren, los kan peuteren bij anderen, en daar zo weinig mogelijk moeite en kosten in te steken…en de anderen te laten denken dat ze iets nodig hebben waar hij of zij in kan voorzien.

  In de echte wereld , buiten de matrix, is iedereen eigenlijk aangewezen op elkaar, en de succesvolle persoon iemand die weet hoe hij of zij zichzelf en anderen kan leren om te OVERleven.

  Dus weten hoe je op deze aardbol jezelf kunt voorzien van eten , drinken en onderdak….

  En samen met elkaar dat is de enige manier om ons los te maken van de machtlustigen…

 5. @Gaengphed : De dollar stijgt ten opzichte van ‘ wàt ‘ ?
  De euro bedoel je zeker.
  Vind je dat gek dan ?
  Want de munt in je portemonnee is nog insolvabeler / meer failliet dan de USD, jongen, kun je nagaan…

  En vergeet niet dat de $ de wereldreservemunt is, EN dat de VS … tatààà… oilie voor 200 jaar eigen gebruik heeft, 120 jaar gas & 4 eeuwen steenkool …

  Read :

  http://endoftheamericandream.com/archives/the-united-states-has-plenty-of-oil-10-facts-about-americas-energy-resources-that-will-blow-your-mind

  Pléépampier, ik zeg het je … ‘onze’ euro …

  Probeer dus nog maar even te genieten van de fictie / illusie / kunstmatige rijkdom waarin u nu (nog) leeft en u zich ‘rijk’ rekent …

 6. @KTM mag ik je eens vragen in welke provicie van nederland jij leeft?

  ik ben gewoon nieuwsgierig :))

  maar ik denk niet dat je in rotterdam of den haag of amsterdam woont , heheheh

  en wat die usd/eur verhoudingen wat voor verhouding je ook neemt, je hebt gelijk hoor.

 7. @Madman : Leeft ? De afgelopen 16 jaar ? Wel, in geen enkele NL-provincie om eerlijk te zijn.

  Ik heb wèl goede herinneringen aan NL, dat zeker :-*

  Wat is er een mooiere start van het leven dan een onbezorgde jeugd ?

 8. Zoals vele ontwikkelingen in de vs gaan ze zich ook in europa voordoen. Kapitalisten,tuig van ratingbureautjes, corrupte bankbestuurders,omgekochte politici grijpen de huidige economische situatie in de eu aan om de soevereine nationale staten een kopje kleiner te maken en tegelijkertijd zal de democratische controle op de in brussel gecentraliseerde macht een fata morgana blijken te zijn. Nationale staten gekrompen tot minimale proporties, onderdeel van de kapitalistische heilstaat, zullen niet meer geinteresseerd zijn in het welzijn van haar gemeentes . Ergo: Er zit voor de gemeentes niets anders op dan de markt op te gaan. Wethoudertjes zullen meestal niet opgewassen zijn tegen de wolven van de markt, ze zullen als lammetjes verzwolgen worden. Den Haag zal niets kunnen betekenen en maximaal verwijzen naar Brussel. Dus hopeloos en kansloos.

 9. Canada is een goeie uitwijkmogelijkheid,volgens mij.veel natuur,olie,sterke munt,geen nationaal deficit.Klimaat dat voorlopig tegen opwarming bestand lijkt.

 10. @Knowtoomuch

  Maar waarom importeren de VS-politici dan toch hun olie en voeren ze zo’n actieve M-O politiek (Saudi’s, 6e vloot, Hormoes, etc) om hun belangen veilig te houden? Ze kunnen het spul gewoon uit eigen bodem halen!

 11. @Knowtoomuch

  Hartelijk dank voor je uitgebreide en informatieve stuk. Niet het gebruik van olie maar de heerschappij die ermee samenhangt drijft die politici/stromannen tot hun daden. Zo zo.

 12. Het enige wat we kunnen doen om ons te beschermen is zoveel mogelijk geld omzetten in goud lijkt me.Als ons papieren geld zal weggevaagd worden door de schuldenlast van alles en nog wat.

 13. Goed werk wordt hier verricht op deze site, zonder twijfel maar waar is de [b]Piraten Partij Nederland[/b] in naaststaande poll potver-drie-dubbeltjes?

  1 Zetel is een gigantische vorruitgang dus een naamvermelding waard.

 14. @Youri : precies ; we proberen hier niet alleen gedachten over economie uit te wisselen, maar ook een stukje cultuur & geschiedenis (van geld- en monetaire systemen) in te brengen, zodat er (automatisch) een completer plaatje ontstaat.

  Echter, dit wordt niet noodzakelijkerwijs door iedereen gewaardeerd 8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: