Amerikaanse steden vragen faillissement aan

23

In Nederland kunnen we het ons moeilijk voorstellen: een stad die faillissement aanvraagt omdat het niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Verschillende Amerikaanse steden kunnen de rekeningen niet meer betalen. In de afgelopen twee weken is duidelijk geworden dat er drie steden in de Verenigde Staten faillissement hebben aangevraagd. Het economische nieuws werd de afgelopen weken echter gedomineerd door de centrale banken, die bezig zijn met allerlei verschillende stimuleringsmaatregelen. Hierdoor horen we niet veel over het bankroet van deze Amerikaanse steden.

Het begon bij Stockton, daarna kwam Mammoth Lakes in de problemen en toen was het de beurt aan San Bernardino. Allemaal steden in de staat Californië die zwaar in de financiële problemen zitten. Allen hebben te maken met teruglopende inkomsten uit vastgoedprojecten, terwijl de verplichtingen aan burgers en andere crediteuren gewoon blijven bestaan. Voornamelijk ambtenaren en gepensioneerde, die afhankelijk zijn van de stad voor zorgtoeslag en inkomsten, zullen dit gaan merken nu de steden niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

In San Bernardino kwam ongeveer twee weken geleden aan het licht dat de cijfers over de financiële situatie van de stad jarenlang zijn gemanipuleerd. Op de website van de New York Times staat: ‘Over the past 16 years, according to Mr. Penman, city budget officials had presented falsified documents to the mayor and the City Council that showed the city’s finances in the black, when in fact they were in the red for 13 of those years.  Only two weeks ago, Mr. Morris said, did he learn that the city was “in for a world of hurt.

Andere steden, die ook met de nodige problemen kampen, nemen steeds extremere maatregelen om aan een faillissement te ontkomen. Zo heeft de burgemeester van het plaatsje Scranton, in Pennsylvania, een wel heel extreem plan bedacht om geld te besparen: betaal elke ambtenaar, inclusief hemzelf, voortaan het minimumloon. Deze besparingen zijn hard nodig volgens de burgemeester. Door het plan zouden 396 politieagenten, brandweermannen en andere ambtenaren hun loon zien dalen naar $7,25 per uur, terwijl ze momenteel nog 18 tot 36 dollar per uur ontvangen voor hun werkzaamheden.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie